TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Allt du vill veta om Sarah Dawn Finer

08 feb, 2019 
AvAgnethe Alm
Allt om Sarah Dawn Finer i Melodifestivalen 2019
Sarah Dawn Finer är inte bara en folkkär artist utan numera också programledare i hela två SVT-program: Så ska det låta och Melodifestivalen. Här är allt du vill veta om Sarah:
Annons
John Lundviks ärliga ord om stödet efter Eurovision song contestBrand logo
John Lundviks ärliga ord om stödet efter Eurovision song contest

Sångerskan och programledaren Sarah Dawn Finer, 37, är född och uppvuxen i Sverige, men har både brittiskt och amerikanskt påbrå genom sina föräldrar. Sång och musikal har varit Sarah Dawn Finers liv sedan barnsben och under hösten gjorde hon en SVT-serie i musikalens tecken. I serien Sarah’s sound of musicals på sex delar reste hon till de stora scenerna på Broadway och West End och träffade de stora kompositörerna och de hårdast jobbande artisterna.

Sarah Dawn Finers karriär

I över tio år har Sarah Dawn Finer trollbundit svenska folket med sin starka och oklanderliga sångröst. Debutalbumet släppte hon 2007 och innan dess hade hon hunnit uppträda ihop med flertalet stora artister som bland annat Peter Jöback, 47, och Björn Skifs, 71. Och ännu fler artister hade hon hunnit köra bakom.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

På debutskivan fanns låten I remember love, som också var hennes bidrag när hon för första gången ställde upp i Melodifestivalen 2007. Låten ledde henne då till en fjärdeplats i finalen och redan två år senare ställde hon upp igen med låten Moving on, som via andra chansen gick vidare till finalen i Globen. Där placerade hon sig på en sjätte plats.

Annons

Just Melodifestivalen är något som Sarah Dawn Finer har haft en koppling till flera gånger efter framgången med hennes egna tävlingsbidrag. Bland annat har hon spelat den humoristiska rollfiguren Lynda Woodruff – en entusiastisk brittisk dam som jobbar inom Europeiska radio- och TV-unionen. Samma roll spelade hon när hon lämnade Sveriges röster i Eurovision song contest 2012. I år leder hon hela Melodifestivalen 2019 tillsammans med Eric Saade, 28, Kodjo Akolor, 37, och Marika Carlsson, 45.

Men det är inte första gången som Sarah Dawn Finer är programledare för ett SVT-program. Sedan 2018 leder hon succé-programmet Så ska det låta på SVT 1. Rollen som programledare för programmet tog Sarah Dawn Finer över efter musikern Kalle Moraus, 55.

Blev mamma för första gången

Fram tills för ett par år sedan hade Sarah Dawn Finer inga längre seriösa förhållanden. Framför allt var det frustrerande för Sarah då hon redan 2009 berättade i tidningen Kupé hur hon drömde om att bli mamma.

Annons

– Jag längtar efter rutiner och stabiliteten man får med barn, sa hon då.

Efter några år slog drömmen äntligen in. 2017 avslöjade Sarah Dawn Finer på Instagram att hon och sambon Jonas väntade barn – och den 7 maj året efter föddes deras första barn. En dotter vid namnet Annie Grace Finer.

”Under söndagsmorgonen den 7:e maj föddes vår dotter Annie Grace Finer. Det var en skakig resa med ett lyckligt slut/början. Ett stort tack till all personal på BB Stockholm och alla andra som hjälp oss längst vägen. Min djupaste beundran går ut till alla som någonsin har burit eller fött barn. Och alla som jobbar på sjukhus med förlossning. Wow. Inga ord kan beskriva denna upplevelsen. Kärlek har ett namn och vi kallar henne Annie”, skrev hon då på Instagram.

Tuffa beskedet från läkarna

När det var känt att Sarah Dawn Finer skulle vara en av programledarna i Melodifestivalen 2019 gästade hon TV4:s Hellenius hörna. I programmet föll hon i tårar när hon började prata om ett läkarbesked som tog hårt på henne för några år sedan. En stor polyp på stämbanden gjorde det mycket svårt för henne att sjunga.

Annons

– Jag orkade ingenting röstmässigt. Jag kom inte upp, jag lät som en kråka, och jag skrek. Jag vilade, och kom aldrig i kapp mig själv. Så gick jag till en läkare, förklarar hon i tårar i Hellenius hörna och fortsätter:

– Det var två och ett halvt år sedan, och det är min största kamp i livet. Absolut det värsta beskedet jag kunde få. Att få höra att jag kanske aldrig kommer kunna sjunga igen.

Efter det beslutade hon sig för att operera stämbanden. Men då kom nästa chock – hon fick veta att hon var med barn. Det ledde till att hon fick välja: barnet eller rösten.

– Vi kom till en punkt där det blev helt olidligt och vi måste operera. I samma veva med att vi skulle operera, typ dagen innan, så fick jag veta att jag var med barn. Vilket är fantastiskt. Men då visade det sig så klart att jag måste sövas för att opereras, så valet var att behålla barnet eller behålla rösten. Jag behöll barnet.

Sarah Dawn Finer var sjukskriven i ett år, men efter det har hon jobbat sig tillbaka. Hon bestämde sig helt enkelt för att bli frisk utan en operation.

FOTO: TT/Johan Nilsson, TT/Aftonbladet/Robin Lorentz-Allard

Annons