4 saker du inte visste om Paul Rey i Melodifestivalen 2020

Melodifestivalen 2020: 4 saker du inte visste om Paul Rey

Paul Rey är soloartisten från Lund som tävlar i Melodifestivalen 2020 med låten Talking in my sleep.
Men vem är Paul när han inte står på scen? Och hur kommer det sig att man kanske känner igen honom sedan tidigare?
Här är fyra saker du antagligen inte visste om Paul Rey.
Slå på ljud

Den svenske soloartisten Paul Rey, 27, föddes 23 maj 1992 i Lund. I dagens läge har han ett skivkontrakt med Warner Music Sweden. Paul Rey är aktuell i och med sin debut i Melodifestivalen 2020 med låten Talking in my sleep. Men vem är han egentligen när han inte står på scen? Här är fyra saker du antagligen inte visste om Paul Rey.

Växte upp i ett hem rikt på musik

Pauls mamma flydde undan diktaturen i Chile, till Paris år 1973 – i hopp om att starta ett nytt liv. Detta ledde till att hon sedan påbörjade ett utbytes program som studerande i Lund. Vem träffade hon där? Jo, ingen mindre än Pauls pappa, som var på utbytesprogram från Finland.

Pauls hem var rikt på musik, och det var fyllt med klassiska album från 60-talet till 80-talet.

Paul Rey i blåglasögon

FOTO: Hussein El-alawi/TT

Quincy Jones som mentor

Paul Rey blev signad för första gången 2015 till Epic Records i USA, och hann släppa ett album samma år – Good as hell. Under den tiden kom han i kontakt med den amerikanska musikproducenten, musikern och låtskrivaren Quincy Jones – som senare blev Pauls mentor.

Släppt singel med Snoop Dogg

Artisten har varit förband till amerikanska gruppen Fifth Harmony och även turnerat runt med Nico & Vinz. Två år senare beblandade han sig två riktigt kända namn, nämligen Arman Cekin och världsstjärnan Snoop Dogg.

Men det är inte de enda tunga namnen som ligger på Paul Reys lista över samarbeten. All falls down skrevs av Paul tillsammans med John-Alexis, Martin René och Andreas Roos. Samma år släppte han What good is love, som även den skrevs med musiker som jobbat med bland annat Veronica Maggio och Måns Zelmerlöw.

Paul Reys TV-framträdanden

Paul Rey släppte en egen-producerad EP år 2018, den heter Note to self och har streamats mer än hela 30 miljoner gånger på Spotify. Med bland annat den låten har artisten gjort framträdanden som i sin tur lett till att han synts till en hel del i tv-rutan. Tittarna kan ha sett honom sjunga i bland annat Diabetesgalan, Sommarlov, Sommarkrysset, Nyhetsmorgon, Go’ Kväll och mycket mer.

Paul Rey uppträder på Sommarkrysset.

Paul Rey uppträder på Sommarkrysset. FOTO: Karin Törnblom/TT

FOTO: Mattias Hansson/TT, Jessica Gow/TT

SENASTE NYTT!