LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

Victor Crone tävlar för Estland i Eurovision song contest

14 maj, 2019 
AvStina Dahlgren
Victor Crone för Estland i Eurovision song contest 2019
Svenska Victor Crone tävlar för Estland i Eurovision song contest 2019. Men visste du att han tävlade i Melodifestivalen redan 2015? Här är allt du vill veta om sångaren från Åkersberga.
Annons

John Lundvik är inte den enda svensken som tävlar i Eurovision song contest 2019. Ikväll står Victor Crone, 27, på scenen och tävlar med låten Storm för Estlands räkning. Låten har redan blivit en hit i Sverige och spelas flitigt på radion.

Redan 2015 försökte sångaren sig på en plats i Eurovision song contest. Han tävlade då i Melodifestivalen tillsammans med Behrang Miri. Låten Det rår vi inte för tog sig till andra chansen, men slogs där ut mot Samir Badran och Viktor Frisk.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Samir Badran och Viktor Frisk slår ut Behrang Miri och Victor Crone i Melodifestivalen 2015
Här slår Samir Badran och Viktor Frisk ut Behrang Miri och Victor Crone i andra chansen under Melodifestivalen 2015.

Så för tre år sedan träffade han en estnisk låtskrivare som själv hade tävlat i Eurovision song contest.

– Vi möttes i Sverige och gjorde en låt tillsammans och fick bra kontakt. Ett halvår senare blev jag bjuden till Tallinn och den superfina studio som de har där, säger han till Dagens nyheter.

Annons

Victor Crone vann med låten Storm

Han har skrivit låtar åt både andra artister samt sig själv, och när Estland hade sin version av Melodifestivalen, Eesti Laul, var det Victor Crone själv som stod på scenen med låten Storm. Estland älskade den svenska stjärnan, och han kammade hem hela 50 procent av tittarrösterna. Många anser att låten går åt countryhållet med inslag av Avicii.

Svensken Victor Crone sjunger låten Storm på scenen
Låten Storm tog Estland med just storm.

Victor Crone växte upp i Österskär, Åkersberga. När han var 16 år började han att spela gitarr och som 18-åring tog han med sig gitarren och drog till USA. Han spelade in en platta som sedan aldrig släpptes, men trots det ångrar han inte att han åkte dit då det ändå blev det som satte start på hans musikkarriär.

Victor Crones okända talanger

Victor Crone sitter inne på fler talanger än musik. Han har även spelat Tennis, golf och ishockey. Till slut blev han dock tvungen att välja mellan idrotten och musiken, och vad han valde vet vi alla vid det här laget. Han saknar framför allt ishockeyn, men ser likheter med musiken.

Annons

– Det handlar väldigt mycket om lagarbete. Här i Tel Aviv är jag en del av en 38 person stark grupp, säger han.

Om han tar sig vidare i tisdagens semifinal är han en av de 26 artister som kämpar om en vinst på lördag. Han är dock inte den enda svensken som har tävlat för Estland i Eurovision song contest. 2002 vann Anna Sahlene, 43, i landet med låten Runaway. Hon gjorde succé och hamnade på en hedervärd tredjeplats. Låten blev precis som Storm en hit även i Sverige. Nu återstår det att se om Victor Crone kan fylla hennes skor och göra lika stor succé!

Anna Sahlene ler
Anna Sahlene tävlade för Estland i Eurovision song contest 2002 med låten Runaway.

Semifinal 1 sänds tisdag den 14 maj. Semifinal 2 där Sverige tävlar sänds på torsdag den 16 maj. Finalen sänds lördagen den 18 maj. Samtliga 21.00 på SVT.

FOTO: Instagram, TT/Karin Törnblom, TT/Peter Wixtröm.

Annons