Anders Wallenstens hemliga liv som trebarnspappa

Anders Wallensten

Anders Wallensten kan mycket möjligt vara Sveriges absolut hetaste man just nu.
Förutom att han är Anders Tegnells högra hand, har han även uppmärksammats för sina starka käkben och djupa blick.
Men vem är egentligen denna hunk?

Anders Tegnell
Slå på ljud

Anders Wallensten, 46, har sedan starten av coronapandemin synts allt mer i svenska medier. I sin roll som biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten agerar han Tegnells högra hand i kriget mot den nya sjukdomen.

Och i samband med de dagliga presskonferenserna är det inte bara den 46-åriga läkarens kunskaper som har uppmärksammats.

“Snart är kl. 14.00. Jag har kammat mig, samlar ihop mig och hoppas. Är det han idag? Får jag se honom idag? Höra hans röst? Drunkna i hans ögon? Drömma om när vi gifter oss…”, har bland annat Melodifestivalen-legendaren Christer Lindarw skrivit om Anders Wallensten i ett inlägg på Instagram.

Så vem är denne mystiske man som får Christer att se ljuset i pandemin?

Läkarfamiljen

Att Anders Wallensten skulle hamna just inom den medicinska världen är inte direkt en slump. Hans pappa, Richard Wallensten, var nämligen överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset medan hans mamma Kerstin Uvnäs Moberg ofta syns i svensk media i egenskap av expert på välbefinnandets hormon oxytocin – och des spåverkan under graviditet och amning.

Anders själv tog läkarexamen vid Uppsala universitet och disputerade på Linköpings universitet med den första svenska avhandlingen om fågelinfluensan. 2014 tog hans karriär raketfart då han blev biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Anders Wallensten och uppbrottet

Men hans privatliv är inget som Anders talat mycket om. Svensk Dam har tidigare rapporterat om hans liv som ensamstående trebanspappa i Täby, norr om Stockholm. Här bor han i ett kedjehus tillsammans med sina barn som han har med exfrun Johanna Bergstrand Wallensten.

Det var 2017 som Johanna och Anders valde att gå skilda vägar efter flera år tillsammans. Johanna är även hon läkare och forskar inom medicinska frågor som berör stress och utmattning. Exfrun har också tidigare bloggat om sitt intresse för multisport.

“Jag är fokuserad på att göra världen till en mer hälsosam plats för alla, och har ett generellt intresse för hälsa som läkare, forskare och epidemiolog med en speciell expertis på zoonotiska sjukdomar (sjukdomar som sprids mellan människor och djur, reds. anm.), förberedelser, att upptäcka hot och att hantera smittor”, skriver Anders Wallensten själv om sitt arbete på LinkedIn.

FRÅN FÖRSTASIDAN