Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Amy Diamonds ärliga ord om sjukdomen: "Jag grät"

19 jun, 2018 
AvAngelica Jaako Billenman
Amy Diamond, eller Deasismont, som hon numera heter, berättar om sin hårsjukdom, alopecia areata, som betyder att hon drabbas av fläckvist håravfall.
Sångerskan och skådespelerskan Amy Diamond, eller Deasismont, som hon numera heter, har drabbats av hårsjukdomen, alopecia areata, fläckvis håravfall. Nu berättar hon om sjukdomen.
Annons

I ett långt inlägg på sin Instagram beskriver Amy Diamond, 26, eller Deasismont som hon bytte namn till 2016,  hur det är att leva med sjukdomen alopecia areata. Skådespelerskan och sångerskan drabbades av fläckvis håravfall förra året.

“Snart ett år sedan min lillasyster hittade första fläcken när hon flätade mitt hår”, skriver Amy och listar fem saker som hon lärt sig om sjukdomen sedan dess:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

“1. Håret kommer tillbaka efter runt 4 mån (i mitt fall – det är väldigt individuellt) – håll ut!
2. Alopecia är jävligt irriterande och stressande. Speciellt i början. Vad jag grät i början.
3. Fläckarna är väldigt lena och mysiga att ta på.
4. Det finns väldigt många sätt att dölja fläckarna på (man måste bara bli lite kreativ)
5. Plötsligt vill man inte alltid dölja dem. De är lite fina ändå.”

De ärliga orden om alopecia areata hyllas nu av Amys följare:

“Alltså, du. fina starka du.”

“Åhhh vad du är fin, modigt och starkt av dig o dela med dig”

Annons

“Heja dig Amy” är några av kommentarerna Amy Deasismont fått.

Vissa delar också med sig av hur det är att leva med sjukdomen:

“Jag har oxå alopecia och jag tappade allt hår uppe på huvudet och hade bara hår på sidorna 3-4 år senare syns det inte ens att jag har alopecia” skriver en medan en annan håller med Amy om hur fläckarna känns:

“Nackfläckarna är gosigast tycker jag!”

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom där hårsäckarna går in i  ett vilostadie och håret faller av. Sjukdomen går i skov vilket betyder att håret faller av i perioder, men växer ut igen. Personer med alopecia areata har fläckvis håravfall på huvudet, men det finns de med andra typer av alopecia som tappar allt hår på huvudet, eller som tappar allt hår på kroppen.

Det är oklart vad som orsakar alopecia areata. Förr sade man att det berodde på stress, men det är inte vetenskapligt bevisat.

FOTO: IBL

Annons