LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Alice Åkerblom om tiden efter Sven Melander – så lever hon idag

13 apr, 2024 
Maria Broberg
För drygt två år sedan lämnade den folkkära Sven Melander jordelivet.
Han tillbringade sina sista år i livet tillsammans med sambon Alice Åkerblom.
I en öppenhjärtig intervju med Hänt berättar hon nu om hur de träffades och tomheten som uppstod efter Svens bortgång.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Sven Melander har gått bort – blev 74 år

Det har gått lite mer än två år sedan den folkkäre skådespelaren, komikern och programledaren Sven Melander gick bort vid 74 års ålder.

Sven började sin karriär som journalist under 70-talet. Då jobbade han bland annat på Aftonbladet och SVT. I början av 80-talet etablerade han sig mer som underhållare, där allt började med rollen som ’’Berra’’ i Lasse Åberg-filmen Sällskapsresan.

Därefter arbetade han med massor av succéer så som Nöjesmaskinen, tv-programmet Nöjesmassakern och humorserien Tack för kaffet.

Sven Melander och Stina Lundberg Dabrowski i NöjesmaskinenFOTO: TT

När Sven somnade in i slutet av mars 2022 efter en tids cancersjukdom sörjdes han av alla sina branschkollegor, fans i Sverige, och inte minst hans närmsta familj.

I en öppenhjärtig intervju med Hänt berättar nu sambon Alice Åkerblom om hur livet var ihop med Sven, hur de träffades och hur hon lever idag.

Annons

Sambon Alice om Sven Melanders sjukdomsbesked – hade drabbats igen

Det var under 2018 som Sven fick beskedet att han hade drabbats av cancer. Efter två års kamp mot sjukdomen friskförklarades Sven, men bara två månader senare fick han återigen veta att han drabbats av cancer.

Denna gång var det en ny slags cancer som inte gick att bota, och beskedet kom som en chock för Sven och sambon Alice.

– Man hade precis fått upp hoppet igen och tänkte ’’Åh vad kul! Nu ska vi göra saker’’, och vi hade börjat renovera huset. Och sen får vi veta att han är sjuk i en helt annan typ av cancer som kanske inte går att klara sig ifrån. Där kom det ju väldigt mycket sorg och man började fundera över framtiden, berättar Alice.

Hur kändes det att få det andra beskedet när ni precis kommit över det första?

– Det var en chock skulle jag vilja säga. Man tänkte ju i det läget ’’nu är det här äntligen över’’. Det finns ju inte att man kan få en ny typ bara två månader efter man blivit friskförklarad. Det fanns inte någonstans i tanken att det kunde vara så, svarar Alice och fortsätter:

Annons

– Jag tänkte hela tiden under det året att vi skulle klara honom, för det kommer så mycket nytt. Han var ju ambassadör i Cancerförbundet och vi var på de här cancer-galorna, och vi lyssnade på alla människor som berättade om dessa fantastiska upptäckter som gjordes i väldigt snabb takt. Så då sa jag till honom: ’’Nu ger vi allt vi kan! För nu är det bara ett som gäller och det är att ta alla kontakter ’’. Så tänkte jag att nu går det nog vägen men det gjorde det inte.

Hur hanterade ni sista tiden tillsammans?

– Sven sa att han ville leva som vanligt och han var pigg och klar, precis som vanligt, sen var han ju också trött och så. Men Sven var ju Sven. Han tog det ganska lugnt och han var väldigt realistisk när han blev sjuk, både första och andra gången.

Sven Melanders sambo Alice Åkerblom berättar om tiden efter hans bortgång.FOTO: TT

Så minns Alice Åkerblom Sven Melander: ’’Mest begåvade människan’’

I intervjun med Alice Åkerblom minns hon tillbaka hur Sven var i livet och hur det var att dela vardagen med honom.

Annons

– Sven var nog den mest begåvade människan som jag varit i närheten av. Ett fullständigt komplett lexikon. Ställde man en fråga så fick man en hel utredning, berättar Alice och fortsätter:

– Vi talade väldigt mycket med varandra. Det var bland det sista han sa: ’’Har du tänkt på hur mycket vi har talat med varandra?’’. Jag tyckte det var fantastiskt att få tillgång till så mycket kunskap.

Hur var det sen att leva med Sven?

– Vi hade väldigt, väldigt roligt. Vi gjorde mycket, vi reste jättemycket. Och jag var ofta med på teatern och han var med mig på möbeldelarna. Vi hade väldigt mycket gemenskap, som jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva faktiskt.

Vad hade ni för gemensamma planer framåt?

– När han gick bort så hade vi en hel sommar framför oss med mycket konserter. Han gick bort sista mars, och konserterna började i juni. Han var ju med och diskuterade allt in i det sista.

Hur var det att fortsätta utan honom?

