TRENDAR JUST NU!Carina BergBjörn GustafssonDe gick vidare till finalDanny SaucedoDotterLasse StefanzMelloklipp du vill se

The FO&O:s livsfarliga framträdande: ”Det är svinläskigt"

18 feb, 2017 
AvJonna Friberg Wennerberg
Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg utgör gruppen The FO&O. I kväll medverkar de i Melodifestivalen med ett nummer som kan vara livsfarligt.
Annons

I kväll tävlar The FO&O i Melodifestivalen i Växjö. Felix Sandman, 18, Oscar Enestad, 19, och Omar Rudberg, 18, kommer bjuda på en spektakulär show och är ensamma i sin genre när det kommer till vågar koreografi, men deras framträdande kan bli en dödsfälla.

En del i gruppens nummer är att de ska hissas upp på en plattform och flyga över publikhavet. Den enda säkerhet är ett spänne bak i ryggen, i övrigt har de inga räcken eller annat skydd omkring sig. Fallet ner till marken är på cirka sex meter.

– Det är svinläskigt, plattformen vobblar liksom, säger Oscar till Hänt.

– Den är lite instabil, man tror att man ska ramla på riktigt alltså, säger Omar.

Melodifestivalen, repetitioner, Växjö, 2017-02-16 (c) Ola Axman / IBL
Den här ställningen spänns killarna fast i på plattan.

Förutom att killarna själva kan skada sig har produktionen vidtagit åtgärder för att förhindra att någon i publiken ska få en mikrofon i huvudet. Mikrofonerna har utrustats med speciella säkerhetsband som fästs kring handleden. Om någon i The FO&O skulle tappa sin mikrofon så ska risken för att någon i publiken får den i huvudet vara minimal.

Annons

Killarna själva tycker trots rädslan att den delen av deras nummer är mäktig.

– Det är 5-6 meter upp i luften, skithäftigt. Mäktig känsla med pyrot och grejer.

Pyroteknik sprutar ut från plattans sidor och är väldigt nära killarna, men de är inte rädda för sin egen skull. Snarare för att publiken ska vara för nära och få gnistor på sig.

The FO&O på den vingliga plattformen under repetitionerna.
The FO&O på den vingliga plattformen under repetitionerna.

Anette Helenius som är projektledare för Melodifestivalen försäkrar att de har säkerheten under kontroll.

– De spänner fast sig själva, om någon av dem inte är fastspänd så kommer de inte kunna åka upp. Det står folk som har koll, det repeterar vi och det är föreskrifter som de får, säger hon till Hänt.

Annons

– Vi har säkerhetslinor, de låter oss inte annars, det är jättehög säkerhet. För mycket, säger Omar.

– Man kan inte ramla för att höften sitter fast, fortsätter han.

Gruppen berättar att de har ett sele under sina kläder som de blir fastspända i och Anette bekräftar att säkerheten runt hela framträdandet är väldigt hög.

–Vi har gjort det säkerhetsåtgärder som behövs för det här numret, vi har rutinerade riggers som bara gör det som ett heltidsjobb, berättar hon.

– Om det händer en olycka så får vi göra det som skrer vid alla andra olyckor. Då får vi riskbedöma det, vad det var som har hänt och varför det kunde inträffa. Men vi repeterar ju för att det inte ska hända, avslutar Anette.

Foto: Ola Axman

Titta hur sjukt lika FO&O-Felix och SKAM-Isak är:

Sjuka likheten mellan SKAM-Isak och melloartistenBrand logo
Sjuka likheten mellan SKAM-Isak och melloartisten

 

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons