Allt för Sverige-Erica bytte kön – blev lämnad av frun

I 60 år levde hon som Eric men de senaste fem åren har ”Allt för Sverige”-deltagaren levt som sitt rätta jag: Erica Anderson.

Eric Anderson levde som vem som helst. Han var lyckligt gift med en kvinna, hade två barn och jobbade som psykolog. Men han hade också en stor hemlighet:

  Jag var två personer, en man, Eric, och en kvinna, Erica. Hon befann sig i garderoben men fick ibland komma ut. Jag är utbildad psykolog så jag läste på och satte själv min diagnos. En transperson i garderoben, berättar Erica i tidningen QX.

Erica har levt som kvinna i fem år. Nu söker hon sina rötter i tv-programmet "Allt för Sverige".

Erica har levt som kvinna i fem år. Nu söker hon sina rötter i tv-programmet “Allt för Sverige”.

Hon höll Erica borta från nära och kära, och fortsatte leva som en heterosexuell man:

– Min fru och jag hade ett bra sexliv, och jag var bara intresserad av kvinnor. Jag var atletisk och uppfattades inte som feminin.

Men med åren förstod Erica att hon egentligen är kvinna, och när hennes fru hittade hennes undangömda kvinnokläder och hotade med skilsmässa tvingades hon till ett svårt livsval: leva som kvinna eller stanna hos personen hon älskade:

– Jag försökte sluta, men det gick inte, impulsen var för stark. De gånger som ämnet kom upp sa hon att hon ville skiljas om jag skulle genomgå en transition. Det var ett fruktansvärt val. Det var oerhört sorgligt, vi grät och separerade sedan.

Erica tillsammans med de andra deltagarna i årets säsong av "Allt för Sverige".

Erica tillsammans med de andra deltagarna i årets säsong av “Allt för Sverige”.

I QX berättar Erica även om nästa stora steg: att berätta sanningen för sina två barn:

– Jag undrade hur min transtition skulle påverka dem. De hade ingen aning om mitt andra jag, jag hade dolt Erica noggrant. Jag satte mig ner med dem var för sig och berättade att jag var trans. Vi grät och de sa att de alltid skulle älska mig, berättar hon i tidningen.

Förutom sin medverkan i SVT succén har Erica flera andra stora tv-projekt på gång, bland annat en framtida tv-show i amerikansk tv, “Dr. Erica show”. Vi kan alltså vänta oss att få se mycket mer av henne i framtiden!

Allt för Sverige går på söndagar kl 20.00 på SVT 1

Foto: Bo Håkansson/SVT

Läs mer: Hemma hos ”Allt för Sverige”-Troy: ”Mitt designmotto är att skapa rofyllda platser”

SENASTE NYTT!