LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Alla vill va balla - här är kändisarnas riktiga namn

02 apr, 2017 
AvOla Brising
Visste du att Labero är en sammanslagning av illusionistens tre riktiga förnamn - Lars Bengt Roland - eller att Di Leva egentligen heter Sven Magnusson? Många av våra mest kända artister har väldigt mycket mer komplicerade eller svenniga namn än man kan tro.
Annons

Det är ingen nyhet att många skådisar och artister tar sig artistnamn för att låta mer spännande och vara lättare att koma ihåg. Internationellt är det nästan mer regel än undantag. Elton John, 70, hette från början Reginald Dwight och Marilyn Manson, 48, döptes till Brian Warner. För att nämna några Hollywoodikoner kan vi ta nu 100-årige legendaren Kirk Douglas som föddes till Issur Danielovitj Demsky och Charlie Sheen, 51, som egentligen heter Carlos Irwin Estévez.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Hemma i Sverige är fenomenet också vanligare än man kan tro. Självfallet har många koll på att Lill-Babs, 79, egentligen heter Barbro Svensson, att Orup, 58, heter Thomas Eriksson och E-Type, 51, Martin Erikson. Men även en stor del av dem som inte lika uppenbart gjort karriär under rena artistnamn har bytt eller förenklat sina namn för att lättare slå igenom. En stor andel av våra inhemska kändisar verkar framför allt ha tagit sina artistnamn för att slippa låta så svenniga. Här är en lista på några av dem:

Annons

1. Brolle, 35.

Heter egentligen Kjell Junior Wallmark, men är en av dem vars artistnamn tillkommit på naturlig väg. Eftersom hans farsa också hette Kjell började hans äldre syskon som liten kalla honom Lillebror. Något som utvecklades till Brolle Jr vilket han även kallades i skolan. Brolle har dock på senare år och med stigande ålder tagit bort Jr ur sitt artistnamn.

2. Ola Rapace, 45.

Döptes till Pär Ola Norell, men tog bort Pär, lade till Sonny och bytte efternamn till Rapace vilket betyder rovfågel på franska. Han heter idag med andra ord Sonny Ola Rapace och har själv sagt i intervjuer att det inte finns någon symbolik bakom varför han tog efternamnet Rapace. Det lät bara coolt.

Annons

3. Joey Tempest, 53.

Sångaren som blev världsstjärna med sitt hårdrocksband Europe och monsterhiten “The Final Countdown” är döpt till Rolf Magnus Joakim Larsson och uppvuxen i Upplands Väsby. Självfallet lät det tuffare med Joey Tempest än Joakim Larsson och faktum är att han ända sedan början av 80-talet då han skapade sitt alias varit noga med att även alla i hans närhet använder artistnamnet.

4. Plura Jonsson, 65.

Heter egentligen Per Malte Lennart Jonsson. Hans band Eldkvarn började ge ut skivor redan i slutet av 70-talet, men på senare år har han blivit folklig genom sina matlagningsprogram i tv. Att han kallat sig för Plura har kommit helt naturligt eftersom det varit hans smeknamn sedan unga år. Och nog är det enklare och mer spännande än Per, Malte eller Lennart?

Annons

5. Joe Labero, 53.

Den internationellt kände illusionisten från Alvesta heter Lars Bengt Roland Johansson vilket låter mer svennigt än magiskt. Något hans mentor, magikern Carlo Tornedo, påpekade redan då han var ung. Tornedo gav tipset att använda de två första bokstäverna i varje namn för att skapa ett artistnamn. Joe Labero gjorde sen sitt efternamn till förnamn och sina tre förnamn till ett efternamn. Snillrikt!

Annons

6. Thomas Di Leva, 53.

Rymdblomman från Gävle föddes till det icke så exotiska Sven Thomas Magnusson, men insåg redan som ung att han inte trivdes med att vara alldaglig. Redan som 14-åring bytte han därför efternamn från Magnusson till Di Leva inspirerad av sin mors italienska flicknamn Leva och av idoler som Leonardo Da Vinci och Charlie Chaplin.

7. Shanta Liora, 37.

Den flitiga namnbyterskan föddes till Lilly Marie Pettersson, men tog sig artistnamnet Marie Picasso, inte efter konstnären utan efter familjens pudel – Picasso. Efter att ha drabbats av en hjärntumör och varit borta från offentligheten i tre år bytte hon 2014 namn igen till Shanta Liora för att markera en ny början. På hebreiska betyder Shanta Liora “helig sång med mitt ljus”.

Annons

8. Danny Saucedo, 31.

Danny har egentligen bara poppat till och förenklat sitt namn och orsaken till detta är väldigt enkel. Hur lätt är det egentligen för någon att komma ihåg dig som artist om du presenterar sig som Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski?

9. Malou von Sivers, 64.

Programledaren heter egentligen Marie-Louise von Sivers. Och oavsett om Malou är ett gammalt smeknamn från hennes ungdom är det lätt att se att det var ett smart karriärsval av henne att kalla sig för Malou istället för Marie-Louise. “Marie-Louise efter tio” skulle inte ha låtit riktigt lika catchy.

Annons

10. Bingo Rimér, 41.

Med största sannolikhet har den kände fotografen döpt sina barn till Nova och Ringo just därför att han själv så gärna skulle ha velat bli döpt till Bingo. Så är dock inte inte fallet. Egentligen heter Bingo faktiskt Björn Oluf Rimér.

Foto: IBL

Annons