Lisa Ajax ryter ifrån efter kritiken: "Samhället är sjukt"

Lisa Ajax är den yngsta att tävla i Melodifestivalen i år och är en av fyra tjejer som deltar. Något som gjort att hon fått uppleva en del orättvisor under tävlingens gång.

I veckan var det den internationella kvinnodagen i och med det har mycket fokus legat på starka kvinnor. En stark kvinna är Lisa Ajax, 18, som tävlar i Melodifestivalen i år. Nu står hon i schlagerfinalen för andra året i rad, men vägen dit har inte varit helt smärtfri för henne. Som ung tjej har hon inte haft de fördelar som andra haft i tävlingen.

– Under mellon har det varit mycket jag har fått stå ut med bara för att jag är kvinna. Till exempel det här med ordet ”fuck”, det passar liksom inte in på en söt ung flicka. Jag känner ju Robin jättebra, men det blev bara en konstig grej när han hade “fucking” i sin låt och det inte hände något. Varför ska jag då få en sån stor smäll som det blev?, säger Lisa till Hänt och fortsätter:

– Och sen om min LED-vägg, de säger att jag har hybris och är så ego. Anton har ju lite samma grej och där händer det ingenting kring det. Jag tycker att det är så störigt att hela samhället fokuserar på allt kvinnor gör som sticker lite i ögonen på andra. Man får inte vara lite nöjd med sig själv och man får inte stå upp för något man tycker.

LÄS OCKSÅ: Lisa Ajax om sitt komplex: ”Jag känner bara usch”

Lisa ryter ifrån mot den uppenbara diskrimineringen och särbehandlingen i schlagervärlden.

Lisa tycker att det känns orättvist att det blir sån uppmärksamhet kring henne, men inte kring de andra. Hon berättar själv att hon inte ser någon skillnad på kön, att det är det mest självklara i världen för henne att det ska vara jämlikt mellan kvinnor och män.

– Jag fattar inte ens att den här diskussionen existerar egentligen för jag tycker att det är så självklart. Det ska vara lika för alla, säger hon.

Lisa är väldigt glad över att hon mest bara arbetar med kvinnor i branschen och ser det som en stor fördel för henne. Men det är inte bara inom jobb som hon har upplevt sexism, utan det har även uppstått en del situationer i hennes privatliv.

– På krogen ska killar som vill ta en bild börja med handen i midjan och sen dra ner den över rumpan. Jag skulle aldrig ta på någon sådär men jag har märkt att män tror att de har rätten att göra det. Jag har varit med om att mitt nej inte tas på allvar. Att de tar sig rätten till att röra mig på det sättet som jag inte vill bli rörd på.

Hon tycker att ämnen är otroligt viktigt att diskutera, då hon själv märker mer hur sexismen och orättvisorna finns ju äldre hon blir.

– Jag har verkligen märkt hur sjukt samhället är, avslutar hon.

SE OCKSÅ: 

Lisa Ajax om flirten med De Vet Du-Chris

503 Service Unavailable

LÄS OCKSÅ: Lisa Ajax stora kärlekskrav: ”Annars skulle det aldrig gå”

FOTO: Ibl