Anders Lundins sommarkonserter ställs in

Anders Lundins liv har kantats av många framgångsrika år.
Men efter att ha blivit pappa som 48-åring möts han nu av dubbla motgångar.
– Det är svårt att göra något åt, säger Anders Lundin i en intervju med Expressen.

Han har varit en av Sveriges mest framgångsrika och folkkära programledare. Från Robinson och Björnes magasin till Mitt i naturen och Allsång på Skansen. Anders Lundin 61, har ett gediget CV, men skulle han fått välja själv så vill han helst satsa helhjärtat på musiken.

Att musiken ligger Anders varmt om hjärtat har många anledningar. Bland annat var det så han träffade sin hustru Kerstin.

För Anders är musiken nära till hjärtat, det var så han träffade sin hustru Kerstin Ryhed Lundin, 47. Paret träffades när Anders skulle sätta upp en show på Mosebacke i Stockholm. Anders var i behov av en körtjej och Kerstin var den första han tänkte på.

– Jag visste knappt vem hon var, men hörde ändå av mig själv för att fråga henne om hon ville vara med. Undrar fortfarande hur min hjärna kopplade ihop allting, har han berättat i en intervju med Allers.

Fann kärleken genom musiken

Efter att de framfört en duett ihop blev Anders kär. De gifte sig 2003 och har barnen Adrian, 11, och Matilda, 9, tillsammans. Anders blev pappa sent i livet, som 48-åring, något han i intervjuer benämnt som positivt då han upplever att han får mycket mer tid tillsammans med barnen.

För Anders har musiken alltid varit hans sätt att förmedla sina känslor. När hans far drabbades av en svår depression skrev Anders Lundin en låt om den tuffa tiden. När låten framfördes i TV4:s Efter fem blev det känslosamt att progamledaren Tilde de Paula bröt ihop och brast ut i tårar.

Hennes starka reaktion fick även Anders Lundin att bli känslosam, varpå han berättade om låtens uppkomst.

– Plötsligt är det halvfulla glaset halvtomt och man förstår inte riktigt vad det är som har hänt. Det är likadant som det var nyss – men hela världen har blivit grå. Och en önskan att jag vill att du ska bli glad igen. Jag skrev den till min pappa när han var väldigt ledsen, och han har alltid varit en glad skit, säger Anders Lundin i programmet.

Vill satsa helhjärtat

I höstas släppte Anders Lundin ett nytt album med visor vid namn Här är jag nu, något han nu släppt en ny mer påkostad version av.

– Jag har försökt göra något speciellt, så jag har gjort som en mini-coffeetable-bok. En blädderbok med bilder och små kärnfulla dekokter av vad låtarna handlar om, säger Anders Lundin i en intervju med Expressen.

Däremot har Anders inga förhoppningar om att tjäna pengar på musiken. Men trots att det kommer vara en förlustaffär brinner han såpass mycket för musiken att han nu vill satsa fullt ut.

– Det är klart att jag är medveten om att det här kostar en massa pengar, men det är svårt att göra något åt. Man gör det för att man måste, säger Anders Lundin i intervjun.

Däremot måste dessa drömmar sättas på paus. På grund av den rådande coronapandemin har alla Anders Lundins sommarkonserter ställts in. Även Anders Lundins programledarkarriär har drabbats av motgångar. Mitt i naturen skulle spelat in i Grönland i år, något som är inställt – likaså inspelningarna av det populära programmet Allt för Sverige.

FOTO: TT