ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Allt om skådespelarna i serien Börje – The Journey of a Legend

17 nov, 2023 
Allt om skådespelarna i serien Börje – The Journey of a Legend
Berättelsen om den ikoniska hockeystjärnan Börje Salming och hans liv och karriär blir nu en dramaserie i sex delar.
Projektet har tagit ungefär åtta år från början till slut och Börje Samling själv har varit involverad i projektet.
Här är allt om serien Börje – The Journey of a Legend och om skådespelarna i den.
– Det var två år av prepp och en väldigt lång inspelning. Jag började ju lära mig att åka skridskor. Jag kunde ju inte står på ett par skridskor i början, säger Valter Skarsgård.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kändistätt på premiären av Börje Salming – här minglar idrottstjärnorna och hollywoodskådisarnaBrand logo
Kändistätt på premiären av Börje Salming – här minglar idrottstjärnorna och hollywoodskådisarna

Under åtta år har projektet med serien Börje – The Journey of a Legend pågått och nu äntligen är det dags för premiär.

Dramaserien om den legendariska Börje Salmings karriär från Kiruna till Toronto och hans genombrott i NHL är regisserad av Amir Chamdin som haft tät kontakt med Börje Salming själv, från förarbetet av serien till inspelning.

– Den här serien har varit ett hjärteprojekt som jag burit med mig i åtta år. Allt startade med att jag läste en tidningsartikel om Börje Salming där han berättade om sin uppväxt och utmaningarna han hade under 70-talets hockeycirkus. Det resulterade i ett härligt möte med Börje där jag berättade om min idé. Resten är som man säger historia. Börjes historia. Nu när serien är färdig känner jag såklart stolthet men också vemod, säger Amir Chamdin till Moviezine.

Annons

Även manusförfattaren Martin Bengtsson har har mycket kontakt med Börje Salming, som avled den 24 november 2022 i sviterna av sjukdomen ALS. Martin Bengtsson har gjort flera långa intervjuer med hockeyikonen som är grunden till hela manuset.

Börje och hustrun Pia.

Vad handlar serien Börje – The Journey of a Legend om?

Serien i sex delar utspelar sig främst på 1970-talet och handlar om Börje Salmings resa från en ung utstött pojke i Kiruna, via genombrottet i Gävleklubben Brynäs, till hans proffskarriär i NHL och Toronto Maple Leafs. En tid då hockeyn var farlig på riktigt och där Börje Salming gjorde det ingen svensk tidigare gjort –slå sig in i Kanades tuffaste liga.

I serien berättas Börje Salmings resa ur hans trogna materialare och nära vän Smokeys perspektiv. Han spelas av Jack Langedijk.

Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt.

Så mycket var Börje Salming själv involverad i projektet

Börje Salming, som är en utav Sveriges absolut största och älskade hockeylegender genom tiderna, var väldigt involverad i hela projektet ända fram tills han gick bort i november förra året.

Annons

Han var delaktig i såväl manusarbetet till vilka personer som skulle intervjuas och vilka platser som skulle besökas. Han coachade också personligen Valter Skarsgård, som spelar huvudrollen, inför och under inspelningen.

Här är skådespelarna i serien Börje – The Journey of a Legend:

Valter Skarsgård spelar Börje Salming

Valter Skarsgård är 28 år gammal och är son till My och Stellan Skarsgård. Han är skådespelare precis som sin pappa och sina tre äldre bröder Alexander, Gustaf, och Bill Skarsgård. Valter har också två yngre halvbröder.

Till skillnad från sina äldre bröder som alla har förhållande är Valter singel, enligt Nöjesguiden.

Man har kunnat se honom i både filmer och serier så som Svartsjön, Lords of chaos, Don't click, Zebrarummet och Beck.

Valter Skarsgård.

Nu är 28-åringen aktuell i serien Börje – The Journey of a Legend där han spelar huvudrollen, självaste Börje Salming. En roll han är stolt över.

Annons

– Större än så blir det inte känner jag, säger han till Hänt.

Men hur gick han egentligen superrollen?

Valter Skarsgård berättar att han faktiskt inte sökte rollen själv. Det var regissören Amir som hörde av sig till Valters agenter och ville ha ett möte. De träffades och pitchade projektet för honom och Valter sa ja direkt.

– Börje hade tydligen sagt till Amir när de gick därifrån, ”Det är ju han”. Det var fem år sedan nu.

Själva inspelningen började långt innan Börje Salming blev sjuk ALS.

– Han blev sjuk precis när vi skulle börja filma. Då var manuset klart redan och han hade varit med på hela resan, säger Valter.

Han berättar att de hann visa Börje några klipp innan han dog och han verkade väldigt nöjd.

Men att förbereda sig inför att spela en av hockeyvärldens stora ikoner är inte en dans på rosor.

– Det var två år av prepp och en väldigt lång inspelning. Jag började ju lära mig att åka skridskor. Jag kunde ju inte står på ett par skridskor i början, säger han.

Annons

Valter avslöjar också att han gick på diet två år innan inspelningen för att se vältränad ut och göra ett trovärdigt intryck.

Men han menar att det trots dieter och hård träning har varit en minnesvärd tid. Det är faktiskt den bästa inspelningen Valter varit med om och alla i teamet blev väldigt nära.

Hedda Stiernstedt spelar Margitta Salming

Den 35-åriga skådespelaren Hedda Stiernstedt har setts i en rad olika filmer och tv-serier så som Wallander, Studentfesten, Min pappa Marianne, Se upp för Jönssonligan, Portkod 1321 och Svartsjön. Men hennes stora genombrott fick hon i SVT:s succé-serie Vår tid är nu där hon spelar restaurangägaren Nina. En roll hon belönades med priset Kristallen för. Hedda Stiernstedt var också sommarvärd i P1 2020.

Och det är inte bara karriären som flyter på för 35-åringen – utan även kärlekslivet. Sedan 2021 är hon gift med musikern och regissören Alexis Almström, även känd under artistnamnet Alexis Weak.

Annons

Nu medverkar hon i serien om Börje Salming där hon spelar en av huvudrollerna, Börje Salmings första fru, Margitta Wendin, senare Salming. Börje och Margitta träffades i Gävle och hon var en viktig pusselbitarna när Salming tog steget från Brynäs till spel i NHL.

Hedda tycker att det är en ära att få vara en del av den fina berättelsen och hon avslöjar att hon också hann träffa Börje personlig innan han gick bort.

– Han var en jättefin person. Det var en väldigt stark upplevelse. Jag är tacksam att jag hann träffa honom, säger hon till Hänt.

Oscar Skagerberg, Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt och Pelle Holmström.

Pelle Holmström spelar Inge Hammarström

Pelle Holmström är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Sollefteå. I dag bor han i en lägenhet i Vasastan i Stockholm, där han bor ensam.

Annons

Man har tidigare kunnat se 29-åringen i Partisan och Jag är och nu är han aktuell i serie Börje – The Journey of a Legend. Där spelar han hockeystjärnan Inge Hammarström som spelade med Börje Salming i Toronto Maple Leafs.

Och han avslöjar att Börje själv såg likheter mellen Pelle och Inge när Pelle träffade hockeyikonen i Kanada.

– Då kollade han på mig ett tag. Sedan tog han fram penna och papper och så skrev han, ”du är lik Inge”, säger Pelle till Hänt.

Till skillnad från Valter Skarsgård som tvingades lära sig åka skridskor inför serien var det inte problem för Pelle Holmström. Han har nämligen varit gammal hockeyspelare och spelar hockey hela sitt liv.

– Det var ett av kraven för de här rollerna. Att vi hade spelat, annars blir det sp komplicerat, säger han.

Oscar Skagerberg spelar Stig Salming

Oscar Skagerberg, 42, spelar Börje Salmnings bror Stig Salming i serien om hockeystjärnans liv.

Annons

– För mig var det en ära att spela Stig Salming. Jag tycker det är väldigt fint med en storebror som tar så stort ansvar för sin yngre bror, säger han till Hänt och berättar att han också har kontakt med Stig efter inspelningen.

Precis som de andra skådespelarna har Oscar träffat Börje Salming innan han gick bort. Men faktum är att Oscar har en lite annorlunda relation till Börje än de andra. Han träffade nämligen Börje Salming redan som 20-åring.

– Jag var modell för Salming (Börje Salmings märke) så då träffade jag honom några gånger, säger han.

Men detta är inte första gången man ser Oscar framför kameran. Har tidigare gjort en hockeyserie på Netflix, en ungdomsserie som heter Zero chill och är också aktuell med skräckfilmen Ur mörkret, som kommer ut i vår.

Oscar Skagerberg bor i Nacka utanför Stockholm med sambon Elaheh.

Börje Salmings bror, Stig Salming.

Jason Priestley spelar Gerry McNamara

Serien har också internationell stjärnglas i form av den forna flickidolen Jason Priestley som framför allt är känd från ungdomsserien Beverly Hills, 90210, där han spelade ikoniska Brandon Walsh.

Annons

Den 54-åriga stjärnan är född i Kanada med bor i dag i USA tillsammans med sin fru och make-up artisten Naomi Lowde och dottern Ava Veronica Priestley och sonen Dashiell Orson Priestley.

I serien om Börje Salming spelar Jason Priestley Torontos legendariske talangscout Gerry McNamara

– Det var supercoolt att jobba med ett svensk gäng. Jag hade det så kul. Alla är otroligt talangfulla, säger han till Hänt och fortsätter:

– Jag älskar Sverige och Stockholm!

I rollistan finns även bland annat Sara Soulié, Kelly van der Burg och A.C. Peterson.

Börje – The Journey of a Legend har premiär söndagen den 19 november på Viaplay och TV3.

FOTO: Jessica Gow/TT/Viaplay/Jenny Unnegård/TT/ORRE PONTUS/Aftonbladet/Sven Lindwall/Expressen/TT/Christine Olsson/TT/Karin Törnblom/TT

Annons