melodifestivalen 2023

Allt du vill veta om Eva Rydberg och Ewa Roos

Ewa Roos, Eva Rydberg

Melloveteranerna Eva Rydberg och Ewa Roos gör comeback i Melodifestivalen 2023.
Här är allt du vill veta och Eva och Ewa!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Marcus och Martinius första ord om Melodifestivalen 2023: ”Leverer et fullt show”
0:22

Efter reklamen: Marcus och Martinius första ord om Melodifestivalen 2023: ”Leverer et fullt show”

(0:22)

Slå på ljud

Eva Rydberg, 79, och Ewa Roos, 73, är två riktiga veteraner på Sveriges underhållningsscen. De är bästa vänner och kollegor, och har genom åren synts på flera olika scener och program, både tillsammans och individuellt.

Eva och Ewa har haft långa karriärer inom underhållningsbranschen. Här är allt du vill veta om Eva Rydberg och Ewa Roos.

Hur gamla är Eva Rydberg och Ewa Roos?

Idag är Eva Rydberg 79 år. Hon är född 20 juni 1943 i Malmö.

Ewa Roos är 73 år gammal och är född 12 juni 1949 i Borås.

Både Eva och Ewa är födda i stjärntecknet Tvilling.

Eva Rydberg och Ewa Roos familjer – make, barn och barnbarn

Eva Rydberg är dotter till Karl Rydberg och Herta Lindholm. Hennes äldre bror Lennart Rydberg, gick bort 2011, 79 år gammal.

Eva gifte sig 1969 med trummisen Ola Brunkert men paret gick skilda vägar efter bara tre år tillsammans. Därefter blev Eva tillsammans med Mats Hellqvist och paret fick sonen Kalle Rydberg, 49. Paret gick skilda vägar och strax därefter träffade hon musikern och musikläraren Tony Johansson. Eva och Tony gifte sig 1979 och tillsammans har de dottern Birgitta Rydberg, 43.

Ewa Roos är sedan många år tillbaka gift med hantverkaren och den före detta musikanten Kenneth Sevenheim, 78, tillsammans har de två barn Charlotta Berglind, 51, och Daniel Sevenheim, 47.

På senare år har Ewa även blivit mormor och farmor till totalt fyra barnbarn.

Hur långa är Eva Rydberg och Ewa Roos

Eva Rydberg är 161 centimeter lång.

Ewa Roos är 157,8 centimeter lång.

Vad har Eva Rydberg och Ewa Roos för smeknamn?

Eftersom de bästa vännerna delar förnamn kan det ibland vara svårt att hålla reda på vem som är vem, därför har de kommit på smeknamn till varandra.

Eva Rydbergs smeknamn är Rydde och Ewa Roos kallas för Roosan.

Så träffades Eva Rydberg och Ewa Roos

Eva och Ewa går långt tillbaka. De träffades för första gången på Lisebergsteatern i Göteborg 1970 när de tillsammans spelade revy med Hagge Geigert. 1978 gjorde de sin första turné ihop och har genom åren gjort en lång rad krogshower och framträdanden.

Vännerna fann genast en stark vänskap till varandra och över 50 år senare är de fortfarande bästa vänner och gör fortfarande musik och andra framträdanden tillsammans.

Ewa Roos och Eva Rydberg längst till höger på Hagge Geigerts revy i Göteborg 1970.

FOTO: Bertil S-son Åberg/SVT

Eva Rydberg och Ewa Roos i Mello 2023

Eva Rydberg gjorde sin debut i Melodifestivalen år 1977 med bidraget Charlie Chaplin, låten slutade på en sjunde plats i musiktävlingen.

Flera år senare var det dags igen och 2021 gjorde Eva och Ewa succé i Melodifestivalen med bidraget Rena rama ding dong, låten gick raka vägen upp på Svensktoppen och under sju veckor låg den på Sverigetopplistan. Året därpå var vännerna tillbaka på Melodifestivalen-scenen, men denna gång som en mycket uppskattad mellanakt.

I år är det dags igen! Eva och Ewa gör comeback i Melodifestivalen 2023 med låten Länge leve livet. De går ut som bidrag nummer 6 i den första deltävlingen i Göteborg, lördagen de 4 februari.

Ewa Roos och Eva Ryding i Melodifestivalen 2021 med sitt bidrag Rena rama ding dong.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

Eva Rydberg och Ewa Roos på Instagram

Vill du bli en av Eva och Ewas följare på Instagram? Då ska du spana in @ewa.roos och @evarydberg_artist, för att ta del av deras senaste händelser.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN