Amelia Adamo, 75, akut till sjukhus – drabbad av en TIA: ”Sladdar överallt”

Amelia Adamo, 75, akut till sjukhus – drabbad av en TIA: ”Sladdar överallt”

Journalisten Amelia Adamo avslöjar i en krönika att hon drabbats av en TIA-attack. Nu berättar hon om återhämtningen efter sjukdomsfallet.
”Det var först när jag fick dubbelseende som jag förstod att det var något inte stod rätt till”, skriver hon i en krönika.
Det får du höra i Amelia Adamos sommarprat
0:50

Efter reklamen: Det får du höra i Amelia Adamos sommarprat

(0:50)

Slå på ljud

SDet var i en krönika för tidningen Amelia som Amelia Adamo, 75, avslöjade att hon drabbats av en TIA (Transitorisk Ischemisk Attack) som är en tillfällig syrebrist i ett blodkärl i hjärnan och kan leda till en stroke.

Familjen fanns som tur var på plats och kunde snabbt hjälpa Amelia att få vård.

Amelia om familjens ingripande

I krönikan berättar Amelia om hur hennes familj tyckte att hon verkade annorlunda. Efter ett akuttest där man ber personen att le, sträcka upp båda armarna och prata ringde man efter en ambulans.

Familjesemester slutade för Amelia på ett sjukhus i Bollnäs, medan hon själv knappt hann märka att något var fel:

”Det var först när jag fick dubbelseende som jag förstod att det var något inte stod rätt till. Men innan jag tänkt tanken färdig satt i ambulansen. Sen minns jag inte så mycket mer än att jag fick ett enkelrum på Bollnäs sjukhus och hade sladdar överallt på min kropp”, skriver Amelia i krönikan.

Amelia om återhämtningen efter TIA-attacken

För att försäkra sig om att Amelias TIA inte skulle utvecklas till en stroke fick hon stanna kvar på sjukhuset trots att hon återhämtat sig. Men ändå fasade hon för det värsta.

”Och en av tjugo som drabbats av en tia får stroke inom en vecka. Såg min moster framför mig som satt halvförlamad och deppad i sin rullstol efter att ha drabbats av stroke. Där vill jag inte hamna även om jag vet att i dag gör fysioterapeuterna underverk.”, skriver Amelia.

Amelia delar med sig av att hon lever hälsosamt, promenerar varje dag och tränar regelbundet. Men den livsstilen räckte inte för att skydda henne mot att drabbas av en TIA.

Med nya mediciner och en lista av saker som hon ska undvik aså som alkohol, salt, lakrits och ett stressigt liv fick Amelia åka hem. Trots det har hon gott mod och fortsätter hålla sig till sitt livsmotto:

”Jag vet. Mitt stridsrop är fortfarande 70 är det nya 50, men nu med lite fler andningspauser”, avslutar Amelia.

Vad skönt att det gick bra och att Amelia mår bra idag!

FOTO: TV4, Karina Ljungdahl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN