LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

Mello-artisten bröt mot reglerna – riskeras att diskas

03 feb, 2018 
AvJonna Friberg Wennerberg
Melodifestivalen 2018 har sin första deltävling i Karlstad ikväll och nu har det upptäckts att en av artisternas låtar inte är ett original och därför riskeras diskvalificering.
Annons

Melodifestivalen 2018 går av stapeln ikväll och den första deltävlingen är i Karlstad. En av de som tävlar ikväll är Kamferdrops som slog igenom med en cover av “Jag trodde änglarna fanns” av Kikki Danielsson.

Nu avslöjar Nöjesbladet att låten funnits tillgänglig på nätet i minst åtta år. Det är artisten Jonny Fagerman som släppt låten på plattformarna My Space och Youtube under titeln “Solen lever kvar”. För att en låt ska få vara med och tävla i Melodifestivalen måste det vara ett original, den måste alltså vara outgiven.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Låten finns inte längre kvar på plattformarna men för Nöjesbladet bekräftar Jonny Fagerman att han framfört låten flera gånger.

– Jag spelade in den som demo för länge sedan eftersom jag eventuellt skulle haft med den på en skiva, men det blev aldrig av, säger han.

Jonny berättar att han kontaktades av låtens upphovsmän Herbert Trus och Dan Attlerud förra året.

– De hörde av sig och sa att jag inte fick använda den här låten på något sätt, och det har jag inte gjort. De ville att jag inte skulle använda den eftersom den eventuellt skulle vara med i Melodifestivalen, berättar han.

Annons

Enligt reglerna för Eurovision Song Contest får en låt som tävlar inte ha spelats offentligt, getts ut på skiva eller på annat sätt tillgängliggjorts, till exempel online, tidigare än 1 september året innan.

Christer Björkman som är tävlingsproducent för Melodifestivalen sa till Nöjesbladet att han skulle undersöka saken. Senare meddelande Melodifestivalens pressansvarige Jan-Erik Westman att låten får stanna kvar i tävlingen.

– Efter att ha pratat med berörda parter, låtens upphovsmän samt demosångaren Jonny Fagerman, har vi konstaterat att det finns något uppståt från upphovsmännens sida att sprida verket offentligt, säger Christer Björkman i pressmeddelandet och fortsätter:

– Om det finns ett tillgängliggörande att tala om, har demosångaren ansvarat för det privat. Upphovsrätten är tydlig med att icke utgivna verk inte får framföras eller publiceras utan upphovsmans tillstånd. Något sådan tillstånd ska inte ha getts.

Därför har Christer och produktionen kommit fram till att Kamferdrops får stanna kvar i tävlingen.

– Utifrån den information jag har nu är “Solen lever kvar hos dig” därför inte föremål för diskning.

Hänt har kontaktat Kamferdrops och Melodifestivalens pressansvarige.

Foto: IBL

Annons