TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Här är de sju bästa nya skräckfilmerna just nu

21 apr, 2018 
AvJoel Linde
Letar du efter bra, nya skräckfilmer, kanske som finns på Netflix? Då har du hittat rätt! Vi bad två skräckforskare att ge oss sina bästa tips på nya skräckfilmer, och motivera varför alla bör se dem.
Annons

När den spanska skräckfilmen Verónica nådde Netflix 2018 blev det en av årets mest omtalade filmer, kanske för att hungern efter nya, bra och framförallt läskiga skräckfilmer tycks omättlig. Särskilt intensiv är jakten på skräckfilmer som finns på Netflix, vilket gjorde att vi sammanställde en lista med de läskigaste filmerna på streamingtjänsten, med hjälp av redaktionens egen skräckfantast.

Nu har vi gått steget längre för att stilla er törst på bra skräckfilmer. Vi bad skräckforskarna Anna Höglund och Mattias Fyhr vid Linnéuniversitetet respektive Jönköpings universitet att lista sina skräckfavoriter från de senaste åren. Resultatet blev sju filmer mellan 2014 och 2018 – där två av dem finns på Netflix. Så här har ni dem: sju riktigt bra, läskiga filmer som kan få er att må extra bra.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Här är Annas bästa tips:

The Invitation (2016)

The Invitation gestaltar på ett komplext sätt vår tids rädsla för extremism och sekterism genom en intrikat studie av både den enskilde individen och de mänskliga relationerna. Paranoid skräck när den är som bäst.

Annons

(Finns på Netflix)

The Visit (2015)

En lite ojämn men klart sevärd skräckfilm om två barn som besöker sina morföräldrar för första gången. I The Visit står familjerelationerna i fokus. Skeendet skildras ifrån barnens perspektiv, något som ger filmen nerv och hjärta. När barnen betraktar de vuxna sker det både med en krass kritisk distans och en spontan kärleksfull acceptans, vilket är både hoppingivande och hjärtskärande.

Get Out (2017)

En mörk, satirisk betraktelse av det amerikanska samhällets rasistiska strukturer. Bakom en tunn fernissa av politisk korrekthet döljer den vita liberala akademiska eliten en horribel rasistisk agenda. Har kallats för ”the first great paranoia movie of the Trump era”.

 Annihilation (2018)

En lågmäld och tänkvärd film om människan och hennes relation till sig själv och omvärlden. Annihilation har ett starkt ekokritiskt tema där vår syn på naturen och kulturen problematiseras och kritik riktas mot vår tids antropocentrism. Samtidigt kan filmen ses som en existentiell studie av mänskliga relationer och kanske framförallt av individens komplicerade relation till sig själv.

Annons

(Finns på Netflix)

Här är Mattias bästa tips:

Alien: Covenant (2017)

För dess mardrömslandskap, från den tysta utomjordiska naturen, över hur den förväntade inblicken i den främmande civilisationen kommer av sig, till androiden Davids isande världs- och konstsyn. Jag ser detta som en mardröm av liknande slag som i Beksinskis målningar eller Cronenbergs filmer.

The Purge: Election Year (2016)

För den väldigt enkla grundidén, som säger något om vår tid och för scenen med Onkel Sam och Frihetsgudinnan. Jag gillar skräckfilmer med väldigt enkla idéer, som tycks fånga en viss rå social sida i samtiden, så som filmer som Saw och Hostel gjort tidigare.

As Above, So Below (2014)

För hur de lyckades med det alkemistiska ”så som ovan, så ock nedan”-temat i vissa scener, såsom med den vilande riddaren och figuren i svart kåpa. Liknar The Descent (2005) men är mer drömsk.

Så där har du den, den kliniskt godkända, kanske mest vetenskapliga skräckfilmslista du någonsin sett. Njut, och bli nu riktigt, riktigt livrädd – det är bra för dig!

Du gillar nog även:

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons