LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Mello jämförs med barnprogram – stenhårda kritiken: ”Har slutat titta”

29 feb, 2024 
Linn Seipel
Nanne Grönwall Carina Berg Melodifestivalen
Melodifestivalen 2024 börjar lida mot sitt slut och åsikterna kring årets tävlingar har varit spridda.
Här är kritiken som får SVT att försvara sig.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Danny Saucedos plötsliga infall under intervjun – rycker micken från reporternBrand logo
Danny Saucedos plötsliga infall under intervjun – rycker micken från reportern

Melodifestivalens existens och utförande är ständigt ett ämne för debatt. Ska det vara fler eller färre tävlingsmoment och finaler – samt vilka får medverka? I SVT:s Kulturnyheterna special: Mellons makt leder journalisten Hannes Fossbo ett samtal mellan sakkunniga på ämnet.

Hårda kritiken mot Melodifestivalen: ”Låtarna är ju undermåliga”

Senare i programmet kommer de in på kritik mot folkfesten, något den nästan alltid får. I år är inget undantag.

– Jag har ju slutat titta, jag är ju inget barn längre. Och det är klart att jag är kritisk om man sätter det i relation till faktiskt intressant musik som görs i Sverige som aldrig får det utrymmet. Det är kort sagt alldeles för dåligt det som man får höra och se i Mellon. Det är jättelyxigt paketerat, men de här låtarna är ju undermåliga, säger Gunilla Brodrej, kulturkritiker Expressen, i programmet.

Annons

Gunilla poängterar vidare i intervjun att hon gärna hade sett att man gick tillbaka till så som det var förr, då det var en tävling under en kväll – inte deltävlingar under en längre tid. Även musikjournalisten Tali da Silva håller med om att kvaliteten blivit sämre.

– Det tror jag är ofrånkomligt när man går från en kväll till sex stycken kvällar. Då är det klart att det blir litegrann att kvantitet går före kvaliteten. Det ser man ganska tydligt, säger Tali.

SVT:s försvar efter angreppen mot Mello: ”Då har vi misslyckats”

Andreas Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen som tagit över efter Christer Björkman, förklarar hur de ser på saken.

– Alla tittare ska inte tycka om allt, för då har vi misslyckats. Det är inte ett barnprogram, det är ett familjeunderhållningsprogram. Vi ska ju nå alla det är vår ambition, det är vår order från cheferna på SVT. Vi ska nå alla.

Andreas menar att man med denna spridning på artister och genres så kan de flesta hitta något bidrag de gillar, oavsett ålder och preferens.

Annons

Nanne Grönvall: ”Hur har de här låtarna kunnat kommit med”

Artisten och låtskrivaren Nanne Grönvall är också med i samtalet, där hon förtydligar att hon är en riktig Mello-fantast. Hon poängterar också att det inte var bättre förr, sett till hur tittarna brukade rea

gera efter tävlingarna.

– Om man backar och går igenom det här när det bara var ett program, hur ofta satt man inte och bara ”nä, hur har de här låtarna kunnat kommit med!”, förklarar Nanne i programmet.

Själv skulle hon inte vilja få färre deltävlingar.

– Nej, då skulle jag få abstinens!

FOTO: SVT

Annons