LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sveriges mästerkock-Alica avslöjar bluffen – kravet från TV4: ”Chockad”

07 feb, 2024 
Sveriges mästerkock-Alicia
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång på TV4 och nu gäller det för deltagarna att visa vad de går för i köket.
Men hur går det egentligen till bakom kulisserna? Får de mer tid på sig än vad som syns? Hur går avsmakningen till?
– Jag blev lite chockad, avslöjar Alica Andersson för Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mischa Billing om Sveriges mästerkock VIPBrand logo
Mischa Billing om Sveriges mästerkock VIP

Äntligen en ny säsong av Sveriges mästerkock! Som vanligt är det Mischa Billing, 58, Tommy Myllymäki, 45, och Tom Sjöstedt, 48, som är jury och nu har de utsett vilka 12 deltagare som ska få göra upp om den ärofyllda titeln.

Hänt har pratat med en av de personer som har imponerat på juryn och därmed tagit sig vidare i tävlingen, cafébiträdet Alica Andersson, 19. Det här är faktiskt inte första gången hon lagar mat i tv, Alica var nämligen med i Sveriges yngsta mästerkock för nio år sedan.

Nu är hon tillbaka för att få revansch – och avslöjar allt om hur inspelningen går till för Hänt!

Alica Andersson i Sveriges mästerkock 2024.
Gabriel Liljevall

Sveriges mästerkock-Alica: Så lång tid tar det att spela in

Det har precis varit slutkval i Sveriges mästerkock och Alica förklarar att den här processen tar längre tid än vad man tror. De lagade mat i Gävle i fyra dagar.

Annons

– Vi spelar in ett avsnitt på två dagar. Man var så sjukt stressad varje dag men det var otroligt roligt också, säger hon.

Vad är då skillnaden mellan Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock?

– Hela grejen är annorlunda. Hur man hanterar allting och alla runtom en tar det mer på allvar. Sen är tävlingarna väldigt mycket svårare. Vi fick inte reda på någonting innan så det är verkligen på riktigt. Det fick vi när vi var yngre, då var det mer ledtrådar till vad man skulle göra nästa vecka.

Alica berättar att deltagarna inte får någon hjälp alls från produktionen och det råder totalt mobilförbud. Enligt henne var det svåraste att komma på vad man ska laga. Amatörkockarna får inte speciellt lång tid att komma på sig vad de ska laga från det att utmaningen har presenterats.

Annons

– Det är lite längre tid än vad som syns, men det är inte så lång tid. Man får ju inte använda sin telefon heller så det är bara ur huvudet. Och vi får inte diskutera med varandra eller ge varandra tips.

Kom de och sa till då, ifall ni pratade med varandra?

– Ja, det är väldigt strängt. Men det är också bra för att det ska bli en rättvis tävling!

Juryn i Sveriges mästerkock äter kall mat – så går det till

Något som mörkas helt för tittarna är hur avsmakningen egentligen går till i Sveriges mästerkock. I programmet får vi se deltagarna laga sin rätt och sedan vänta på att juryn ska smaka den i ett annat rum. Egentligen testar juryn maten precis när den är klar så den avsmakning vi får se i tv är mest till för underhållningens skull och för att de ska bedöma presentationen.

– Det är en väntan mellan att vi är klara och avsmakningen så allas mat är redan kall. Så vi gör alltid extra mat av allting, som de testar direkt. Vi får inte se när de smakar då. Så allting är varmt när de testar det för första gången!

Produktionen har alltså klippt bort när juryn smakar maten första gången. Och det finns annat som de valt att inte ta med i programmet, förklarar Alica.

– Jag blev lite chockad för i det första avsnittet grät jag väldigt mycket för att det var så mycket känslor men det kom inte med i programmet. Det blev jag chockad över men det var lite skönt också, säger Alica Andersson till Hänt.

FOTO: TV4 play

Annons