10 oförglömliga låtar av David Bowie som alla borde ha hört

David Bowie gjorde ett oräkneligt antal odödliga hits under sin karriär. Vi har valt ut våra 10 favoriter.

David Bowie var en legendar vars låtar knappast undgick någon. På måndagen kom beskedet att han avlidit av sin cancer, tre dagar efter att han fyllt 69. På födelsedagen lanserades även artistens sista album, Blackstar. 

Han har ett oräkneligt antal klassiker på sitt samvete, men vi har samlat ihop tio av de bästa låtarna från David Bowies karriär:

1. Under Pressure

Låten strevs tillsammans med Queen, men tyvärr hann de aldrig framföra den tillsammans framför någon kamera. Här är en version tillsammans med en annan legendar, Annie Lennox. Låten blev en megahit i Europa, men fick inte samma genomslag i USA. Senare gjorde artisten Vanila Ice låten Ice ice baby med piano och basslinga hämtat ur Under pressure, och den låten slog igenom betydligt mer, framförallt i USA, än Bowies och Queens låt gjorde.

2. Changes

En av Bowies första stora hits, som släpptes som singel samma år som han slog igenom, 1972. Låten har uppfattats som en spegling av Bowies kameleont-liknande personlighetsdrag och de förändringar han ser i allt från sin egen musik till vad som händer i omvärlden.

3. Life on Mars

Även denna låt är från Bowies tidiga år (Som singel 1973) och det har gjorts åtskilliga covers på den, bland annat av ABBA:s Anni-Frid Lyngstad.

https://www.youtube.com/watch?v=v–IqqusnNQ

4. Ziggy Stardust

Den fullständiga titeln är The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, men förkortas av förklarliga skäl till endast Ziggy Stardust. Låten handlar om en bisexuell alienrockare, som givetvis har djupa undertoner.

5. The man who sold the world

Helt klart en av de mest legendariska låtarna som Bowie skrivit, och då finns det många att välja mellan. Det klassiska elgitarrintrot är garanterat känt långt utanför Bowies mest hängivna skara fans, och är för somliga förmodligen mer känt från covern som Nirvana senare gjorde.

6. Young Americans

Titelspåret på plattan Young Americans från 1975 som finns med på kultmagasinet Rolling Stones lista över världens genom tiderna 500 bästa låtar.

7. Heroes

Låten släpptes 1977 och har blivit en av Bowies signaturlåtar som han spelat på flertalet galor och även vid minnesceremonin för Freddie Mercury.

https://www.youtube.com/watch?v=Tgcc5V9Hu3g

8. Moonage daydream

En politiskt laddad låt från Ziggy Stardust-plattan, som beskrivits som en av de viktigaste i hans karriär, baserat på budskapet.

9. Modern love

Precis som de flesta andra låtar på denna lista hamnade Modern love högt upp på amerikanska billboard-listan och låg i topp även i Europa. Låten spelades in i ny tappning 1987 tillsammans med Tina Turner, för att användas till en Pepsireklam.

10. Rebel rebel

Förlåt, vi har nämnt det förut, men det bör sägas igen. Rebel rebel har gett upphov till en uppsjö av covers, bland annat från storheter som Def Leppard, Bryan Adams, Iggy Pop, Lenny Kravitz och The Smashing Pumpkins. (Och Magnus Uggla.)

David Bowie föddes den 8 januari 1947 och dog den 10 januari 2016. På hans officiella Facebooksida står det att han avled efter 18 månader med cancer.

Bowie-dod-fb

Foto: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN