LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

SVT:s stora förändring i Melodifestivalen – så blir programmet nu

29 jun, 2023 
Jonna Lawaetz
Melodifestivalen 2023
SVT:s stora folkfest Melodifestivalen får hundratusentals svenskar att samlas framför tv-rutorna varje vinter.
Nu meddelar kanalen att de gör om musiktävlingen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Best of Melodifestivalen 2023Brand logo
Best of Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen är årets största folkfest som samlar hundratusentals svenskar framför tv-rutorna varje vinter.

Nu meddelar SVT att tävlingen görs om. Vanligtvis består melloturnén av fyra deltävlingar, en semifinal för att sedan avsluta med den stora finalen. Men i ett pressmeddelande avslöjar SVT förändringen – semifinalen skrotas och görs om till en egen deltävling.

”Vi vill alltid göra Melodifestivalen ännu bättre och mer spännande för vår publik. Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen. Nu hoppas vi på att hålla spänningen uppe genom alla program”, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

Annons

Så blir Melodifestivalen efter förändringen

Semifinalen, eller andra chansen, görs alltså om till en egen deltävling. Vilket innebär att det blir fem deltävlingar istället för fyra.

Varje deltävling har tidigare bestått av sju bidrag, men den nya förändringen innebär att det blir ett bidrag mindre per deltävling men fler sett till hela tävlingen. Totalt kommer det vara 30 akter som tävlar i nästa års Mello.

I de fem deltävlingarna tar sig två bidrag direkt till final. De som kommer 3:a och 4:a i alla deltävlingar tävlar sedan i en förlängning av den femte deltävlingen, där ytterligare två bidrag tar sig vidare till den stora finalen.

I finalen tävlar som vanligt tolv bidrag, där tittarna står för hälften av rösterna och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.

Texten uppdateras.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons