Allt du vill veta om Sonja Aldén i Melodifestivalen 2020

Melodifestivalen 2020: Allt du vill veta om Sonja Aldén

Sonja Aldén gör comeback på scen i Melodifestivalen 2020 med låten ”Sluta aldrig gå”.
Det blir hennes fjärde gång i tävlingen.
Men vad vet du egentligen om sångerskan Sonja Aldén?
Här är allt du behöver veta om artisten.
Melodifestivalen 2020: Allt du vill veta om Sonja Aldén
Slå på ljud

Artisten Sonja Aldén, 42, är en av de som man kan kalla en tvättäkta veteran när det gäller Melodifestivalen. På scen har hon deltagit i tävlingen hela tre gånger tidigare, och som låtskrivare många fler. I år är det dags igen, Sonja Aldén är redo för Melodifestivalen 2020 med låten Sluta aldrig gå.

Låten Du är allt

En av hennes största succélåtar Du är allt, ställde hon upp med i Melodifestivalen 2012. I tävlingen gick det dessvärre inge vidare för henne, då hon kom på sjätte plats i första deltävlingen. Men låten glömdes inte bort för det, den blev istället en svensk klassiker, och det är väl en vinst i sig?

Men vem är Sonja Aldén när hon inte står på scen? Hänt svarar.

Sonja Aldén gör comeback på scen i Melodifestivalen

FOTO: SVT/TT

Tidig karriär

Den svenska sångerskan och låtskrivaren Sonja Aldén föddes 20 december 1977 i St Albans, Storbritannien. Hon har engagerats en hel del i Wallmans salonger i Malmö, och gästartist i Tommarpsrevyn Flott & Blandat. Efter det var hon även sångerska och i bandet Starfunk, som hon frontade. 2001 bildade Sonja Aldén artistgruppen Invanity tillsammans med artister från Wallmans salonger.

Ett riktigt stort pris som Aldén kammat hem Schlagerstjärnan år 2004, som är en riksomfattande musiktävling. Efter det ploppade hon upp lite här och var i olika sammanhang i tv-rutan, främst som artisten Shirley Clamps körsångerska. Men när Sonja senare hittade en plats i Melodifestivalen, blev hon inte längre någon annans körsångerska.

Vunnit flera priser

Sonja är ju inte direkt okänd för svenskarna. År 2007 valdes hon till “Årets nykomling” på Svensktoppen och samma år blev För att du finns årets låt. Året efter följdes av lika stor framgång, då kammade hon nämligen hem titeln “Årets svenska kvinnliga artist” i Rockbjörnen. Även i Grammis gjorde hon succé då hon nominerades i hela tre kategorier: “Årets nykomling”, “Årets kvinnliga artist” och för “Årets låt” – med låten För att du finns.

Sonja Aldén i Körslaget

Körslaget, som var ett underhållningsprogram på TV4, skapades av Caroline af Ugglas, Heinz Liljedahl och Patrik Hambraeus. Tv-programmet gick ut på att sju kändisar begav sig till sina olika hemtrakter och fick hjälp av människor som bodde där att bilda en egen kör. Körerna skulle senare tävla mot varandra varje vecka i direktsändning. Tittarna fick rösta via telefon på den kör de tyckte var bäst och kören som fick minst antal röster åkte ut.

Sonja Aldén deltog år 2013 och representerade Huddinge. Dock gick det inte hem hos tittarna, och Sonja Aldén-kören åkte ur programmet först av alla.

Sonja Aldén i körslaget

FOTO: TV4

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Izabelle Nordfjell/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN