Artikeln innehåller reklamlänkar

10 år efter syraattacken – Katie Pipers ärliga ord kampen

Katie Piper

Som ung modell fick hon ansiktet förstört av syra. Nu berättar tv-profilen Katie Piper om ångesten över att en av gärningsmännen släppts fri.

Katie Piper, 34, är en engelsk tv-profil vars mediakarriär tog fart på ett fruktansvärt sätt. För tio år sedan var hon en ung vacker modell och världen låg för hennes fötter. På Facebook fick hon kontakt med en kampsportsentusiast vid namn Daniel Lynch, 39. De två började dejta, men den nye pojkvännen hade en del aggressionsproblem då han gick på anabola steroider.

Efter bara två veckor kände Katie att förhållandet inte funkade. Hon tog mod till sig och gjorde slut, men Daniel vägrade acceptera det och kokade av svartsjuka.

– Han skrek till mig att jag inte skulle komma undan så lätt. Jag trodde att han skulle döda mig, har Katie berättat i dokumentären ”Katie – my Beautiful Face”.

Annons: Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut! (länk till Aller media shop)

Han hade hyrt in en person som förklädd sprang fram till henne på gatan och kastade en hink med svavelsyra i hennes ansikte. Attacken fångades av övervakningskameror och Katie visste precis vem som låg bakom den.

Katie föll i koma, kunde inte prata när hon vaknade upp.

Då Daniel dömdes till två gånger livstids fängelse och personen som utförde attacken till livstid i den efterföljande rättegången kom Katie dock till en vändpunkt. Hon bestämde sig för att sluta skämmas och inte vara anonym.

– Jag har bestämt mig för att berätta min historia, så att folk vet vad de här männen har gjort mot mig, sa Katie i News of the World.

Ett år efter attacken, då dokumentärfilmen om henne spelades in, hade hon redan hunnit genomgå 20 operationer, men var ändå långt ifrån återställd och tvingades gå runt med en tryckmask över ansiktet 23 timmar per dygn för att platta till hudtransplantationerna och hålla huden fuktig.

I dagsläget har hon gått igenom hela 40 ingrepp för att få ansiktet att bli normalt igen och det har gett resultat.

Hon har fått egna realityserier på engelsk tv, skrivit en självbiografi, startat fonden Katie Piper Foundation för att stödja offer för brännskador, samt funnit kärleken i Richard Sutton, 35, och fått döttrarna Belle, 4, och Penelope, 4 månader. Redan 2009 sa hon faktiskt:

– Det låter konstigt men jag är mer självsäker idag än före attacken. Tidigare trodde jag att mitt utseende var det enda jag hade. Nu vet jag att folk gillar mig för den jag är.

En sak gör dock att hon åter haft svårt att sova på nätterna den senaste tiden. I slutet av augusti blev mannen som hällt syra i hennes ansikte, villkorligt frigiven. Daniel sitter dock fortfarande fängslad och kan inte ansöka om villkorlig frigivning förrän tidigast om sex år. Det mesta talar för att han kommer att vara inlåst betydligt mycket längre än så.

Modellen Katie Piper utsattes för en skoningslös syraattack i London 2008.

Katie hade nyss fyllt 24 år och var en framgångsrik modell.

Daniel Lynch våldtog Katie i åtta timmar och beställde sedan syraattacken på henne. Han dömdes till två gånger livstids fängelse.

Stefan Sylvestre kastade svavelsyra i Katies ansikte, dömdes till livstid, men blev villkorligt frigiven i augusti 2018.

Katie Piper hamnade i koma och vaknade upp sönderbränd på sjukhuset.

När Katie Piper förstod vad som hänt ville hon bara dö.

Efter rättegången, där bägges förövarna dömdes till livstid, bestämde sig Katie Piper för att kämpa vidare trots skadorna.

Efter cirka 30 operationer 2011 syntes fortfarande tydliga spår av syran i hennes ansikte.

Katie Piper och maken Richard Sutton som hon träffade 2012.

Efter 40 operationer är Katie Pipers ansikte 2018 nästan helt återställt.

Efter att Stephen Sylvestre släppts ur fängelset har Katie Piper svårt att sova på nätterna.

LÄS OCKSÅ: 24-åriga realityprofilen hittad död – familjen om tragiska beskedet

LÄS OCKSÅ:Modellen om extrema operationerna: ”Vetenskapligt projekt”

Foto: IBL

SENASTE NYTT!