LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Allt du behöver veta inför premiären av den tredje säsongen av Bron

26 sep, 2015 
AvSofia Hadjipetri Glantz
Såväl tv-tittare som kritiker gjorde serien Bron till en favorit när den kom 2011. Nu börjar den tredje säsongen och förändringarna är markanta. Hänt guidar dig inför premiären den 27 september.
Annons

Den prisbelönade svenskdanska kriminalserien Bron med manus av Hans Rosenfeldt har blivit en supersuccé som har sålts till 160 länder. Nu är den tillbaka med en tredje rafflande säsong och här är en kort tillbakablick på vad som hänt inför premiären 27 september i SVT1 21.00. Varning för spoilers av säsong 1 och 2. 

Saga Norén  och Martin Rohde

Sofia Helin som Saga Norén och Kim Bodnia som Martin Rohde. Ska de komma överens. foto: All Over
Sofia Helin som Saga Norén och Kim Bodnia som Martin Rohde. Ska de komma överens? Foto: All Over

Saga Norén (Sofia Helin) är anställd på länskrim Malmö. Hon är en snabb och intelligent polis, men något styltig och har svårt med sociala relationer. Trots att Saga Norén aldrig får en diagnos i tv-serien är det många med Aspergers syndrom som har känt igen sig i henne.

Martin Rohde (Kim Bodnia) jobbar hos Köpenhamnspolisen och är sin svenska kollegas motsats. Känslostyrd och agerar ofta impulsivt.

S1 (2011)

Ett lik hittas på Öresundsbron. Sofia Helin och Kim Bodnia i rollerna som poliserna som ska lösa brottet. Foto: All Over
Ett lik hittas på Öresundsbron. Sofia Helin och Kim Bodnia i rollerna som poliserna som ska lösa brottet. Foto: All Over

Ett delat lik har dumpats mitt på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark. Överkroppen kommer från en känd svensk politiker och underkroppen från en dansk prostituerad. Saga Norén och Martin Rohde får jobbet att jaga den ansvarige för det makabra dådet som snart fortsätter rada upp offer. Gärningsmannen, den så kallade ”Bromördaren”, ger sig tillkänna via medierna. Han har ett syfte med sina brott – att visa på fem specifika problem i samhället som alla vet finns men som alla blundar för.

Annons

Bit efter bit i det komplicerade pusslet läggs på plats och spåren och ledtrådarna i utredningen leder Saga och Martin till en man som kan vara gärningsmannen. Medan de kommer allt närmare visar det sig att fallet plötsligt blivit mer personligt för Martin än vad han någonsin kunnat ana.

S2 (2013)

Duon är tillbaka. Den här gången börjar samarbetet efter att ett fartyg är på kurs mot Öresundsbron. Foto: All Over
Duon är tillbaka. Den här gången börjar samarbetet efter att ett fartyg är på kurs mot Öresundsbron. Foto: All Over

Ett lastfartyg är på väg genom Öresund men hamnar plötsligt ur kurs och styr mot Öresundsbron. När polisen undersöker det övergivna fartyget finner man fem svenska och danska ungdomar fastkedjade och svårt medtagna i lastutrymmet. Detta blir början på en dramatisk brottsvåg som tvingar den svenska och danska polisen att återigen samarbeta och Saga Norén får anledning att söka upp sin kollega Martin Rohde. Med ett okej från Martins chef inleder de båda jakten på de okända förövare som håller på att skapa panik hos allmänheten.

Annons

På det privata planet blir Saga Norén dessutom sambo, vilket leder till en mängd dråpliga situationer. Andra kända svenska skådespelare i säsongen är Henrik Lundström och Tova Magnusson.

S 3 (2015)

Sofia Helin har kämpat hårt med sin karaktär i tredje säsongen. Foto: All Over
Sofia Helin har kämpat hårt med sin karaktär i tredje säsongen. Foto: All Over

I tredje säsongen är Martin Rohde inte längre med i bilden. Dessutom dyker Saga Noréns mamma upp och söker kontakt. Saga börjar nysta i vad som egentligen skedde när hennes syster begick självmord för länge sedan. Samtidigt utreder hon mordet på den lesbiska kvinna som både startat Danmarks första genusdagis och drivit en insemineringsklinik. Ett offer som tidigare fått motta hot och anklagats för att ha krossat kärnfamiljen. Är det anledningen till att hon bragts om livet?

– Ännu mer spännande, ännu mer utmanande och ännu mer utmattande, säger Sofia Helin till SVT om att åter igen spela Saga Norén.

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons