LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Största skandalerna på Oscarsgalan – genom tiderna: "Hånglade med sin bror"

04 mar, 2018 
Hänt
1940. Hattie McDaniel blev diskriminerad
Annons

Ända sedan 1929 har amerikanska filmakademien (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) delat ut en av filmvärldens mest prestigefulla pris – Oscar. Den årliga prisutdelningen som började som en privat liten tillställning på Hollywood Roosevelt Hotel är nu en av världens mest kända galakvällar.

Under åren som gått har flera personer belönats för sina insatser inom filmen samtidigt som galakvällarna har kantats av flera minnesvärda händelser positiva såväl som negativa. Här blickar vi tillbaka på snackisarna och skandalerna som kantat Oscarsgalan genom åren.

Hon blir den första afroamerikanska kvinnan att få en Oscar, som bästa kvinnliga biroll i filmklassikern Borta med vinden. Men trots att hon fick det prestigefulla priset fick hon utstå rasistisk behandling. På grund av sin hudfärg fick Oscarsvinnaren Hattie McDaniel inte sitta med teamet bakom Borta med vinden utan blev hänvisad till en plats långt bak i lokalen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

När Elizabeth Taylor fick sin Oscar för sina insatser i filmen Inte för pengar (Butterfield 8) tog hon emot priset sjuk i lunginflammation. Filmen hade föregåtts av en otrohetshetsskandal där det hade uppdagats att gifta skådespelaren Eddie Fisher hade en affär med Taylor. När det sedan kort därefter skandalen briserat visade sig att Taylor skulle spela den lyxprostituerade Gloria i filmen Butterfield8 mot just Fisher höjdes ännu fler ögonbryn. Men när Elizabeth Taylor blev allvarligt sjuk i lunginflammation innan Oscarsgalan fick hon allas sympatier. Hon var märkbart påverkad av sjukdomen när hon tog emot priset.

När Ingrid Bergman presenterar vinnaren för bästa kvinnliga skådespelare på Oscarsgalan 1969 blir hon chockad – för det är ett delat pris. Katherine Hepburn för Så tuktas ett lejon (The Lion in the Winter) och Barbara Streisand för Funny Girl. 

Marlon Brando var nominerad och fick priset som bästa manliga skådespelare för Gudfadern (The Godfather). Brando var själv inte på plats utan hade skickat skådespelaren och aktivisten för amerikanska ursprungsbefolkningens rättigheter, Sacheen Littlefeater, att tacka nej till priset åt honom. Marlon Brando ville inte ta emot priset i protest mot hur ursprungsbefolkningen behandlades inom tv- och filmindustrin. Sacheen hade förberett ett långt tal, men fick snabbt korta ner det där hon förklarade varför Brando inte ville ha sin Oscar. Talet fick både burop och applåder.

När skådespelaren David Niven skulle introducera Elizabeth Taylor sprang Robert Opel upp på scen – spritt språngande naken. David Niven fann sig snabbt och sa: “Är det inte fascinerande att tänka att förmodligen det enda skratt denna man lyckas uppbringa i sitt liv är när han har tagit av sig alla kläder och visar sina tillkortakommanden?”. Robert Opel, som varken greps eller sparkades ut på galan höll senare en presskonferens där han sa: “Folk borde inte skämmas för att vara nakna offentligt. Dessutom så är det ett skitbra sätt att sparka igång en karriär”.

När Cher inte blev nominerad för sina insatser i dramafilmen Mask kände hon sig förbisedd och satsade allt på att göra ett oförglömligt statement. Hon skred in på röda mattan med en tvådelad outfit som var beströdd med svarta pärlor och som lämnade magen bar och kreationen kröntes med en enorm fjäderprydd svart huvudbonad. “Som ni kan se, så fick jag filmakademins häfte om hur man klär sig som en seriös skådespelerska”, sa hon under galan.

Den 73-årige Jack Palance fick en Oscar för bästa manliga biroll i City Slickers – jakten på det försvunna leendet använde sitt tacktal för att prata om åldersfixeringen i Hollywood. Han sa att regissörer ofta tvekade att anlita skådespelare i hans ålder eftersom de var tveksamma till vad de klarade av.

Annons

För att bevisa att han själv var kapabel till i princip allt slängde Jack Palance sig på golvet och gjorde armhävningar med en arm.

Richard Gere, Susan Sarandon och Tim Robbins tog tillfället i akt att på galan att strunta i manus och lyfta sina hjärtefrågor. Richard Gere fördömde Kinas ockupation av Tibet och Susan Sarandon och Tim Robbins ville belysa situationen för HIV-smittade haitier som sökt asyl i USA men skickades till ett slags interneringsläger på Guantamo, Kuba.

De tre skådespelarnas politiska ställningstaganden fick mycket kritik och de förbjöds att delta som presentatörer vid Oscarsgalan för “all framtid”.

