LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

10-åriga Veras sjukdomskamp – tvingas isolera sig

15 okt, 2018 
AvJohanna Bladh
10-åriga Vera tvingas isoleras i perioder på grund av sin kroniska sjukdom. Men det finns ett problem – huset familjen bor i gör Vera ännu mer sjuk. Nu vädjar familjen om hjälp i Sofias änglar på Kanal 5.
Annons

I måndagens avsnitt av Sofias änglar på Kanal 5 träffar Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström 10-åriga Vera som bor i skånska Klippan med sin familj. Vera bor med sin syster Felicia, mamma Rebecka och pappa David. Men under hela sitt liv har Vera kämpat mot sjukdomen cystisk fibros, som orsakar störning av kroppens körtelsystem. Sjukdomen gör henne infektionskänslig och hon har därför tvingats isoleras i perioder. I programmet berättar mamma Rebecka:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Man vänder ut och in på sig själv för att få vardagen att fungera.

Men förutom Veras sjukdom tampas familjen med ett annat problem. Huset är mögelskadat, vilket gör att Vera blir ännu sjukare av att stanna inne.

Vi var duktiga och köpte nya energisnåla fönster, satte in dem och tätade dem ordentligt. Men de nya fönstren hade ingen ventilation i sig utan huset blev helt tätt. Det innebär att Vera har fått gå i dålig luft. Det är kasst för Vera, hon blir helt förstörd av den dåliga inomhusluften, berättar pappa David i programmet.

Annons

Fukten i huset har resulterat i svartmögel i badrummet. Men familjen har inte möjlighet att renovera, trots att det är vad som måste göras för att Vera ska må bättre.

Vi har inte känt att vi klarat av det ekonomiskt och det känns fruktansvärt att man känner att man måste göra något för sin dotter men inte klarar av det för pengarnas skull, fortsätter David, och mamma Rebecka fyller i:

Vera har varit sjuk så många gånger, och sjukhuset säger att vi måste renovera det för lungorna tar skada. Det är akut och har varit länge. Man dömer sig själv att vi måste ta tag i det.

I programmet anländer Sofia Wistam och hennes två kollegor för att hjälpa familjen.

– Huset de bor i gör ju dottern Vera sjukare, samtidigt som de inte kan flytta därifrån, säger en bekymrad Sofia i avsnittet.

Men det blir inte bara badrummet som Sofias Änglar tar sig an. Även storasyster Felicias rum, tvättstugan och bilgaraget får sig ett lyft.

Hur slutresultatet blir ser du i programmet som sänds ikväll klockan 20.00 på Kanal 5 och Dplay.

FOTO: Kanal 5

Annons