TRENDAR JUST NU!Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se

Allt du vill veta om Drängarna i Melodifestivalen 2020

13 feb, 2020 
Här är allt du vill veta om Drängarna i Melodifestivalen 2020
Drängarnas superdänga "Vill du bli min fru" har nog inte gått obemärkt förbi någon.
Men låten släpptes år 1995, vad har bandet gjort sedan dess? Och vilka är egentligen Drängarna?
Hänt svarar.
Annons
Recap Melodifestivalen 2020Brand logo
Recap Melodifestivalen 2020

Det svenska bandet Drängarna är aktuella i Melodifestivalen 2020 med låten Piga och dräng. De tävlar i den andra deltävlingen som går av stapeln i Göteborg. Drängarna slog igenom redan 1995 med låten Vill du bli min fru, men vilka är de egentligen och vad är hemligheten bakom framgången?

Då grundades gruppen Drängarna

Samma år som gruppen grundades, år 1995, slog de även igenom. Från första början bestod gruppen av Mange Olsson, Robert Åhlin, Olav Fossheim, Anders Wigelius, Peter Simson och Lars McLachlan. Men med åren har bandet ändrats lite, exempelvis har Johan Sahlén varit medlem i gruppen men senare hoppat av. Idag består Drängarna av Mange, Robert, Olav och Anders och det är alltså de som tävlar i årets Mello.

De har släppt tio album, varav två är samlingsalbum, och hela 21 singlar!

Drängarna inför Melodifestivalen 2020
FOTO: Janne Danielsson JAD/TT

“Vill du bli min fru”

Låten som gjorde succé i många hem år 1995 var Vill du bli min fru. Den singeln sålde runt 35 000 exemplar, och albumet som låten var på I afton logdans sålde cirka 100 000 exemplar.

Annons

Men det var inte bara en dans på rosor för Drängarna med den låten, nämligen så dömdes låten år 2002 av Högsta domstolen för att vara plagiat. Drängarna fälldes alltså för låtstöld, då det ansågs att deras låt var ett plagiat av en åtta takter lång fiolslinga från 70-talsgruppen Landslagets låt Tala om vart du ska resa.

Landslagets skivbolag stämde Regatta, som var Drängarnas skivbolag och de tvingades betala totalt 218 000 kronor, varav 65 000 var skadestånd och 153 000 i rättegångskostnader.

“Vill du bli min fru”-fallet är det senaste fallet som tagits upp i Högsta domstolen, vilket gjort det till vägledande gällande att plagiera melodislingor i Sverige.

Drängarna gästade Allsång på Skansen 2010
Drängarna gästade Allsång på Skansen 2010. FOTO: Carl-Johan Söder/TT/SVT

Debut i Melodifestivalen

Trots att Drängarna varit offentliga och framgångsrika under en väldigt lång period så tog det hela 25 år för dem att tävla i schlagerfesten Melodifestivalen. Ja, årets deltagande är faktiskt bandets debut i tävlingen. Men orsaken till att det tagit så lång tid kan Drängarna inte svara på.

– Jag vet inte, det var nu det var läge helt enkelt, säger de i en intervju med SVT.

FOTO: Jessica Gow /TT, Instagram

Annons