15 filmer som som räddar sommaren

15 filmer som som räddar sommaren

Regnar sommaren bort? Kryper tempraturern ner under åtta grader? Eller är det bara alldeles för varmt och svettigt? Här är 15 filmer som får dig att inse att det faktiskt kunde vara värre.

Vägen (2009)

I den här postapokalyptiska ångestrullen vandrar Viggo Mortensen och hans son genom en död värld där människor tar till fruktansvärda metoder för att överleva.

Fönstret åt gården (1954)

I Hitchcocks klassiker har James Stewart har brutit båda benen och sitter fast i sin lägenhet en ovanligt het och klibbig sommar. Genom sitt fönster kan han betrakta sina grannars vardag. En visuell karamell som är olidligt spännande.

Monsters (2010)

En reporter får i uppdrag att eskortera amerikansk turist genom en infekterad zon i Mexiko. Ja, så finns det gigantiska, livsfarliga, rymdmonster också. Underskattad sci fi-rulle av “Rouge One”-regissören Gareth Edwards.

Aliens (1986)

Du kanske måste stanna inne på grund av vädret, men du sitter i alla fall inte fast på en planet med hundratals livsfarliga aliens som vill använda din kropp som embryovärd. Bästa filmen i Alien-serien.

10 Cloverfield Lane (2016)

Du kan alltid glädjas åt att inte sitta inspärrad med en ilsken John Goodman i en underjordisk bunker medan världen (kanske) håller på att gå under. Nervpirrande och välregisserat i den här snudd på outhärdligt spännande skräckthrillern.

Chopper Chicks in zombietown (1989)

Hatar du inte när du kommer till småstad bara för att upptäcka att de döda vaknat till liv? Här beväpnar sig bikerbrudarna med baseball-trän och häftpistoler och tar fajten. Troma-film för dig som älskar dålig smak och kultiga skräckisar.

Tracks (2013)

För varmt för att vara ute? Sätt dig framför den här sanna historien om Robyn Davidson som vandrade över 270 mil under brännande sol genom Australiens öken med sin hund och sina kameler som enda sällskap.

The Conversation (1974)

Lysande Gene Hackman som paranoid avlyssningsexpert i lågmäld thriller från kalla krigets dagar där exakt allt var mycket jobbigare.

Mad Max: Fury Road (2015)

För mycket regn? I den här rullen är vatten en bristvara och livet en ständig kamp för överlevnad. Charlize Theron som en vansinnigt cool Furiosa kör den här actionrullen till toppen inom sin genre.

Jurassic Park (1993)

Det är förstås alltid skönt att inte behöva jagas av livsfarliga, hungriga, jättestora dinosaurier som en annan Sam Neill. Det här äventyret från när CGI fortfarande var ungt är en klassiker som håller.

District 9 (2009)

På 80-talet strandade en utomjordisk farkost på jorden. Dess rädda passagerare tvingas bo i misär i slumområden, hatade och förnedrade, utan hopp om att komma hem. Skitig sci fi när den är som bäst.

The Thing (1982)

John Carpenters tidlösa skräckis om en forskningsstation på Antarktis som drabbas av en smått obehaglig utomjording. Den kan nämligen likna vem som helst. Kurt Russel med sällskap får lära sig den hårda vägen att man inte kan lita på någon.

The Talented mr Ripley (1999)

Pianist med klasskomplex ljuger sig in i de finare salongerna. Det går jättebra, tills han målat in sig i ett hörn och det endast finns en, fruktansvärd, väg ut. Matt Damon som Tom Ripley gör här en av sina absolut bästa roller.

Hajen (1975)

När man hör den klassiska melodislingan från Steven Speilbergs odödliga klassiker om en hungrig vithaj är man bara glad att det är för kallt för att bada.

Sjunde inseglet (1957)

Vill du sitta inne och deppa är det lika bra att löpa linan ut. Ångest, döden och Nils Poppe. Ingmar Bergmans “Sjunde inseglet” har allt.

 

 

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN