LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

Jan Johansen – här är allt du vill veta om artisten

01 feb, 2020 
Jan Johansen och Linnea Henriksson sjunger på scen
Svenska sångaren Jan Johansen fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen år 1995 med bidraget ”Se på mig”.
Han vann då Mello och landade på en tredje plats i Eurovision Song Contest.
Men vem är egentligen Jan Johansen när han inte står på scen? Hänt svarar.
Annons
Intervju med Sonja AldénBrand logo
Intervju med Sonja Aldén

Den svenske folkkära artisten Jan Johansen, 54, slog igenom i Melodifestivalen år 1995. Han tävlade då med bidraget Se på mig och tog hem hela balunsen, vilket ledde till att han fick representera Sverige i Eurovision Song Contest, där han kom på en tredje plats.

Men vad har hänt sedan dess och vem är Jan Johansen när han inte står på scen?

Jan Johansen i Melodifestivalen

När han sjöng Se på mig var inte den enda gången som Jan Johansen stått på Melodifestival-scenen. Han har faktiskt deltagit hela fyra gånger i tävlingen.

Dock dröjde det lite tills Jan satte foten på Mello-scenen. Men när han väl var inne i Mello-cirkusen så verkade det inte som att han riktigt kunde sluta.

År 2001 tävlade Jan Johansen med bidraget Ingenmansland, som det inte alls gick illa för. Han landade nämligen på en fjärde plats.

Redan året därpå, 2002, blev det dags igen. Då hette bidraget Sista andetaget som det dock inte gick lika bra för. Jan tog sig till final, men väl där hamnade han på en sjunde plats.

Annons

Fjärde och senaste gången som Jan Johansen var med i Melodifestivalen var år 2003. Låten hette då Let your spirit fly och han sjöng tillsammans med ingen mindre än Pernilla Wahlgren, 52. Då gick det faktiskt nästan hela vägen igen för Jan, de lyckades nämligen hamna på en andra plats. De ramlade alltså på målsnöret, och de som knep första platsen var Fame med Give me your love.

I Melodifestivalen 2020 gör Jan Johansen en comeback på scen på två sätt. I första deltävlingen fick han vara en del av en mellanakt, men han ska även vara med och tävla. Det var efter att Thorsten Flinck blev diskad från tävlingen som det stod klart att Jan Johansen hoppar in i Thorstens ställe och framför låten Miraklernas tid.

Jan Johansen och Pernilla Wahlgren i finalen av Melodifestivalen 2003. FOTO: Karin Törnblom/TT

Spelar fler instrument

Att Jan Johansen har en fantastisk röst har nog inte undgått många. Men han sjunger inte endast, han spelar faktiskt en hel del instrument också. Det är inte bara ett, utan tre – bas, gitarr och trummor.

Han skulle ju faktiskt kunna starta ett band med sig själv med den kunskapen.

Jan Johansen inför Melodifestivalen 1995, då han uppträdde med låten Se på mig. FOTO: Allan Olofsson/TT

Boken ”Med nya ögon”

Det var 2013 som Jan Johansen bytte spår litegrann och gav ut en bok. Med nya ögon är en självbiografisk bok som Jan skrev tillsammans med författarinnan Colette Van Luik.

Boken handlar om Jan Johansens syn på baksidan av ett kändisskap. Han beskriver att han år 2008 valde bort alkohol från sitt liv, och därifrån kunde se sitt liv med helt nya ögon. Jan Johansen har levt nykter sedan dess.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Karin Törnblom/TT

Annons