LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Allt om Charlotte Kalla – karriär, pojkvännen Fredrik och graviditeten

13 mar, 2023 
Maja Slobodnik
Charlotte Kalla och Fredrik Karström.
Charlotte Kalla är en av deltagarna i årets Lets Dance.
Här är allt du vill veta om Sveriges skiddrottning!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Charlotte Kalla: ”Trivs som skidpensionär”Brand logo
Charlotte Kalla: ”Trivs som skidpensionär”

Charlotte Kalla är en av Sveriges mest framgångsrika längdskidåkare. I mars 2022 meddelade hon att hon avslutar karriären efter nio OS-medaljer och otaliga vinster och pallplatser i andra mästerskap.

Här är allt du vill veta om skidstjärnan Charlotte Kalla!

Var är Charlotte Kalla född? Uppväxten med systrarna

Charlotte Kalla är född i Tärendö i Pajala kommun, Norrbottens län. Den lilla ön ligger 10 mil öster om Gällivare och har ett par hundra invånare, däribland skidåkarens pappa Per-Erik Kalla, 59. Kallas mamma Lena Kalla, 59, bor i Pajala med sin nya partner.

Charlotte Kalla har också två småsyskon: Cecilia Kalla född 1989 och Christelle Kalla född 1991. Cecilia är bosatt i Åre och Christelle bor i Vasastan i centrala Stockholm.

Annons

Charlotte Kalla om relationen till sin farfar Bengt Kalla

Charlotte Kalla beskriver sin farfar Bengt Kalla, 86, som sitt största fan. Det var han som lärde henne åka skidor som sjuåring hemma Tärendö. Han var på plats när hon åkte sitt sista lopp och beskriver det som ”vemodigt”.

– Det är tråkigt. Man har ju följt henne på tv när hon varit på tävlingarna. Men någon gång måste man ta beslutet att sluta. Nu blir man lite rörd, sa Bengt Kalla efter beskedet.

Hur gammal är Charlotte Kalla?

Charlotte Kalla är född 22 juli 1987 och är idag 35 år gammal. Redan som sjuåring lärde hon sig åka skidor och som 19-åring gjorde hon sin världscup debut. Hennes första framträdande tillsammans med den juniora världseliten slutade med en guldmedalj när hon vann skiathlon på 10 kilometer.

Vem är Charlotte Kallas pojkvän Fredrik Karström?

Charlotte Kalla träffade partnern Fredrik Karström 2019. Fredrik är 34 år gammal, född den 14 februari 1989 och arbetar som fastighetsmäklare i Sundsvall.

Annons

Tidigare har Charlotte Kalla varit tillsammans med skidåkaren Anders Svanebo, 38.

Charlotte Kalla gravid – väntar barn med sambon

I slutet av februari i år meddelade Charlotte Kalla och partnern Fredrik att de väntar barn. På Instagram laddade hon upp en bild på ultrabilder och barnkläder tillsammans med texten ”Ny skidåkare i stan sommaren 2023”.

I sommar väntas paret bli föräldrar om allt går vägen.

Charlotte Kalla och Fredrik Karström.
Charlotte Kalla och partnern Fredrik Karström på middag på slottet.

Hur lång är Charlotte Kalla?

Charlotte Kalla är 162 centimeter lång och väger omkring 59 kilo.

Var bor Charlotte Kalla?

Charlotte Kalla är bosatt i Sundsvall i en villa tillsammans med partnern Fredrik Karström, 34. De flyttade till sin nuvarande bostad i november 2020.

Vad har Charlotte Kalla för utbildning?

I november 2022 berättade Charlotte Kalla att hon börjat studera beteendevetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Programmet är tre år och sker på distans med campusträffar var femte vecka.

Annons

Studierna började tio veckor efter att hon avslutat elitkarriären och lagt skidorna på hyllan. För Expressen berättar hon att det är hennes psykolog som väckt intresset för beteendevetenskap.

– Jobbet jag gjort med min psykolog Thomas Nilsson under karriären har inspirerat mig. Jag vill lära mig mer om relationer, tankar och beteenden, även om jag inte vet exakt vad det kommer leda till, har hon sagt.

I november 2020 blev Charlotte Kalla utnämnd till teknologie hedersdoktor vid Luleå Tekniska Högskola. Detta tillsammans med bland annat astronauten Jessica Meir.

Charlotte Kalla studerar på Mittuniversitetet.
Charlotte Kalla studerar beteendevetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Så mycket tjänar Charlotte Kalla – förmögenheten

Charlotte Kalla har avslutat karriären som elitåkare, men år 2020 var hon fortfarande aktiv. Enligt Nyheter24 hade Kalla en förvärvsinkomst på 439 200 kronor samt ett överskott av kapital som landade på 111 722 kronor.

Annons

Men Charlotte Kalla har också ett bolag som gör enorma vinster. Enligt Expressen omsatte hennes bolag 10,9 miljoner kronor under räkenskapsåret 2018/2019. Hon gjorde en vinst på 6,2 miljoner kronor.

Hur många OS-guld har Charlotte Kalla? Alla medaljerna

Charlotte Kalla har under karriären kammat hem hela nio OS-medaljer, tre guld och sex silver.

På hemmaplan har hon briljerat under åren som aktiv. Totalt har skidåkaren 50 SM-medaljer och hon har vunnit 29 individuella guld, samt ytterligare 7 guld i stafetter.

Charlotte Kalla.
Ingen svensk kvinnlig atlet har tagit fler OS-medaljer än Charlotte Kalla.

I världscupen i längdskidor har hon tagit totalt 59 pallplatser, varav 12 vinster individuellt.

Efter att Charlotte Kalla vann Tour de Ski 2008 tilldelades hon det prestigefyllda Jerringpriset. På Idrottsgalan 2011 utsågs hon till Årets kvinnliga idrottare 2010”.

FOTO: TT/Instagram

Annons