ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Alex Schulmans insikt om privatlivet: ”Hade inte”

19 sep, 2022 
Alex Schulman
Alex Schulmans succébok Bränn alla mina brev har i dagarna premiär som film.
När Hänt träffar honom berättar han allt om processen, den blottande skildringen om hans familj och insikten om privatlivet.
Annons
Alex Schulmans insikt om privatlivet: ”Hade inte”Brand logo
Alex Schulmans insikt om privatlivet: ”Hade inte”

Alex Schulman, 46, är den så välkända författaren som just nu är ett namn på mångas läppar då hans bok Bränn alla mina brev i dagarna har biopremiär.

Boken har blivit en stor succé som skildrar Alex eget liv. Den verklighetsbaserade romanen är en vacker men också tragisk spegling av hans mormor Karin Stolpes relation till sin make Sven Stolpe. I boken berättar Schulman om hur Karin handlöst faller författaren Olof Lagercrantz – och det otrohetsdrama som följer.

Alex själv har också en betydande roll i berättelsen. Redan som ett litet barn bevittnade han hur nedbruten hans mormor blivit av det flera år långa äktenskapet.

När Hänt träffar Alex på premiären av filmen som är regisserad av Björn Runge berättar han om processen från en bok till en film, att våga släppa taget och att vara så utelämnande kring sitt privatliv.

Alex Schulman släpper taget helt om boken när den blir till film

Alex skrev boken år 2017 och den publicerades 2018. Att det skulle bli en film av verket han skapat var ingenting han visste då.

Annons

Han har själv däremot inte mycket med filmen att göra – trots att den speglar honom och hans familj på ett vackert men också blottande sätt.

– Det började med att jag jag träffade SF som sa att ”Vi har pratat med Runge” som är min favoritregissör. ”Och han vill gärna regissera den här”, berättar Alex och fortsätter:

– Då sa jag, ”då släpper jag alla andra anbud och kör med er. För har ni Björn Runge, då har ni mig.” Så sen så har han tagit den här filmen så nu är jag bara förväntansfull. Det handlar ändå om mig och min familj. Så jag hoppas att de har tagit väl hand om den. Men känner jag Björn Runge rätt så har han gjort det.

På premiären beskriver han att han bara vill njuta av den fina historien och ta ett glas.

Den blottande skildringen: ”Inget kul att se på”

Men att släppa taget helt om en bok där man skildrar sin egen historia på ett så naket sätt och överlåta den helt till en regissör kommer självklart med en viss oro.

Annons

Att dessutom få se skådespelare efterlikna verkliga händelser som varit jobbiga för en är inget som är kul att se berättar Alex.

– Boken börjar ju med ett bråk mellan mig och Amanda. Och det bråket är skrivet på tre rader, mellan raderna mycket. Och i filmen då är det ett bråk på åtta minuter. Och jag säger obegripligt elaka saker till Amanda. Och det är inget kul att se på, säger Alex och fortsätter:

– Men tillslut så insåg jag att jag måste låta filmen bli större än mig själv på något sätt. Den får flyga iväg, jag kan inte hålla på och bevaka den, utan det är vad det är.

Insikten om privatlivet – hade inte blivit en bok idag

Om boken var en succé innan blir nog ingen särskilt förvånad om den får ett ännu ett uppsving nu. Med några av våra absolut största skådespelare i spetsen var det inte någon som befann sig på den röda mattan på premiären som inte hade höga förväntningar.

Men om Alex hade fått bestämma idag hade det med största sannolikhet inte blivit någon bok – åtminstone inte så utelämnande som Bränn alla mina brev kom att bli.

– Jag tror inte jag skulle skrivit den boken idag, för den är så utelämnande, både för mig själv och min familj. Men den skrevs ju 2017, det var fem år sedan, och då var det så och nu är den skriven. Det är bara att följa med.

Bränn alla mina brev har premiär den 23:e september.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Annons