Annons

– Det var tungt, det var jätte, jättetungt. Det vara bara att bita i och köra igenom. Helt plötsligt så var det ett helt ansvarsområde som föll på min lott, plus att det var tungt utan honom rent i sorgen.

Sven Melanders önskan för sin begravning – sambons ord om sista avskedet

I april 2022 begravdes Sven Melander i Skogskyrkogården. Alice berättar att han redan hade bestämt det mesta kring hur hans begravning skulle bli – däribland vem som skulle leda den.

– Det var en väldigt vacker begravning och det blev som han hade tänkt sig i Skogskyrkogården. Han hade bestämt ungefär hur det skulle se ut och vem som skulle sköta det hela. Det var ju Andreas T Olsson från Dramaten och han gjorde ett fantastiskt arbete, berättar Alice och fortsätter:

– Det blev på Svens sätt så som han ville ha det. Sven tyckte att Andreas var jättebegåvad, vilket han är också. Andreas gjorde det till en mycket-mycket vacker och tänkvärd begravning som man kommer att ta med sig som ett ljus minne mitt i sorgen. Det tror jag de flesta besökarna tyckte som fanns på plats.

I april 2022 begravdes Sven Melander i Skogskyrkogården i Stockholm.FOTO: TT

Alice inredde Sven Melanders lägenhet i Malmö

Alice och Sven träffades 2004 när Alice åkte upp till Stockholm för att vara med på en tv-inspelning där hennes väninna Gunilla Nilars var producent.

Annons

Tv-programmet hette Retroaktivt som Sven Melander var programledare för. Vid denna tid bodde Alice i Malmö och Sven hade precis skaffat en övernattningslägenhet där.

Alice Åkerblom träffade Sven Melander 2004 på en tv-inspelning.FOTO: TT

Alice har i princip hela sitt liv arbetat med design och inredning, så när Sven frågade om hon kunde inreda hans lägenhet i Malmö tackade hon förstås ja.

– Jag fick nycklarna i stort sett där i tv-studion. Det var så jag lärde känna honom. Och så gick en lång tid och sen tyckte man väl att det var rätt trevligt.

– Jag hade väl kanske lite förutfattade meningar om honom, men sen så insåg man att han inte alls var den jag trodde. Så var det ju ofta med människor som finns med i medier under lång tid, då ser man en del av personen. Och sen kommer ju vardagen och den privata personen som är kanske något annat. Ändå tycker jag väl med facit i hand att Sven alltid var sig själv.

Annons

Vad hade du för bild av honom innan?

– Jag trodde inte att han hade de intressena han hade av konst och möbler, jag tänkte att det väl inte är någonting som han brydde sig om. Men han for gärna med till Milano och överallt för att titta på möbler. Att han hade så mycket intresse i min värld hade jag inte räknat med.

Alice Åkerblom har sedan 1990 drivit Belysningsmagasinet, och under 2016 bytte det namn till BM Designcenter och flyttade till Svängsta i Blekinge – där hon även bor idag.

Sven Melander och Alice pendlade till Stockholm

En tid efter att Alice och Sven hade börjat träffas flyttade de ihop i en villa i Svängsta, och så småningom började paret också arrangera lokala nöjesevenemang.

– Vi har ju haft ett fantastiskt liv på den här platsen. Sen hade vi en fot i Stockholm, Sven hade bott i Stockholm i 50 år så vi pendlade.

Hur var livet i Stockholm?

– Det var två skilda världar, och det var det som var så underbart. Jag saknar Stockholm jättemycket nu, det är skitjobbigt att inte ha tillgång till bostad i Stockholm. Men vi gjorde väldigt mycket socialt när vi var i Stockholm, vi gick på massa saker och åt ute. Så när man kom hit, detta är ju på landet, då tog man det här lugna livet.

Annons

Så lever Alice Åkerblom idag: ’’Stort tomrum efter honom’’

Hur har tiden efter Svens bortgång varit för dig?

– Jättejobbigt mentalt tycker jag att det har varit, men jag har gått vidare. Det vet man att man kommer att göra. Men att mista honom som var en så stor del i mitt liv, för det var han verkligen, han var verkligen någonting som betydde något och var en människa som tog plats i hemmet. Och vi gjorde väldigt mycket tillsammans.

Alice Åkerblom och Marianne Mörck från en operaafton i Svängsta.FOTO: Privat

Hur mår du idag?

– Jag återhämtar mig efter hand, och jag har ett bra liv för jag gör det jag tycker är väldigt kul. Men det är ju klart att det är ett stort tomrum efter honom, en människa som man levt så nära med och pratat så mycket med.

Hur ser du på framtiden?

– Det jag har är inget som man bara hoppar av, jag lär ju hålla på ett tag till med det. Men framtiden får visa, det kan man inte planera. Jag planerade inte en gång i tiden att jag skulle lära känna Sven Melander heller.

FOTO: TT, privat

Annons