LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

9 saker barnfria kvinnor är trötta på att höra

12 nov, 2017 
Hänt
Trots sköna förebilder som Jennifer Aniston, Cameron Diaz eller vår egen "Fråga Doktorn"-Suzanne Axell så håller tabut kring barnfrihet i sig – framförallt för kvinnor. Här är nio fraser som frivilligt barnlösa har tröttnat på att behöva höra.
Annons

Det är 2017 – och kvinnor ska ha rätt till sina egna kroppar. Så brukar det heta i alla fall. Men när det kommer till barnafödande får kvinnor som väljer att förbli barnfria ofta försvara sig – inte minst från andra kvinnor.

Och kommentarerna som frivilligt barnlösa kvinnor får höra är ofta förminskande, påträngande och inte sällan rent elaka.

Här är några saker du aldrig bör säga till en barnfri kvinna igen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

“Du kommer att ändra dig när du träffar den rätte”

Så du menar att mannen hon äger ett hus med, är gift med och har varit med i åtta år inte är rätt för henne? Faktum är att hon antagligen inte skulle bli tillsammans med någon som verkligen vill ha barn eftersom det är en ganska grundläggande värdering och bar att vara på det klara med tidigt i en relation. Sluta insinuera att du vet bättre när det gäller hennes kärleksliv än hon själv gör.

“Det är bara en fas”

Jepp. Av den livslånga sorten. Men även om det skulle vara en tillfällig känsla så är det inte din rätt att förminska hennes vilja. Skulle du tycka att det kändes bra om du berättade för din mamma att du exempelvis var deprimerad eller homosexuell och hon svarade “äh, det går över”?

Annons

“När man får barn blir man mindre egoistisk”

Verkligen? Så för vems skull skaffade du barn egentligen? En misantrop skulle säga att det är det mest själviska man kan göra. Studier visar dessutom att barnafödande är det mest miljöfarliga som finns. OCH: Vem är det som täcker upp för dig när du måste vabba, hämta på dagis eller gå på föräldramöte om inte dina barnfria kollegor?

Dessutom är det som att indirekt kalla din vän för egoist, vilket varken är snällt eller charmigt. Kanske är det snarare så att din egen egoism numer täcker in även dina barn?

“Men vill du inte ge dina föräldrar barnbarn?”

Att få barnbarn är ingen mänsklig rättighet – lika lite som det är en skyldighet för mamma/pappa att ställa upp om de nu blir mor- eller farföräldrar. En bra förälder är väl lycklig om ens barn är det, oavsett vilka val hon gör i livet – det ska väl räcka?

Annons

“HUR kan man inte gilla barn?”

Ja, hur kan man inte gilla sockervadd, hundvalpar eller vitt vin? Alla är vi olika. Dessutom innebär inte frivillig barnfrihet att man nödvändigtvis hatar alla barn i världen. Hon vill bara inte vara ansvarig för några själv. Precis som med sockervadd och vitvin tycker många att barn är bäst i lagom mängd.

“Du kommer att ångra dig, och då kanske det är för sent!”

Alla gör vi saker i livet som vi ångrar, men kom ihåg att din barnfria vän antagligen gör en massa saker som du som förälder får lägga åt sidan. Som sovmorgnar, träning efter jobbet, spännande resor (där det inte finns någon Bamseklubb) och smakliga restaurangbesök. Allt detta GÅR att göra med barn, men det är betydligt lättare (och billigare) utan. Kommer DU att ångra dig?

“Du skulle bli en jättebra mamma”

Antagligen den bästa. Men hon vill inte ändå. Kanske skulle hon även bli en jättebra sångerska, dansare eller fotograf – men hon kommer inte att satsa på allt hon skulle kunna vara jättebra på, utan det hon vill göra med sitt liv. Studier visar dessutom att barn inte gör en lyckligare – utan tvärt om, och att äktenskapet blir bättre utan barn.

Annons

“Vem ska ta hand om dig när du blir gammal”

2017 som sagt. Och i Sverige dessutom. Personalen på äldreboendet eller hemtjänsten är antagligen de som får den äran? Men större risk är väl att man hinner trilla av pin innan man får gå i pension…

“Du kan inte förstå innan du själv fått barn”

Klassiker. Och ett klassiskt sätt att förringa din väns förmåga till empati och intelligens. För även om hon inte exakt kan känna som du känner så är väl huvudsaken att hon finns där och lyssnar när du behöver prata – även när du pratar om bajsblöjor och kräks och vällingsorter non stop. Beroende på hur du använder frasen kan du få det att låta som att hon inte förstår vad LIVET innebär, och det kan vara ett sårande påhopp.

Och detsamma gäller frasen “Du vet inte vad kärlek är innan du fått barn” – den är bara förminskande och du gör ett antagande du inte vet något om.

“Tror du att DU är trött!?”

Du kanske inte kommer ihåg det, men du var antagligen trött även innan du fick barn. Det finns massor av olika anledningar att vara trött, så 1. Du har ingen aning om exakt hur trött hon är 2. Alla har rätt till sina egna känslor och 3. Det är ingen tävling!

Inspiration från: Romper, Hänt, The Guardian, verkligheten 

Artikeln publicerades först på MåBra och är skriven av Mikaela Alex.

 Foto: IBL

Annons