LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

Efter hårda kritiken – nu ändrar SVT reglerna i Melodifestivalen

23 jan, 2018 
Lina Arvidsson
Förra året fick Melodifestivalen stor kritik för det orättvisa poängsystemet. Nu ändrar SVT reglerna för att ge tittarnas röster större makt i tävlingen.
Annons

I förra årets omgång av Melodifestivalen blev Nano folkets favorit. Ändå var det Robin Bengtsson som tog hem vinsten. Tittarna riktade då hård kritik mot programmet på grund av att juryrösterna har större makt över resultatet än folkets röster.

Nu ändrar SVT poängsystemet för att ge folket mer makt i Melodifestivalen.

– Det är inte kopplat till den kritiken överhuvudtaget, den är sund och ska finnas där. Man ska reagera. Men vi vill ge folket mer makt över resultatet, säger Melodifestivalen-generalen Christer Björkman till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Tidigare har jurygrupperna delat ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 i finalen. Det innebär att de ger poäng till sju låtar. Tittarnas röster delas däremot ut till alla tolv bidrag, vilket gör att juryns poäng har fått större påverkan på resultatet.

– När vi bestämde oss för att ha tolv finalister blev folkets röst mer utspridd medan internationella juryns poäng fortfarande bara delades ut till sju låtar, därmed blev det en större koncentration av höga poäng på de låtar som samlade dem, säger Christer Björkman.

Annons

Nu ändrar SVT reglerna för poängutdelning så att jurygrupperna delar ut samma poäng som i  Eurovision, alltså 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Då rankar varje jurygrupp tio av bidragen, istället för tidigare sju, och jämnar ut makten mellan juryn och folkets röster. Christer Björkman understryker att juryns roll i Melodifestivalen är fortsatt viktig.

– Skälet till att vi har dem är glasklart, vi vill ha ett internationellt perspektiv på den låt vi skickar i väg, det har gett fantastiska resultat sedan vi började med det. Men det är en rättvisefråga, det ska vara så nära 50/50 det går mellan juryn och folket, säger han.

I deltävlingarna kommer dock  folket fortsätta ha makten att skicka låtarna till andra chansen eller finalen.

Här är några av artisterna till årets Melodifestival

FOTO: IBL

Annons