Allt du vill veta om Leo Méndez i Melodifestivalen 2020

Melodifestivalen 2020. Leo Méndez JR och pappa Leo Mendez

Leo Méndez ställer för fjärde gången upp i Melodifestivalen.
Men var växte Méndez upp, hur stor är hans familj? Och vem är artisten när han inte står på scen?
Här är allt du vill veta om artisten Leonardo Mendez.
Mello-aktuella Anis Don Demina
Slå på ljud

Leopoldo Jorge Méndez Alcayaga föddes 21 juli år 1975 i Valparaíso. Han är en svensk-chilensk artist som går under namnet Méndez, och tidigare kallat sig för DJ Méndez.

Artisten har tävlat i Melodifestivalen hela tre gånger, och nu är det dags för en fjärde gång tillsammans med Álvaro Estrella, med låten Vamos amigos. Men vem är egentligen Méndez? Hänt svarar.

Var växte Méndez upp?

Artisten kom till Sverige från hemlandet Chile år 1986 som elvaåring, med sin mamma och syskon – pappan hade flytt från Chile tidigare.

Väl i Sverige så växte Méndez upp i Farsta, södra Stockholm. Men artisten fick problem med droger, vilket ledde till att han själv tog beslutet att han skulle läggas in på behandlingshem – som blev Solberga.

Det var på behandlingshemmet som Méndez upptäckte musiken och kärleken för det växte snabbt. Han började även där att experimentera med olika sång- och dansstilar.

Senare i livet flyttade Méndez tillbaka till Chile och gifte sig med sin fru Marcela Duque, och totalt har Méndez sex barn.

Mendez tillsammans med familjen på premiären av Lejonkungen.

Mendez tillsammans med en del av familjen på premiären av Lejonkungen. FOTO: Karin Törnblom/TT

Méndez son Leo Mendez Junior

När det var dags för Méndez tredje gång i Melodifestivalen 2018 så gjorde han det med sin son Leo Junior Méndez, 22, i tankarna. I filmen som artisten presenteras i innan bidraget går av stapeln så hyllade Méndez sin son och kallade honom för sin hjälte.

– Han är min hjälte. Jag tycker inte ens det borde blivit en grej. Tyvärr blev det så i Chile, för där är ett annat sätt att tänka, men det börjar bli bättre tack vare den här lilla hjälten, Junior. Jag är så stolt över honom, sade han i sin presentationsvideo och fortsatte:

– Han har balls, det krävs balls för att förändra. Vare sig det är i Chile eller någon annanstans i världen. Han gjorde det, i och med att han kom ut, så gjorde han så att andra kan komma ut och vara sig själva.

Pappa Mendez och sonen Leo Mendez Junior

Pappa och son på en pressträff 2018. FOTO: Karin Törnblom/TT

Sommar i P1 med Méndez

Sommarpratet som Leopoldo Méndez höll 2018 blev riktigt hyllat. Artisten berättade om sin tuffa uppväxt med alkohol och mycket våld, flykten till Sverige, sina kriminella år, men också passionen han har för musiken.

Något som han dessutom avslöjar i sitt sommarprat är att han ville påverka och förändra saker i Chile, av den anledningen ställde han upp i valet för borgmästare 2016. Dock blev han inte vald – men han ångrar absolut inte att han gav det ett försök.

Mendez var sommarvärd år 2018.

Mendez var sommarvärd år 2018. FOTO: Karin Törnblom/TT

Méndez i Melodifestivalen

Debuten i Melodifestivalen ägde rum år 2002 för Méndez, då han tävlade med låten Adrenaline. Framträdandet och låten gjorde succé och Mendéz landade på en andra plats.

Året därpå, 2003, var det dags igen för artisten. Carnival hette bidraget, som tyvärr inte gick hem hos publiken, utan åkte ut innan finalen.

Méndez tog lärdom och laddade batterierna. Comebacken kom inte förrän år 2018 med låten Everyday och det gick inte alls pjåkigt. Med stor konkurrens tog hans sig vidare till Andra chansen, och därifrån sedan till finalen. Väl i final slutade Méndez kom han dock på plats 12 av 12.

Deltog i Let’s dance

2019 blev det dags för Leo Méndez att visa sina dansskills i TV4:s succéprogram Let’s dance. Han dansade då med Malin Watson, 47, och de verkade trivas tillsammans.

Men det gick inte hela vägen för dansparet, utan de blev de första som åkte ut från tävlingen den säsongen.

– Någon måste åka ut och nu blev det jag, sade Méndez direkt efter utslagningen till Nöjesbladet.

Mendez i Let's dance.

Mendez i Let’s dance. FOTO: Karin Törnblom/TT

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN