LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

Lili & Susie – allt du vill veta om svenska popduon

01 feb, 2020 
Den svenska popduon Lili & Susie
Melodifestivalen 2020 har dragit igång och några som är tillbaka på scen är den svenska popduon Lili & Susie.
Hade du koll på att de inte bara sysslat med musik, utan även djurrätt och skönhet?
Här är allt du behöver veta om sångerskorna!
Annons
Intervju med Sonja AldénBrand logo
Intervju med Sonja Aldén

Lili och Susie, den popduon som tog svenska folket med storm när de debuterade år 1985 gör comeback på Melodifestival-scenen. Men vilka är egentligen Lili och Susie? Här är allt du vill veta om dem.

Popduon Lili & Susie består av två systrar, Lili Päivärinta, 54, och Susie Päivärinta, 55. De debuterade som en duo redan år 1985 och fick direkt stor framgång på svenska hitlistorna.

Deras första tv-sammanhang var när de medverkade i underhållningsprogrammet Summar kummar. De nåddes då av en bred publik och karriären satte fart.

Lili och Susie Päivärinta på Café Opera 35 års-jubileum. FOTO: Patrik Österberg/TT

Systrarnas två absoluta största hitlåtar är “Oh Mama” och “Bara du och jag” som släpptes år 1987. Men en låt som man sent kommer att glömma är en av år 1990:s största hits “What’s the colour of love”.

Annons

Lili och Susie har turnerat med Suzzies orkester och popgruppen The Sylvesters – i olika sammanhang.

Från musikkarriär till djurens rättigheter

På 1990-talet så avtog popduons karriär en aning. Systrarna började nämligen att övergå mer och mer till att föra kampanjer om djurens rättigheter.

Kampen mot djurförsök är något som de är otroligt aktiva inom, vilket också lett till att de blivit utnämnda till djurombudsmän.

Lili & Susie har även varit inne skönhetsbranschen. I några år hade de nämligen en butik som sålde smink som inte var testat på djur. Butikens namn? The Sisters, såklart!

Lili & Susie i Melodifestivalen

Som många andra svenska favoriter har även Lili och Susie tävlat i Melodifestivalen. Första gången var år 1989 med bidraget “Okey okey!” som landade på en femte plats, inte illa!

Andra gången det var dags för duon att delta i tävlingen hade det gått 20 år. Låten “Show me Heaven” framfördes av duon år 2009 och gick vidare till andra chansen, där de dock slogs ut av Sarah Dawn Finer som tävlade med Moving on.

11 år senare, år 2020, får tittarna återigen se systrarna i Melodifestivalen. Denna gång tävlar de dock inte, utan gästar i en mellanakt.

Comebacken efter pausen

Lili och Susie Päivärinta, Lili & Susie på scen Vimmel från Musikfestival Tillbaka till 80-talet. FOTO: Patrik Österberg/TT

Den första comebacken tog ju inte riktigt den fart som det kanske hade önskats från systrarna. Och 2000 gjordes ett nytt försök till en ytterligare comeback.

FOTO: Patrik Österberg/TT, Rolf Adlercreutz/TT

Annons