Allt du vill veta om Armand Duplantis – mötet med prins Daniel

Armand Duplantis

TT, SVT
Armand Duplantis är stor inom stavhopp och har satt världsrekord.
Men visste du att han har umgåtts med prins Daniel? Och har du koll på hans familj?
Här är allt du vill veta om Armand.

Hur lång är Armand Duplantis och hur gammal är stavhopparen?

Armand Duplantis, som även kallas Mondo, föddes den 10 november år 1999. Han är från Lafayette i Louisiana och är idag 20 år gammal.

Stavhopparen har dubbla medborgarskap, men representerar Sverige i tävlingssammanhang.

Duplantis är världsrekordhållare i stavhopp. Men frågan är, hur lång är han? Armand är 181 centimeter lång, varken kortare eller längre än så.

Världsrekord inomhus och utomhus

Armand har slagit många rekord och just nu är han världsrekordshållare i stavhopp på 6,18 meter. Det rekordet satte han i Glasgow den 15 februari år 2020.

Men Armand har även världsrekord utomhus då han den 17 september i år hoppade 6,15 meter i Rom.

Rekorden började tidigt för Armand. Redan 2018 klarade han 6,05 meter vid EM i Berlin, vilket räckte till ett juniorvärldsrekord.

Mamma Helena, pappa Greg och ex-flickvännen Anna-Claire

Armand är son till en amerikansk före detta stavhoppare vid namn Greg Duplantis. Så ja, man kan ana att en viss talang kan ha gått i arv. Duplantis mamma är från Sverige och heter Helena Duplantis, född Hedlund. Stavhopparen har även tre syskon, två bröder Andreas och Antoine, samt en syster, Johanna.

Tidigare har Armand haft flickvännen Anna Claire St Cyr som stöd. Men efter några år tillsammans gick de isär förra året.

Armand Duplantis om relationen till prins Daniel

– Det här är prins Daniel som lär dig något på golfbanan, säger Fredrik Skavlan och visar upp en bild på prinsen och Armand. Skavlan undrar samtidigt varför det är prins Daniel som lär Armand, om det är så att prinsen helt enkelt är bättre än Armand på golf.

– Det var han. Han var väldigt bra, nästan för bra. Jag tänkte att han måste spela en hel del för han var så bra, svarar Armand och fortsätter:

– Det var riktigt coolt att spela med honom.

Armand berättar att när de väl var på plan var de som två nära vänner som bara hade en härlig stund. Och om det hade varit så att Armand inte hade vetat att prins Daniel var just prins, så hade han aldrig gissat på att fallet var så.

– Superjordnära kille som älskar sport, menar Armand.

Skavlan frågar Armand om han hade pratat med prinsen i ni-form, vilket Armand svarar att han absolut inte gjorde då han inte hade koll på att det är så man bör tala till medlemmar i kungafamiljen i Sverige.

FOTO: NOUSHAD THEKKAYIL/TT, SVT

LÄS ÄVEN: Så gick det sen för skådespelarna i Lilla Jönssonligan

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om Top Dog – Alexej Manvelovs egna ord rollen

FRÅN FÖRSTASIDAN