LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

Vad är fuldans? Så här fuldansar man!

21 feb, 2018 
AvLinda-Marie Nilsson
Vad är fuldans och hur gör man? Hänt har tagit reda på var begreppet fuldans i Rolandz låt i Melodifestivalen 2018 kommer från!
Annons

“Fuldans”, ja, det är titeln på bidraget som dansbandet Rolandz, med komikern Robert Gustafsson, 53, i spetsen, tävlar med i deltävling fyra av Melodifestivalen 2018. Låten är skriven av Fredrik Kempe, David Kreuger och Robert Gustafsson själv.

Vad är då fuldans? Begreppet har blivit populärt de senaste åren och syftar oftast till någon som inte dansar särskilt bra, antingen medvetet eller omedvetet. Det finns bland annat en hemsida som heter fuldans.se, där man kan ladda upp en bild på sitt eget ansikte och så placeras huvudet på en kropp som dansar fult till en låt som handlar om att man inte kan dansa. Man kan själv styra hur benen ska röra sig.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Så här säger Rolandz själva till SVT om begreppet “fuldans” i sin låt:

– I texten skildrar vi att många inte kan dansa, men så dansar de ändå – och då uppstår fuldans. Vi vill att folk ska tänka, den där vill jag höra igen, den där vill jag dansa till på lördag och den där ska jag spela i raggarbilen på väg till parken, säger Robert Gustafsson.

Annons

2014 släppte artisten Eric Amarillo, 46, en låt med just titeln “Fuldans” som blev en sommarplåga. I en intervju med tidningen Aftonbladet förklarade han då vad “fuldans” betyder för honom.

– Det finns två kategorier. Medveten fuldans är en person som försöker göra sig lustig för att få uppmärksamhet på dansgolvet, eftersom humor är ett bra trick om man vill ligga. Den fuldansen är inte lika rolig som den omedvetna, för han tror att han är bra. Och i den kategorin hittar du ungefär 90 procent av alla män. Jag tycker att alla ska få dansa precis som de vill, och de flesta är ju fuldansare. Den svenska mannen är riktigt jävla dålig på att dansa tycker jag, har han sagt till tidningen.

I en krönika i Värmlands Folkblad försöker en journalist också reda ut begreppet “fuldans” och menar att det handlar om att “flänga runt bäst man vill på golvet och bara ha kul utan att fundera en sekund på hur det ser ut”. Krönikören tipsar också om rörelser som kan inkluderas i fuldans, såsom att snurra, hoppa, veva, stampa, vicka på rumpan och slänga med håret efter humör. Tidningen tipsar också om yviga rörelser, imitationer av icke dansrelaterade företeelser som faxen, pepparkvarnen, höns på hett plåttak, roboten och flugviftaren.

Annons

“Fuldans” blir också dansbandet Rolandz debut i schlagern. Gruppen har tidigare medverkat i flera tv-program innan, så som “Dansbandskampen”, “Sommarkrysset” och “Allsång på Skansen” och har dessutom haft flera egna tv-program på TV4, däribland “Rolandz – kärlek och ananas” och “Rolandz bjuder upp igen”.

Sångare i Rolandz är karaktären Roland Jäverup, som spelas av komikern. Roland slog igenom i Killinggängets film “Torsk på Tallin” från 1999, men bandet slog först igenom i “Dansbandskampen” 2008 efter att de framfört låten “Blue blue moon” som pausunderhållning i programmet.

Bandet har släppt flera album genom åren: “Efter regn kommer solsken”, “Jajamen”, “Halleluja mamma” och “På riktigt. Rolands har också turnerat över hela Sverige flera somrar. Två av turnéerna har också getts ut på dvd med titlarna “Rolandz the movie” och “Rolandz danzar igen”.

2010 nominerades Rolandz till en Grammis i kategorin “Årets dansband” för sitt album “Jajamen”.

Se bilder från Rolandz karriär:

SE OCKSÅ: Grädd-challenge med Liamoo – svarar på pinsamma frågor

Liam "Liamoo" Cacatian: Då var jag kär senastBrand logo
Liam "Liamoo" Cacatian: Då var jag kär senast

Foto: IBL

Annons