LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Andreas Johnson om moderns sjukdom

09 jul, 2016 
AvOla Brising
Andreas Johnsons mamma Marie tynade bort i alzheimer. Nu berättar han om de långa svåra åren fram till att hon gick bort 2014.
Annons

Sommaren 2011 gifte sig Andreas Johnson, 45, med Lisa Knapp, 42. Men kort efter bröllopet blev Lisa, som han har barnen Ella, 9, och Tim, 5, med, svårt sjuk. Det visade sig att hon led av en ovanlig bindvävssjukdom som gör tarmar och blodkärl riskabelt tunna. Andreas satte därför artistkarriären på sparlåga.

Andreas Johnson och Lisa Knapp gifte sig i Järvsö den 4 juni 2011
Andreas Johnson och Lisa Knapp gifte sig i Järvsö den 4 juni 2011.

Men det är mer än hustruns sjukdom som plågat honom privat och fått honom att sätta familjen före karriären. För drygt tio år sedan drabbades Andreas mor Marie av alzheimer. Hon fick kort därefter en svår hjärnblödning.

Annons

– Från att ha varit en hyfsat fungerande person blev hon så gravt dement att hon inte kunde bo hemma. Det var helt overkligt. Jag ville liksom knäppa med fingrarna för att hon skulle bli som vanligt igen, berättar sångaren i M Magasin.

Andreas Johnson plågades länge av att hans mor led av Alzheimer
Andreas Johnson plågades länge av att hans mor led av Alzheimer.

Mamman var innesluten i sig själv och kunde inte prata, men levde upp då hon satte sig vid pianot och spelade sina favoritlåtar av Frank Sinatra och Billie Holiday.

– Musiken var det sista som försvann för henne. Sedan var allt borta. Det var som att gå igenom sorgeprocessen medan hon ännu levde, berättar Andreas.

Annons

I april 2014 avled modern 75 år gammal, spröd som en liten fågelunge och med ett leende på läpparna.

Ambassadör för Alzheimerfonden

Idag är artisten ambassadör för Alzheimerfonden och han är mycket medveten om att risken är stor för att han själv ska drabbas av alzheimer.

– Att oroa sig för framtiden hjälper inte. Det är bättre att leva här och nu och glädjas i vardagen. Det är vi bra på i vår familj. Jag arbetar så lite som möjligt för att få vara så mycket som möjligt med Lisa och barnen. Det enda jag kan göra för att hålla sjukdomen på avstånd är att motionera, äta bra och hålla igång kroppen.

Andreas Johnson
Andreas Johnson försöker få ut så mycket som möjligt av livet och vet att det finns stor risk för att han själv i framtiden kan drabbas av alzheimer.

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons