Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt om Sanna Nielsen - från Melodifestivalen till allsång

Sanna Nielsen är glad och sjunger

Sanna Nielsen har gjort succé som programledare för Allsång på Skansen på SVT. Men hur tog hon sig till toppen egentligen? Här är allt du behöver veta om hela Sveriges älskling.
Sanna Nielsen om förändringen inför allsången
Slå på ljud

Trots sin unga ålder på blott 34 år har Sanna Nielsen en gedigen karriär bakom sig. När hon tog över som programledare för Allsång på Skansen år 2016 hade hon redan hunnit med att vinna Melodifestivalen, göra musikaler, varit den yngsta svensken någonsin på Svensktoppen, dubbat Disneyfilmer, varit kommentator för Eurovision song contest och mycket, mycket mer

ANNONS: Redo för sol, bad och picknick? Fynda sommarens bästa picknickfilt här! (länk till Aller media shop)

Sanna Nielsen föddes den 27 november 1984 i Bromölla, Skåne. Det danska efternamnet kommer från hennes farfar som var dansk. Redan som 11-årig slog hon igenom med låten Till en fågel som seglade upp på Svensktoppen. När den hamnade på en förstaplats blev hon yngsta svensken genom tiderna att ligga etta på Svensktoppen.

Sanna Nielsen sjunger Till en fågel

Sanna Nielsen, 11 år, sjunger låten Till en fågel.

Sanna Nielsen i Melodifestivalen

På gymnasiet gick hon det estetiska programmet med musikinriktning på Heleneholmsgymnasiet i Malmö. Hon fortsatte att spela in skivor och 2001 deltog hon för första gången i Melodifestivalen. Låten I går, i dag hamnade på en tredjeplats, och det blev startskottet för Sanna Nielsens musikkarriär. Sedan dess har hon tävlat i Melodifestivalen hela sju gånger. Här är alla låtarna och deras placeringar:

2001 – I går, I dag, tredje plats.

2003 – Hela världen för mig, femte plats.

2005 – Du och jag mot världen, åttonde plats.

2007 – Vågar du, vågar jag, sjunde plats.

2008 – Empty room, andra plats.

2011 – I’m in love, fjärde plats.

2014 – Undo, första plats.

När Sanna Nielsen sedan tävlade i Eurovision song contest 2014 med låten Undo hamnade hon på en hedervärd tredjeplacering.

Sanna Nielsen vinner Melodifestivalen med undo

2014 vann Sanna Nielsen äntligen Melodifestivalen på sitt sjunde försök.

Sanna Nielsen började leda Allsång på Skansen

Åren efter vinsten blev hektiskt för stjärnan. Hon sommarpratade, medverkade i musikalen i rollen som Lara i Doktor Zjivago på Malmö Operan, hon kommentator för Eurovision song contest tillsammans med Edward af Silén, hon var en av årets sommarpratare i P1 och hon ledde Melodifestivalen 2015 tillsammans med komikern och programledaren Robin Paulsson.

Uppenbarligen gjorde hon ett riktigt bra jobb, för året därefter fick hon förfrågan från SVT om att leda Allsång på Skansen.

– Det första jag tänkte när jag fick frågan var “ska Allsången bli mitt andra tv-program?”. Det är en stor ära och det ska bli jätteroligt, sa hon till TT.

I år gör hon alltså sitt fjärde år som hyllad programledare för Allsång på Skansen.

Sanna Nielsen står på scenen som programledare för Allsång på Skansen

Sanna Nielsen har gjort succé som programledare för Allsång på Skansen.

Julvärd för SVT

Samma år som hon gjorde sitt första år på allsången blev hon även utnämnd till att vara julvärd i SVT. Även här hyllades hon av tittarna som inte verkade få nog av Sanna Nielsen.

Under avslöjandet av SVT:s julvärd fick hon dock en hel del kritiska kommentarer angående sitt utseende. Hon bar en beige, stickad tröja som lämnade axlarna bara, något som många ansåg vara opassande.

Sanna Nielsen är julvärd på SVT

Här är den omtalade tröjan som Sanna Nielsen bar under presentationen av årets julvärd.

Efteråt röt stjärnan ifrån ordentligt och menade att det hela hade eskalerat till mobbing.

”Att en tröja med bara axlar skulle vara så irriterande för folk är för mig en gåta. Ni behöver inte tycka om det jag har på mig, men vad är det för sätt att uttrycka sig på? Det handlar om en tröja.” skrev hon i ett inlägg på Facebook.

FOTO: TT/Karin Törnblom, TT/Fredrik Persson, TT/Claudio Bresciani, SVT

SENASTE NYTT!