TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

15 svenska dansband som tagit ut stilsvängarna rejält

01 maj, 2018 
AvJoel Linde
Välkommen på en resa tillbaka till dansbandens guldålder, där skjortkragarna var större och dubbelnamnen stod som spön i backen. Bilder att både njuta och inspireras av.
Annons

Några har dansat där själv och andra har kanske en mamma, pappa, farmor eller farfar som träffats till tonerna av ett svängigt dansband i folkets park. Innan diskoteken kom in i bilden var det här, i folkets park, som svänget fanns.

För att förstå dansbandens status är det värt att begrunda att ett världsnamn som hårdrocksbandet AC/DC, till exempel, fick spela mellan Chinox och Matz Ronnies när de spelade i skånska Höllviken 1976.

Greppet med tydliga namn går som en röd tråd i dansbandshistorien och syns än i dag i Lasse Stefanz till exempel. Ett band som bildades 1967 som Lasse Stefans. Sångaren Olle Jönsson har förklarat att bandet var först i branschen med att slänga in ett Z i namnet. Det skedde vid ett gig i Kristianstadstrakten på tidigt 70-tal.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Folkparkschef­en hade en skylt där han satte upp sådana här färgade bokstäver. Det var en väldig massa band och essen räckte helt enkelt inte till. Så vi fick ett z på slutet. Vi tyckte det såg fräckt ut, har han berättat för Metro.

Annons

Med namn Gert Jonnys, Rune Lennarts och JanOlofs så är dansbanden värda att uppmärksammas för sin konsekvens. Och om namnen inte är nog så är de konsekventa bandkostymerna värda att hyllas. Vilka färger! Vilken flärd! Vilken finess!

Hemsidan och Instagramkontot Svenska Dansband samlar “guldkorn från den svenska dansbandshistorien” från 60-talet fram till 90-talet – och dessa guldkorn förtjänar att beskådas av så många som möjligt.

Pelles

Ingen i Mariestadsbandet hette Pelle. Däremot går det inte att ta miste på vikingen Christer Sjögren i fronten.

Rune Lennarts

Ronnebys finest 1976 ! I Rune Lennarts spelade både Rune och Lennart, men också Jörgen, Titti, Eric och Benny.

Thorleifs

Det fanns en tid då byxorna var så utsvängda att man skulle kunnat ha husdjur därinne.  Grabbarna i Thorleifs har antagligen platåskor och toppar med maffiga polisonger. Perfektion!

Via: Svenska Dansband.

Partillepojkarna

Allas mattelärare på högstadiet träffades och bildade dansband.

Annons

Tommys

Ja, Tommys var från Göteborg! Det är tydligt. Det är dock oklart om det är en segelsömmare som designat scenkostymerna.

Tom Collins Fem

Blått är flott och grönt är skönt. De här 50 nyanserna av brunt är något annat!

Gert Jonnys

Alla har vi någon relation till Y-namn. Gert Jonnys tog det här till en ny nivå. I Gert Jonnys spelar alltså Gert Jonny själv, tillsammans med – håll i er nu – Ronny, Tommy och Freddy. Klassisk kvartett! Klassiska kreationer!

Gert Jonnys svenska dansband.
Via: Svenska Dansband. Medlemmar: Gert Jonny, Ronny, Freddy, Tommy.

Bhonus

Bhonus anspelar tydligt på att de härstammar från vitsarnas Göteborg. Ett ursprung de cementerar med frågan: “Hur goa e dom då?” Vi frågar oss om frånvaron av kläder är en revolt mot 70-talets uniformstvång?

Bhonus svenska dansband.
Via: Svenska Dansband. Medlemmar: Bo, Ulf, Peter, Hans, Ulf.

Wåxbo

Laholmarna i Wåxbo ville 1988 göra det väldigt tydligt att Laholm är en badkommun. Slipsrycket är lite mer svårtolkat men skapar drama i bilden.

Annons

Martys

Martys från Höganäs förvånade ingen med sina scenkläder när den här bilden togs 1977. Och det tackar vi för.

Martys Svenska Dansband.
Via: Svenska Dansband. Medlemmar: Bromme, Mats, Janne, Lillen, Mackan, Morgan.

Annagreta Kvarnbergs

Många svenska stjärnor, som Kikki Danielsson och Charlotte Perrelli, har börjat sina karriärer som sångerskor i dansband. Få har dock fått sina namn med i bandet. På det sättet är Annagreta Kvarnbergs från Varberg ett föredöme.

Annagreta Kvarnbergs Svenska dansband.
Via: Svenska Dansband. Medlemmar: Annagreta, Hans, Hasse, Ingmar, Bengt.

Karl-Henrys

Medan de flesta dansbanden tävlade om vilka som kunde klämma in flest tecken på svensk sommar i sina bilder drog Karlskogabandet Karl-Henrys till fjällen. Trumslagar-Nils ute till höger verkar inte helt nöjd med det beslutet.

Annons
Via: Svenska Dansband. Medlemmar: Karl-Henry, Jan, Gösta, Nils.

Nils-Eriks

Vi får förmoda att Nils-Eriks ville göra en knäpp med fingrarna på den här bilden, men vi vet alla hur svårt det kan vara att synka foton. I stället står en och liftar, en gör någon form av surftecken medan en tredje gör den universala tecknet för “här finns kosing”.

Dansgänget Family

Dansgänget kvalar in på listan mest för att de har gått mot strömmen och inte döpt sig till, exempelvis, Ken-Ronnys.

Via: Svenska Dansband. Medlemmar: Mats, Ken, Ronny, Janne, Owe.

Gillstrands

Hovmantorp förtjänar sin plats på dansbandskartan av flera skäl. Det är ju här Charlotte Perrelli vuxit upp. Gillstrands är inte lika kända men sätter ändå Hovmantorp på kartan med sin egen twist på dansbandsuniformen.

Annons
Via: Svenska Dansband. Medlemmar: Sivert, Alvar, Bengt-Åke, Gert, Owe, Jan.

Tack till Svenska Dansband, både på Instagram och sajt, för dessa odödliga bilder!

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Text: Joel Linde, Henrik Högström

Annons