Alla hemligheterna om deltagarna i Eurovision song contest 2019

Bilal Hassani, Tamta, Hatari, John Lundvik deltar i Eurovision song contest 2019
NU GRATIS

Har du koll på John Lundviks konkurrenter i Eurovision song contest?
Här får du reda på flera fascinerande öden!
✔︎ Blev mamma som 14-åring
✔︎ I ”porrhärva” efter läckt nakenbild
✔︎ Anklagas i hemlandet för att vara terrorist

Här får du koll på deltagarnas hemligheter.

◼️ ◼️ ◼️

Victor Crone deltog i Melodifestivalen 2015 i duo med Behrang Miri

Victor Crone, till höger, med Behrang Miri i Melodifestivalen 2015.

✔︎ Från Sverige – men tävlar för Estland

Estland – Victor Crone

Svensken Victor Crone som representerar Estland med bidraget Storm tävlade i Melodifestivalen 2015. Det som skulle blivit hans genombrott slutade istället med fiasko när han slogs ut ur tävlingen i Andra chansen.

– Jag var väl inte redo helt enkelt, på hur stort det var och vad som behövdes efter. Jag var väldigt blyg under Mello. Nu har jag haft några år och kunnat skriva musik och växa i mig själv, har han sagt till Aftonbladet.

Många gånger har han tvivlat på sig själv och inte trott att artistkarriären var för honom.

– Det har varit tankar om det, men sen har jag haft mycket stöttning av dem omkring mig. När det inte går bra så tvivlar man på sig själv. Men jag har hela tiden gått tillbaka till musiken. Nu känns det som en bra styrka att vara medveten om att det finns upp- och nedgångar.

Att Victors estniska bidrag nu spelas på svensk radio – och har blivit en stor hit – har gjort honom rörd.

– Det har varit drömmen att få höra sin låt på radio, och nu händer det när man sätter sig i bilen bara. Det är skitcoolt, som en vinst i sig. Så det har faktiskt kommit tårar när jag hört den.

◼️ ◼️ ◼️

Chingiz från Azerbajdzjan, flankerad av sina bandmedlemmar

Chingiz.

✔︎ Älskar kung fu – och yoga

Azerbajdzjan – Chingiz Mustafayev

Chingiz Mustafayev vars artistnamn kort och gott är Chingiz föddes den 11 mars 1991 i Moskva. När Chingiz var 13 år flyttade familjen till Baku och några år senare, närmare bestämt 2007, sökte han som 16-åring till den azerbajdzjanska versionen av Idol – och han vann faktiskt alltsammans.

I år tävlar han med bidraget Thruth, men Chingiz kunde faktiskt ha representerat Azerbajdzjan då de vann med Running Scared (som bland andra svenska Stefan Örn och Sandra Bjurman stod bakom). Då körde Azerbajdzjan en flera veckor lång gallring med olika artister och Chingiz vann flera omgångar, men sedan tog det stopp och det blev som bekant istället Eldar Quasimov och Nidgar Dzjamal (Ell & Nikki) som fick åka till Düsseldorf.

När Chingiz inte sjunger älskar han yoga, meditation, kung fu och att umgås med sin hund.

◼️ ◼️ ◼️

Isländska gruppen Hatari består av sex medlemmar

Hatari.

Riskerar att diskas

Island – Hatari

Bandet Hatari som beskriver sig själva som en anti-kapitalistisk BDSM-technogrupp och de har tidigare sagt att de vill använda sina minuter på Tel Aviv-scenen med att kritisera Israel.

– Om Islands deltagare inte använder sitt inflytande för att påpeka det uppenbara: Absurditeten i att skutta runt och dansa samtidigt som miljoner personer ett par mil bort har begränsad frihet och lever med konstant osäkerhet kring sin säkerhet, då har vi misslyckats, har de sagt i en intervju med isländska tidningen Studin.

Hataris mål strider mot EBU:s regler som slår fast att ”inga låttexter, tal eller gester av politisk, kommersiell eller liknande natur tillåts under Eurovision song contest”. Det har förekommit diskussioner om Hatari ska diskvalificeras, men så verkar inte bli fallet.

◼️ ◼️ ◼️

Mahmood representerar Italien i ESC

Mahmood.

✔︎ Hånad av premiärministern

Italien – Mahmood

Mahmood som representerar Italien har en italiensk mamma och en egyptisk pappa. I låten Soldi som han tävlar med förekommer flera uttryck på arabiska. Det samt hans påbrå uppskattas föga av Italiens biträdande premiärminister Matteo Salvini som är partiledare för främlingsfientliga Lega. Efter Mahmoods vinst skrev Salvini ett hånfullt inlägg på Twitter.“Mahmood…mah…den vackraste italienska sången? Jag skulle ha valt #Ultimo”Även Luigi Di Maio som är Italiens andra biträdande premiärminister var bestört över att Mahmood vann och skrev på Facebook att resultatet visar på ”en avgrundsdjup spricka mellan folket och eliterna”.plus_iconSå gick det sen för Mello-stjärnornaLäs mer

◼️ ◼️ ◼️

Leonora Jepsen i mitten, bredvid sina fyra bandmedlemmar

Leonora.

✔︎ Har tävlat i skridskoåkning

Danmark – Leonora

En av årets yngsta deltagare är Leonora Jepsen, 20, som representerar Danmark med låten Love is forever.

