Jonna Lundell om kroppsförändringen efter förlossningen

Jonna Lundell om kroppens förändring efter förlossningen

I ett blogginlägg skriver Jonna Lundell om första kontrollen på mödravården efter dottern Lunabelles födsel. Hon beskriver också hur hennes kropp återhämtat sig efter förlossningen.

Den 28 oktober föddes Lunabelle – dotter till Youtube-paret Joakim Lundell, 33, och Jonna Lundell, 24. I fem år hade Joakim och Jonna försökt bli med barn innan de äntligen fick ett positivt svar på graviditetstestet. I magen låg lilla Lunabelle.

Graviditeten var inte en dans på rosor. Jonna påverkades mycket av att bära på sitt barn – både fysiskt och psykiskt. Bland annat svullnade hon upp rejäl i kroppen och i fötterna. Tre veckor efter förlossningen berättade Jonna i ett blogginlägg om viktuppgången i samband med graviditeten – och ångesten hon fått, kopplad till vikten.

Viktuppgången startade egentligen tidigare än graviditeten då Jonna drabbades av sjukdomen hypotyreos, vilket innebär en underproduktion i sköldkörteln. När hon sedan blev gravid gick hon upp ännu mer i vikt.

”Min kropp tog väldigt hårt med stryk av all vätska och dom extrakilon som jag gick upp. Jag hade ganska mycket ångest över hur jag skulle kunna trotsa min sjukdom och få bort ett enda kilo av dom då hypotyreosen gör att ämnesomsättningen blir helt kaos och gör att det typ är omöjligt att gå ner i vikt i vanliga fall men jag hade ingen aning om hur det var med just det efter graviditeten”, skriver Jonna i ett inlägg.

Veckorna efter förlossningen vågade Jonna Lundell ställa sig på vågen. Varför visste hon inte riktigt, men efter en tids väntan tog hon sig modet till att väga sig. På bloggen var Jonna tydlig med att hon egentligen inte ville skriva om vikt på sin blogg, men menade att det var viktigt för henne att prata ut om sina känslor och visa att även hon kan må dåligt över sådant.

Så har Jonnas kropp ändrats

Tre veckor efter att Lunabelle kommit till världen hade Jonnas kropp redan gjort en stor förändring.

”17 kilo visade sig att jag gått ner sedan jag vägde mig innan jag åkte till Stockholm för att föda (ca tre veckor innan förlossning)”, skrev hon då och fortsatte:

”Bebis vägde lite och så försvann ju det mesta av vätskan så det är JÄVLIGT skönt rent ut sagt att inte vara svullen längre. Lite svullen är mina fötter fortfarande men inte alls i den mängden dom var under graviditeten. Till och med dom på förlossningen reagerade starkt på min svullnad på ben och fötter”.

Jonna har nu hunnit vara förälder i tre månader och gjorde nyligen sin första kontroll på mödravården sedan förlossningen. På bloggen skriver hon att hon bland annat var där för att se hur hennes kropp har läkt efter Lunabelles födsel.

”Allt hade iallafall läkt förvånansvärt bra och hon sa att man inte ens kunde se att jag fött barn där nere. Jag har nästan gått ner alla gravidkilon utan att behövt anstränga mig eller träna. Jag har bara levt och gått lite promenader”, skriver hon i ett inlägg.

Hon forsätter:

”Det känns faktiskt väldigt bra eftersom att jag i vanliga fall har svårt med vikten pga min sköldkörtel. Så jag trodde att det skulle vara omöjligt får mig att kunna tappa några kilon alls efter graviditeten”.

LÄS MER: Fansens ilska efter Jonna Lundells gravidbesked: ”Inte ok”

LÄS MER: Joakim och Jonna Lundells beslut med dottern upprör följarna

FOTO: IBL/Karin Törnblom, Youtube

 

FRÅN FÖRSTASIDAN