Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

10 år efter syraattacken – Katie Pipers ärliga ord kampen

18 sep, 2018 
AvOla Brising
Katie Piper
Som ung modell fick hon ansiktet förstört av syra. Nu berättar tv-profilen Katie Piper om ångesten över att en av gärningsmännen släppts fri.
Annons

Katie Piper, 34, är en engelsk tv-profil vars mediakarriär tog fart på ett fruktansvärt sätt. För tio år sedan var hon en ung vacker modell och världen låg för hennes fötter. På Facebook fick hon kontakt med en kampsportsentusiast vid namn Daniel Lynch, 39. De två började dejta, men den nye pojkvännen hade en del aggressionsproblem då han gick på anabola steroider.

Efter bara två veckor kände Katie att förhållandet inte funkade. Hon tog mod till sig och gjorde slut, men Daniel vägrade acceptera det och kokade av svartsjuka.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Han skrek till mig att jag inte skulle komma undan så lätt. Jag trodde att han skulle döda mig, har Katie berättat i dokumentären ”Katie – my Beautiful Face”.

Han hade hyrt in en person som förklädd sprang fram till henne på gatan och kastade en hink med svavelsyra i hennes ansikte. Attacken fångades av övervakningskameror och Katie visste precis vem som låg bakom den.

Annons

Katie föll i koma, kunde inte prata när hon vaknade upp.

Då Daniel dömdes till två gånger livstids fängelse och personen som utförde attacken till livstid i den efterföljande rättegången kom Katie dock till en vändpunkt. Hon bestämde sig för att sluta skämmas och inte vara anonym.

– Jag har bestämt mig för att berätta min historia, så att folk vet vad de här männen har gjort mot mig, sa Katie i News of the World.

Ett år efter attacken, då dokumentärfilmen om henne spelades in, hade hon redan hunnit genomgå 20 operationer, men var ändå långt ifrån återställd och tvingades gå runt med en tryckmask över ansiktet 23 timmar per dygn för att platta till hudtransplantationerna och hålla huden fuktig.

I dagsläget har hon gått igenom hela 40 ingrepp för att få ansiktet att bli normalt igen och det har gett resultat.

Hon har fått egna realityserier på engelsk tv, skrivit en självbiografi, startat fonden Katie Piper Foundation för att stödja offer för brännskador, samt funnit kärleken i Richard Sutton, 35, och fått döttrarna Belle, 4, och Penelope, 4 månader. Redan 2009 sa hon faktiskt:

Annons

– Det låter konstigt men jag är mer självsäker idag än före attacken. Tidigare trodde jag att mitt utseende var det enda jag hade. Nu vet jag att folk gillar mig för den jag är.

En sak gör dock att hon åter haft svårt att sova på nätterna den senaste tiden. I slutet av augusti blev mannen som hällt syra i hennes ansikte, villkorligt frigiven. Daniel sitter dock fortfarande fängslad och kan inte ansöka om villkorlig frigivning förrän tidigast om sex år. Det mesta talar för att han kommer att vara inlåst betydligt mycket längre än så.

Foto: IBL

Annons