Efter helgens succé – schlagerlåten pekas ut som plagiat på superhiten

Efter helgens succé – schlagerlåten pekas ut som plagiat på superhiten

Forna Idol-deltagaren Renaida Brauns bidrag i Melodifestivalen anklagas för att vara kopierat.

I helgen gick den första delfinalen i Melodifestivalen 2018 av stapeln.

Som tredje person ut på scenen stod förra årets Idol-deltagare Renaida Braun, 20. Med sin låt “All The Feels” gjorde hon braksuccé och slog ut både Kikki Danielsson, Edward Blom och Kamferdrops när hon tog sig till andra chansen.

Reglerna i Melodifestivalen är enkla. Du måste tävla med en ny låt, som aldrig tidigare offentliggjorts.

Annons:
Under schlagern delar Betsson ut en miljon i vinster, med dragningar varje fredag 18 +, Regler och villkor gäller, Stödlinjen.se

Men nu menar tittare att Renaidas låt är ett plagiat. På sociala medier har flera reagerat över att signaturmelodin i hennes låt är väldigt lik den i Major Lazor och MOTi’s superhit “Boom”.

På twitter har en tittare klippt ihop de två låtarna och skrivit “Grym låt men jeeeefflar var likt”, ett inlägg som fått nästan 2 000 delningar och omkring 600 kommentarer.

Christina Bredberg är Renaidas pressansvarig, och menar att det är låtskrivarnas ansvar att se till att låten de skrivit inte är ett plagiat.

– Alla låtar är lik någon annan låt, den diskussionen är varje år. Ingen har sagt något om det här, säger hon till Hänt.se.

Lyssna själv på båda låtarna här:

Renaidas låt anklagas för plagiat – hör båda låtarna här
Slå på ljud

Från SVT:s sida menar man att Renaidas bidrag inte kommer utredas, såvida inte Major Lazer reagerar. Christer Björkman ger en kommentar till Hänt.se:

“SVT har vare sig befogenhet eller kompetens att göra den bedömningen. Processen ser ut som följer: Om det finns en förfördelad part är det upp till den att göra en anmälan till STIM. En grupp på STIM gör sedan en bedömning om det föreligger några eventuella likheter. Resultatet av deras bedömning ligger sedan till grund för om ärendet tas vidare till en rättslig prövning. Numera görs den här typen av frågor oftast upp  genom en förlikning”, skriver SVT i ett mail.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagges ilska efter missarna i Melodifestivalen: ”Väldigt många fel”

FOTO: Ibl

FRÅN FÖRSTASIDAN