SVT-tittarnas kritik mot nya upplägget med röstningen i Melodifestivalen 2022

14 feb, 2022 
OSCAR ZIA, JOHN LUNDVIK, LIAMOO
Årets absolut största folkfest har äntligen dragit igång och nu bänkar sig svenska folket framför Melodifestivalen varje lördag.
Men i år har det skett en del förändringar – som inte riktigt har gått hem hos tittarna...
Annons
Theoz om att missa skolan under Melodifestivalen
Theoz om att missa skolan under Melodifestivalen

Melodifestivalen 2022 är äntligen igång och den som håller i taktpinnen är ingen mindre än Oscar Zia, 25.

I första deltävlingen blev det dock kaos. Appen för att ”rösta med hjärtat” låg nere och tittarna behövde istället rösta på det klassiska viset – genom att ringa in. Det hela ledde till att programmet inte alls gick som det var tänkt och det blev en hel del svettiga stunder för Oscar.

Han blev med andra ord tvungen att improvisera en hel del och det ledde även till felsägningar och missar. Bland annat gick skämtet om Eric Saade, 31, fel och dessutom råkade Oscar dra för hårt i ”röstnings-tofsen” så att den ramlade ner från taket.

Annons

Oscar Zias egna ord om deltävling nr 1

När Hänt träffade Oscar efter sändningens slut berättade han hur det kändes att behöva improvisera så mycket.

– Kul, tror jag. I mitt huvud var det kul i alla fall. Nej men det var nog vad det var. Som att göra något dumt på fyllan som man glömmer bort, sa Oscar till Hänt och fortsatte:

– Jag är jättenöjd över programmet och jag är jätteglad att jag får chansen att göra det här.

I deltävling nummer två var det dock helt tvärtom och allt gick som på räls! Även röstningssystemet fungerade alldeles utmärkt och poängutdelningen kunde ske precis som det var tänkt.

Hur poängen delas ut är däremot något som är nytt för i år. Alla som röstar via appen delas in i olika grupper baserat på deras ålder. På så vis blir poängutdelningen mer spännande och Oscar Zias uppgift är att presentera hur alla åldersgrupper har röstat.

SVT-tittarnas kritik mot nya röstningssystemet – olika grupper

I den andra deltävlingen visade det sig att John Lundvik, 39, fick överlägset flest 12:or från alla åldersgrupper, förutom från dem som är mellan 3-9 år. Den gruppen gav nämligen sin 12:a till Alvaro Estrella, 41.

Annons

Den här ändringen innebär att det inte finns tid för final-bidragen att sjunga sina låtar igen. Detta är även något som John Lundvik är skeptisk till eftersom han varit med förr.

– Jag älskar momentet när man får gå upp och göra låten igen, för då gör man den i eufori. Då släpper de där sista 10 procenten, vilket gör en enorm skillnad. Man vill ju bara göra låten igen! Men samtidigt så engagerar ju det här människor på ett helt annat sätt, nu gäller det ju att man är där och röstar, sa John till Hänt efter sändningen.

Men nu visar det sig att även tittarna verkar hålla med John Lundvik.

”Sjukt dåligt röstningsskit. Älskar mello. Men helt ärligt, vafan är detta?”, skriver en person på Instagram.

”Varför sjunger inte artisterna som går till final för andra gången?”, undrar en person som både får medhåll från andra men också ett svar på sin fråga:

”De har ändrat, tiden som tidigare var till för detta används nu till att presentera poängen från de olika åldersgrupperna i hjärtröstningen och alla telfonröster”, svarar en person.

JOHN LUNDVIK
Tittarnas poäng delas ut istället för att låta artisterna sjunga igen.

FOTO: SVT

Annons