LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

SVT:s krismöte efter hotet: "Försök att sabotera"

18 feb, 2018 
AvJonna Friberg Wennerberg
Melodifestivalen 2018 har saboterats och tre låtar har läckts på nätet, nu hotar de SVT med att läcka ännu en låt.
Annons

Den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2018 är nu avklarad och sex finalister är nu klara för Stockholm den 10 mars. Det var Jessica Andersson, 44, och Martin Almgren, 30, som sjöng sig vidare till finalen, där Jessica är den första kvinnliga deltagaren tillsammans med fem män.

Under gårdagen drabbades Jessica tillsammans med Dotter och Barbi Escobar för sabotage när deras låtar läcktes på den ryska sajten vk.com. Alla tre artister ligger under skivbolaget Warner och Christer Björkman som är tävlingsgeneral för Melodifestivalen ser allvarligt på saken.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det är helt glasklart att det är ett försök att sabotera för oss. Det är några olika ställen bland annat någon rysk sajt som lagt ut låtar. Vi sätter ju folk på att försöka leta reda på det, gå till botten med det, hitta källan. Det gör även skivbolaget, säger han till Hänt.

Än så länge vet de inte vem eller vilka som ligger bakom sabotaget men de kommer göra allt för att ta reda på det. De har fått hot mot tävlingen och skivbolaget på sociala medier om att de tänker läcka Mariettes låt “For you” också, som tävlar i Örnsköldsvik nästa vecka.

Annons

– Det är någon som sagt det i sociala medier, det är svårt att bedöma om det finns någon substans i det. Det är mot tävlingen och skivbolaget, dels saboterar man tävlingen men dels upphovsrätten mot skivbolagen, det är två rätt allvarliga saker, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

Méndez om kärleken till sonen

Mendez minns tillbaka – på sina gamla hitlåtarBrand logo
Mendez minns tillbaka – på sina gamla hitlåtar

Enligt de regler som finns i tävlingen får låtar som gått till final inte offentliggöras för än efter en vinnare har korats. Om en låt offentliggörs av upphovsmännen eller skivbolaget blir den diskad från tävlingen, men i de fall där de inte alls är inblandade bryter de inte själva mot reglerna.

– Det enda vi är säkra på är att det inte är skivbolaget, inte artisten och inte upphovspersonerna som ligger bakom det som är vårt regelverk. Om spridningen sker för att man vill sabotera det kommer vi aldrig att diska låtar för, självklart låter vi inte sabotage förstöra vår tävling, säger Christer Björkman.

Annons

SVT tror att det bara kommer bli mer och mer sabotage då det blir allt lättare att offentliggöra låtarna och därför kan de tvingas ändra i reglerna.

– Vi vill ändå kämpa för att skapa så rättvisa förhållanden som möjligt inför den här finalen, därför försöker vi hålla låtarna tills det är dags även om det är svårt men om det i framtiden inte går så får vi ändra på det. Men då har vi en helt annan tävling och det är vi inte beredda på att ta nu, säger Christer Björkman.

Se när Barbi Escobar bryter ihop på scenen

Foto: TT/IBL

Annons