LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

5 saker du inte visste om IKEA-grundaren Ingvar Kamprad

02 apr, 2017 
Hänt
Ingvar Kamprad är en av de mest kända svenskarna genom tiderna och hans Ikea-varuhus finns över hela världen. Men visste du att han startade sitt företag genom att sälja kulspetspennor? Läs om det och fyra andra saker du kanske inte visste om den världsberömde smålänningen här!
Annons

1. Cyklade runt och sålde pennor

Ingvar Kamprad föddes den 30 mars 1926 i Pjättaryd utanför Älmhult i de småländska skogarna. Entreprenörskapet har han haft med sig sedan barnsben – redan som liten pojke cyklade han runt och sålde saker som kulspetspennor, tändstickor och julpynt. 1943, 17 år fyllda, grundade han Ikea. Namnet står för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd – de två sista är gården och byn där han bodde som barn. Till en början var Ikea ett postorderföretag som erbjöd en rad olika varor, men snart riktade Ingvar Kamprad in sig helt och hållet på möbler. I början av 50-talet kom den första möbelkatalogen och 1958 slog dörrarna till det allra första varuhuset upp i Älmhult.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

2. Blev bojkottad

Ingvar Kamprads grundtanke med Ikea var – och är fortfarande – att sälja möbler till ett så bra pris att så många som möjligt skulle ha råd med dem. Men det var inte alla som såg på det med blida ögon, allra minst Ingvar Kamprads konkurrenter. Irritationen växte sig så stor att konkurrenterna i möbelbranschen lyckades övertala leverantörerna att bojkotta Ikea. Men det stoppade inte Ingvar Kamprad och 1955 började företaget istället designa sina egna möbler. Året därpå kom Gillis Lundberg, en av företagets riktiga trotjänare, på att förpacka produkterna i platta paket. Idén lär han ha fått då han försökte få in bordet Lövet i sin bil utan framgång och i ren frustration sågade av benen.

Annons

3. Är dyslektiker

Medan Ikea ännu var ett relativt litet postorderföretag, hade alla produkterna lagernummer och inga egna namn. Men eftersom Ingvar Kamprad är dyslektiker, hade han väldigt svårt att hålla reda på vilken produkt som hade vilket nummer. Istället för att låta någon annan ta hand om det hela, tog Ingvar Kamprad tag i problemet – och kom samtidigt på något som skulle göra Ikea unikt. Han hittade helt enkelt på at produkterna skulle få egna namn – stora möbler döptes efter svenska orter, stolar och bord fick mansnamn och utemöbler fick namn efter svenska öar. Tack vare det här systemet kunde Ikeagrundaren lättare visualisera varje produkt eftersom namnet var bekant för honom.

4. Har skänkt miljoner till behövande äldre

Exakt hur mycket Ingvar Kamprad är god för är inte riktigt klarlagt, men han har flera gånger rankats som en av de rikaste personerna i världen. En stor del av de pengar han tjänat har han placerat i Familjen Kamprads stiftelse, vars syfte är att “stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling främjas”. Under årens lopp har stiftelsen betalat ut miljoner till bland annat behövande äldre. Förra året skänkte stiftelsen bland annat 500 surfplattor till småländska äldreboenden, gav 60 000 för ett gym till äldre i Växjö och 3 960 000 kronor till ett projekt kring äldres psykiska hälsa och livskvalitet – för att bara nämna några exempel. Hemma i Liatorp, där han numera bort efter många år utomlands – har han hjälp den lokala föreningen at skaffa fiberanslutning.

Annons

5. Har en adopterad dotter

Ingvar Kamprad var gift med Margareta Kamprad från 1963 och fram till hennes död 2011. Paret fick tre barn tillsammans – sönerna Peter, Mathias och Jonas Kamprad. Men innan Ingvar träffade Margaretha var han gift med Kerstin Wadling. Paret fick aldrig några egna barn, men hade adoptivdottern Annika Kihlbom tillsammans. Kvällsposten rapporterade för några år sedan att pappa Ingvar kommit överens med dottern om att hon inte ska ärva något från Ikea den dag det blir aktuellt, utan att det är hennes bröder som då tar över. Däremot har hon lika stor rätt till Ingvar Kamprads privata förmögenhet. I intervjuer har Annika Kihlbom sagt att hon är nöjd med överenskommelsen.

Text: Minna Wallén-Widung

Foto: IBL

Annons