LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Allt du vill veta om artisten Dotter i Melodifestivalen 2020

06 feb, 2020 
Måns Zelmerlöw och artisten Dotter
Dotter gör comeback i Melodifestivalen 2020 med låten ”Bulletproof”.
Men vad vet du egentligen om artisten?
Här är allt du behöver veta!
Annons
Allt om artisten DotterBrand logo
Allt om artisten Dotter

I Melodifestivalen 2020 kommer vi att få se artisten och låtskrivaren Dotter, 32, från Värmland ännu en gång. Ja, det stämmer hon har varit med tidigare i tävlingen. Men vem är hon utanför scen? Och vad heter Dotter egentligen?

Artistnamnet “Dotter”

Hennes artistnamn ”Dotter” är ett påhittat namn som hon tagit inför sin artistkarriär, sångerskan heter egentligen Johanna Jansson. Men när Johanna började sin karriären som artist så ville hon heta något annat än sitt vanliga namn.

– Johanna Jansson är lite boring tyckte jag, har artisten tidigare sagt till Hänt.

Hon kände tidigt att Dotter var något som passade henne bra.

– Jag tyckte det var så fint och jag är ju en dotter. Så det bara klickade helt enkelt, förklarade hon.

Dotter på scen
FOTO: Karin Törnblom/TT

Melodifestivalen 2018

Dotter har tidigare tävlat i Melodifestivalen år 2018. Hon var då en av de favorittippade med låten Cry, men efter att alla röster var räknade visade det sig att hon landat på en sjätte plats. Kanske var det inte lätt att vara oddsfavorit när man debuterar i Mello?

Annons

Men i Melodifestivalen 2020 blir det alltså dags för comeback för Dotter med låten Bulletproof, som hon skrivit tillsammans med låtskrivarna Dino Medanhodzic och Erik Dahlqvist.

Låtarna med Måns Zelmerlöw och andra artister

Men Johanna “Dotter” Jansson skriver inte bara låtar till sig själv. Hon är en flitig låtskrivare som samarbetat med många kända ansikten. Innan det var dags för henne själv att uppträda i Melodifestivalen så skrev hon låten A Million Mars, tillsammans med Peter Boström och Thomas G:son. Låten framfördes av artisten Mariette, som även hon är med i Melodifestivalen 2020.

Men där slutar de prestigefulla samarbetena. I Melodifestivalen 2019 deltog Lina Hedlund med låten Victorious som gick direkt till final, och Dotter var en av låtskrivarna.

Samma år uppträdde även Dotter, men som mellanakt med låten Walk With Me tillsammans med Måns Zelmerlöw, som hon även fortsatte att turnéra med under hösten 2019.

Dotter uppträdde i Sommarkrysset på Gröna lund. FOTO: Karin Törnblom/TT

FOTO: Karin Törnblom/TT, Eero Hannukainen/TT

Annons