Alexander Karim om oron för 13-åriga dottern Alba

Alexander Karim
NU GRATIS

I en exklusiv intervju med Hänt öppnar Alexander Karim upp sig om kampen för kärleken, oron för barnen och relationen med brodern.
✔︎ Nya kärleksbeskedet med hustrun Malin – efter triangeldramat med bästa vännen.
✔︎ Oväntade svaret till femåriga sonen Elias – efter anklagelserna.
✔︎ Efter 20 år tillsammans – känslosamma orden om brodern.

Alexander Karim är en av vår tid största svenska skådespelare. I en intervju med Hänt öppnar han nu upp om livet som trebarnspappa.

Alexander Karim

Alexander Karim, 44, har slagit igenom ordentligt på biodukar och teaterscener runt om i landet. Tillsammans med sin bror Baker Karim och deckardrottningen Camilla Läckberg har han dessutom produktionsbolaget Bad Flamingo. Men arbetet med brodern sträcker sig längre tillbaka i tiden än så.

– Vi gjorde vår första film tillsammans 1998 så vi har jobbat med varandra i över 20 år. Det är fantastiskt att få vara nära honom på det sättet och vi försöker att göra så mycket tillsammans som möjligt. Han är den bästa regissören jag har haft, säger Alexander Karim i en intervju med Hänt.

Kan det aldrig bli ett problem att jobba så nära ett syskon? 

– Nej faktiskt inte. Vi har aldrig haft den typen av konflikter. Jag tror att det handlar om att skilja mellan relationen som syskon och kollegor. Vilket vi är väldigt duktiga på. När jag är skådespelare och han regissör så behandlar mig precis som alla andra skådespelare. Sen tror jag att vi har en fördel i att vi har en bred referensram från ett halvt sekel tillsammans. Vi behöver inte alltid prata så mycket utan det räcker med att han säger “du vet” så förstår jag vad han menar och kan ta hans regi.

Och det verkar sannerligen som att Alexander trivs med att jobba nära sin familj. Tillsammans med hustrun Malin Karim, 43, skriver han krönikor för Aftonbladet, barnböcker och har även den nystartade podcasten KarimKvarten. Malin och Alexander träffades för första gången redan då de var 14 år gamla – när Alexander var ihop med Malins bästa kompis.

– Vi hade väldigt mycket kontakt mellan att vi var 14 och 19 år. Då pratade vi och umgicks massor. Jag var ihop med Malins bästa vän så vi fick kontakt på det viset, säger Alexander och fortsätter:

– Sen flyttade jag till USA och hon stannade hemma i Stockholm och pluggade. Men så träffade jag henne igen när jag var 28 och resten är historia.

Har hon fortfarande kvar bästa vännen? 

– Haha, nej faktiskt inte. Men det är inte mitt fel! Jag tror att de är kompisar på sociala medier och så men de gled väl ifrån varandra, säger Alexander skrattandes.

Var tillsammans med bästa vännen

Men kärleken kommer inte gratis. Ett förhållande är något man behöver jobba på och med de tre barnen Alba, 13, Elias, 11 och Louie, 5, i hemmet är det inte en självklarhet att kärleken ska spira. Något som både Alexander och Malin är väl medvetna om.

– Det handlar ju om att hitta tid för varandra. Malin är min bästa vän och i vårt hem är det viktigt att vi får tid att värna om förhållandet.

I en gammal intervju säger du att du är väldigt romantiskt lagd. Stämmer det även efter tio års äktenskap? 

– Jag tror att jag är det. Jag tycker att allting i livet ska firas. Att allt ska förhöjas på något sätt. Att vi klarar av att göra allt det där tråkiga i vardagen beror på att vi får fira det som vi blir glada av. Så är det även med min romantiska sida. Kärleken ska firas. Vilket leder till att jag budar hem rosor en gång i timmen på Alla hjärtans dag eller gör en dokumentärfilm om min fru på hennes 30-årsdag.

Alexander Karim

Alexander och hustrun Malin träffades redan då de var 14 år gamla.

Vad är ditt bästa tips för den som vill göra något romantiskt? 

– Jag inte att det handlar om pengar. Att buda hem rosor till någon en gång i timmen i tolv timmar betyder mycket mer än ett diamanthalsband för 100 000 kronor. Och att spendera månader på att spela in en dokumentärfilm betyder mycket mer än rosorna. Ju mer tid du lägger ner på en present desto mer kommer mottagaren att uppskatta den. Det är nog mitt bästa tips.

För att hålla kärleken vid liv har Alexander och Malin även en kväll i veckan där de tar sig tid för varandra. Varje lördag lämnar de barnen i lägenheten på Kungsholmen under 60 minuter för att bege sig till sin kvarterskrog. Under en timme pratar de om allt mellan himmel och jord för att sedan bege sig hem till livet som trebarnsföräldrar igen.

– Det kan jag verkligen rekommendera. 60 minuter, inte 58 minuter och inte 62 minuter. Det har man tid med en lördagskväll då barnen ändå sitter framför tv:n och inte vill umgås med oss. Då får vi vår tid och den tummar vi inte på.

Bråken med sonen Elias

Med det menar Alexander dock inte att det alltid är lätt att vara trebarnspappa. Med två barn som närmar sig tonåren börjar oron för framtiden växa. Trots att dottern Alba idag är, för att citera hennes pappa, “en stjärna” befarar Alexander att mörkare tider ligger framöver.

– Man har börjat märka små tecken. Vi har alltid varit väldigt öppna med varandra i vår familj och nu när man pratar om en eventuell pojkvän eller flickvän så säger hon bara “blä, nej fy vad äckligt”. Det vet man ju kommer ändras snart. Snart kommer hon att stänga in sig i sitt rum och inte vilja prata med oss.

Vad är det läskigaste med det då?

– Att hon ska bli sådär tonårsvresig. Inte vilja prata och skratta med oss längre utan stänga in sig i sitt rum till dess att hon fyller 19 ungefär. Vi kommer ju dessutom ha två tonåringar samtidigt eftersom hon och äldsta sonen kommer hamna i tonårsåldern ungefär samtidigt.

Alexander Karim

Alexander Karim tillsammans med hustrun Malin, dottern Alba samt sönerna Elias och Louie.

Fast då har ni ju i alla fall 5-åringen som en glädjespridare i familjen?

– Ja, fast han har precis kommit in i den där åldern då han bråkar om glass i princip hela tiden. Och säger att jag är världens sämsta pappa när han inte får någon, skrattar Alexander och fortsätter:

– Då har jag ett väldigt bra svar i och för sig. Jag frågar alltid “Louie, om du tänker efter, är jag verkligen världens sämsta pappa då? Låt mig rikta dina blickar mot en man som heter Josef Fritzl”, skrattar han.

Jo, men han gav ju i alla fall sina barn mat. 

– Mat ja. Men inte glass. Det är så himla bra, man behöver ju såklart inte berätta allt som han gjorde men nu vet Louie att hans barn fick bo i källaren. Då har han liksom ingenting att sätta emot.

Alexander Karim är nu aktuell med andra säsongen av Colin Nutleys serie Bröllop, begravning och dop som har premiär 14 september på C More och 27 september på TV4.

FOTO: TT

 

SENASTE NYTT!