TRENDAR JUST NU!Carina BergBjörn GustafssonDe gick vidare till finalDanny SaucedoDotterLasse StefanzMelloklipp du vill se

Allt om Jimmy Jansson – från Fame Factory till Melodifestivalen

31 jan, 2020 
Jimmy Jansson har tävlat som artist i Melodifestivalen tre gånger.
Efter det har han varit med och skrivit hela 20 bidrag till tävlingen.
Men vem är musikproducenten Jimmy Jansson egentligen?
Hänt svarar på det du inte visste om honom.
Annons
Mello-aktuella MohombiBrand logo
Mello-aktuella Mohombi

Jimmy Jansson, 34, artisten och låtskrivaren som gick från flickidol till framgångsrik musikproducent. I de senaste årens Melodifestivaler har vi sett honom i kulisserna som låtskrivare. Men vem var Jimmy innan han var hjärnan bakom alla Mello-hits? Här är allt du vill veta om Jimmy Jansson.

Jimmy Jansson i Fame Factory

Jimmy föddes 17 september år 1985 i Hagfors, Värmland, och startade sin första musikgrupp redan i årskurs 6 – ZlipZ, som dock inte höll så länge. Redan i årskurs 7 startades en ny grupp – Poets, som det gick betydligt bättre för. De fick några spelningar i Värmland, men där tog det inte stopp. År 2002 tävlade de i Melodifestivalen med låten What differense does it make. De gick tyvärr inte vidare, utan åkte ur tävlingen direkt.

Det stora genombrottet var inte genom Melodifestivalen för Jimmy Jansson, utan det var året därpå, 2003, i dokusåpan Fame Factory. Där uppträdde han med låtarna Flickan från det blå och Godmorgon världen, som fick tittarna snabbt på fall.

Jimmy Jansson inför Fame Factory 2005.
Jimmy Jansson inför Fame Factory 2005. FOTO: Karin Törnblom/TT
Lotta Engberg, rektor i Face Factory.
Lotta Engberg, rektor i Face Factory. FOTO: Karin Törnblom/TT

Melodifestivalen

Deltagandet i Melodifestivalen med Poets var inte Jimmys enda försök. År 2005 blev det dags för honom att tävla igen, denna gång som soloartist med bidraget Vi kan gunga. Han gick direkt till final, men väl där blev konkurrensen för hård och Jimmy landade på en åttonde plats.

Annons

Redan två år senare, 2007, blev det dags igen för Jimmy och Mello. Denna gång med bidraget Amanda som gick till Andra chansen. Dessvärre stod han där emot Sanna Nielsen och slogs ut.

Efter det har Jimmy satsat mer på att skriva och komponera andras låtar än att tävla som artist själv. Efter att han uppträdde själv år 2007, har han varit med och skrivit hela 14 bidrag till Mello. Och med årets Melodifestival blir det 20 bidrag, då han varit med och skrivit hela sex av de tävlande bidragen.

Relationen med Sandra Dahlberg

När Jimmy Jansson klev in som deltagare i Fame Factory hade han flickvän. Men väl under programmets gång fick han upp ögonen för en ny tjej, artisten Sandra Dahlberg.

Den gamla relationen avslutades och en ny inleddes. Sandra och Jimmy blev ett par och höll ihop till 2010, då de valde att gå skilda vägar. Tillsammans har de sonen Wilmer som föddes år 2007.

Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg med sonen Wilmer på galapremiär för barnfilmen "Dumma mej" år 2010
Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg med sonen Wilmer på galapremiär för barnfilmen “Dumma mej” år 2010. FOTO: Cecilia Liljeton/TT

FOTO: Mark Earthy/TT, Bertil Ericson/TT

Annons