Trots sin ringa ålder har hon en lång erfarenhet av att prestera under press och bedömas av såväl experter som publik. Hon har nämligen hållit på med skridskoåkning sedan sjuårsåldern och varit uppe på elitnivå och tävlat i junior-VM.

Men för några år sedan gav Leonora upp proffssatsningen för att istället satsa på musiken. Lyckan visste inga gränser när hon vann Melodi Grand Prix i vintras.

– Det betyder att det är fler än jag som tror på mig, och då tror jag mer på mig själv. Det är jag mycket glad över, sa hon då till nyhetsbyrån Ritzau.

◼️ ◼️ ◼️

Darude – Ville Virtanen och Sebastian Rejman

Darude.

✔︎ Slog igenom 2000 med monsterhit

Finland – Darude (feat. Sebastian Rejman)

En av Finlands mest framgångsrika artister internationellt är dj-stjärnan Darude som nu ska representera landet i Eurovision Song Contest med Look away.

Darude som egentligen heter Ville Virtanen slog igenom 2000 med superhiten Sandstorm och senare samma år släppte han Feel the beat som också blev framgångsrik.

Just Sandstorm räknas som en av de mest hypade technolåtarna under 2000-talet.

– Den har i princip betytt allt för min karriär. Det var mitt första släpp och mitt bästa minne är när den hamnade trea på Englandslistan. På den tiden bestämde den listan vilka låtar som blev stora och därifrån gick låten till Tyskland och resten av Europa. Jag fick en stark start på karriären tack vare det. Många frågar om jag är less på att spela den, men det är jag inte. Varje gång jag spelar låten blir folk helt galna och jag använder mig av olika varianter så den funkar fortfarande och ger en bra respons, har han sagt till Aftonbladet.

Vad många kanske inte vet är att Darude även står bakom Bomfunk MC:s Freestyler från 1999.

Fotnot: Darude slogs ut i semifinalen

◼️ ◼️ ◼️

Michael Rice och hans sju personer starka entourage

Michael Rice och hans entourage.

✔︎ Tävlar – med låt som Lundvik skrivit

England – Michael Rice

John Lundvik har som ni säkert vet skrivit Englands bidrag Bigger than us som Michael Rice sjunger. Den skickades först in till svenska Melodifestivalen tillsammans med Too late for love vilket kom att bli den låt som Christer Björkman och redaktionen till slut valde ut. Då gick Bigger than us istället till Storbritannien och ovan nämnda Michael Rice.Han är 21 år och kommer från Hartlepool i nordöstra England. Han har medverkat i talangprogram som X Factor och All together now som han också vann. Michael fick då ungefär en halv miljon i prispengar som han spenderade på ett creperie i hemstaden samt en resa till Disneyland med familjen.plus_iconSvenska artisterna som försvann från topplistorna – så lever de i dagLäs mer

◼️ ◼️ ◼️

Bilal Hassani i vit klänning

Bilal Hassani.

✔︎ Anklagad för att vara terrorist

Frankrike – Bilal Hassani

Bilal Hassani, 20, representerar Frankrike med låten Roi som har över 18 miljoner visningar på Youtube.

Men han har fått ta emot många hatmejl eftersom han är öppet homosexuell samt av nordafrikanskt ursprung.

Nyligen rasade också franska folket över att det israeliska tv-bolaget Kan har publicerat en kortfilm som heter 12 points. Där hängs Bilal Hassani ut som gay för att sedan anklagas för att vara terrorist. Filmen kommer sändas på kanalen som också går under namnet Kan strax innan Eurovision Song Contest.

◼️ ◼️ ◼️

Sergey Lazarev med ryska flaggan

Sergey Lazarev.

✔︎ I ”porrskandal” efter vågad bild

Ryssland – Sergey Lazarev

Ni som kan ert Eurovision vet säkert att det inte är första gången som Sergey Lazarev tävlar. Han representerade Ryssland 2016 med You are the only one som slutade på en tredjeplats i finalen.

I samband med hans medverkan för tre år sedan basunerades det ut rubriker om en ”porrskandal”. Bara timmar före finalen läckte det ut en nakenbild på Sergey där han sitter naken på ett par tidningar framför en fastkedjad kvinna i underkläder. På bilden håller han en såg mot kvinnans mun. Genast började det spekulerades i om Sergey var porrskådis.

Men den ryska delegationen hävdade att bilden var en del av en fotoutställning från 2008 med titeln Stjärnor mot våld som skulle belysa våld i hemmet.

I år tävlar han med Scream och än så länge har inga nya ”porrskandaler” läckt ut…

◼️ ◼️ ◼️

Tamta, med ett glatt leende

Tamta

✔︎ Blev mamma när hon var 14 år

Cypern – Tamta

Tamta, eller Tamta Goduadze som hon egentligen heter, är 38 år och främst känd i Grekland och Cypern. Hon började sjunga redan vid fem års ålder och när hon var 22 sökte hon till Greklands version av Idol: Super Idol. Tamta slutade på en andra plats och har sedan dess släppt ett gäng framgångsrika singlar och album.

Vad många kanske inte vet är att Tamta blev erbjuden att framföra fjolårets succélåt Fuego som sedan framfördes av Eleni Foureiras. Även ESC-vinnaren Helena Paparizou fick frågan, men tackade nej.

Privat sett är Tamta överraskande nog mamma till en 24-årig (!) dotter. Hon fick alltså sitt första barn när hon var 14 år…

Foto: TT

SENASTE NYTT!