När Sophia Loren läste upp att den italienske regissören Roberto Benigni vunnit pris för bästa utländska film för Livet är underbart (La Vita è bella) visste hans glädje knappt några gränser. Han ställde sig upp på sin stol, vevade glatt med armarna och sen klättrade han över de andra stolarna och gästerna innan han hoppade ut i gången innan han kom upp på scen och bugade djupt för publiken och inledde sitt tacktal. “Jag vill kyssa er allihop”

Regissören Elia Kazan fick en hedersstatyett för sitt arbete i filmbranschen. Men eftersom Kazan under 1940- och 1950-talet, under senator Joseph McCarthy, pekat ut flera i filmbranschen som kommunister hade han även flera fiender. När priset tilldelades Kazan fick han stående ovationer, men det var också många i lokalen som satt ner och avstod från att applådera.

Annons

Angelina Jolie fick en Oscar för bästa biroll för Stulna år (Girl, interrupted) kramade hon sin bror James Haven, som följt med som hennes sällskap på galan, klev upp på scen och inledde sitt tacktal med orden: “Jag är chockad och jag är så kär i min bror just nu… han höll just om mig och sa att han älskade mig och jag vet att han är så glad för min skull”. Syskonen visade sedan upp sin kärlek till varandra med en kontroversiell kyss på röda mattan, något de dessutom tidigare gjort på Golden Globe-galan en månad tidigare.

Actress Angelina Jolie and her brother James attended the Vanity Fair??s Oscar Party at Morton??s Restaurant, West Hollywood after the 72nd Oscar Academy Awards on March 26, 2000. D 5033-1

Svanklänningen från Marjan Pejoski som den isländska sångerskan bar skapade rubriker över hela världen. Björk var nominerad för bästa låt för Lars von Trier-filmen Dancer in the Dark, där hon själv hade huvudrollen. Som om klänningen i sig inte var tillräckligt uppseendeväckande värpte sångerskan även ett ägg som landade på röda mattan. Marjan Pejoski sa senare i en intervju att: “Om det inte fanns folk som henne, då hade det varit tråkigt”.

När Halle Berry läst upp vinnaren av Bästa manliga skådespelaren för Pianisten (The Pianist) tog vinnaren Adrien Brody fasta på ögonblicket och kysste den intet ont anande Halle Berry på munnen. I en intervju från 2017 berättade Halle Berry att kyssen inte var planerad och hon minns att hon tänkte: “Vad fan är det som händer?” och att hon blev så överrumplad att hon “bara hängde på”, skriver Vulture.

Kritikerrosade Brokeback Mountain med Jake Gyllenhaal och Heath Ledger var nominerad till Bästa film, bland annat. Men priset gick till till filmen Crash, en vinnare som förvånade många, inte minst Jack Nicholson som läste upp nomineringarna och vinnaren. Crash återkommer numer i listor över “De sämsta Bästa Oscarsfilmerna”.

På väg upp mot scen där Jennifer Lawrence skulle ta emot sin Oscar för bästa kvinnliga skådespelerska för Du gör mig galen! (Silver Linings Playbook) snubblade hon på sin klänning och ramlade i tappan. Efter fallet, som hon snabbt reste sig från, fick hon stående ovationer. Väl på scen så sa skämtade Lawrence: “Ni står bara upp för att ni tycker synd om mig för att jag ramlade”.

Annons

Frost-stjärnan Idina Menzel fick ett helt nytt namn när John Travolta presenterade henne: “Vi välkomnar den otroligt talangfulla, den enda Adele Dazeem”. Felsägningen snurrade i sociala medier där användare skämtade om misstaget. Ett år senare fick Idina Menzel sin hämnd när hon under Oscarsgalan 2015 introducerade John Travolta som hennes kära vän “Gloom Gazingo”.

Galavärden Ellen DeGeneres selfie med a-listekändisar som Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Lupita Nyong’o, Julia Roberts, Brad Pitt och Angelina Jolie blev historisk. Bilden som Ellen la upp på Twitter med bildtexten “Om bara Bradleys arm vore längre. Bästa fotot någonsin” blev den mest retweetade bilden i Twitters historia.

Själv prisutdelningen för bästa film under 2017 års Oscarsgala går till historien. Prispresentatören Warren Beatty läste först upp La La Land som vinnare. Hela gänget bakom filmen gick upp på scen och påbörjar sitt tacktal. Men mitt i tacktalet uppstår förvirring och det kommer fram att det är ett misstag. La La Land har inte vunnit för Bästa Film utan det är i stället Moonlight och det tar en stund innan alla förstår att det inte är ett skämt.

FOTO: IBL

Oscarskrönika 2017: “Manliga prestationer väger tyngre än övergrepp på kvinnor”

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons