4 saker du inte visste om Albin Johnsén i Melodifestivalen 2020

13 feb, 2020 
4 saker du vill veta om Albin Johnsén i Melodifestivalen 2020
Albin Johnsén tävlar i Melodifestivalen 2020 med låten Livet börjat nu som artist.
Men vem är Albin när han inte står på scen? Hade du koll på att han tävlat i Mello förut, både som artist och som låtskrivare?
Här är fyra saker du vill veta om Albin Johnsén.
Annons
Recap Melodifestivalen 2020
Recap Melodifestivalen 2020

Den svenska artisten, rapparen och låtskrivaren Albin Johnsén, 30, från Stockholm slog igenom 2014 med den kända dängan Din soldat. Albin tävlar som artist i Melodifestivalen med låten Livet börjar nu, och kommer att sjunga i deltävling 3 som går av stapeln i Luleå. Dock har Albin varit med och tävlat tidigare, både som artist och som låtskrivare.

Men vem är egentligen Albin? Och hur är han när han inte står på scen och sjunger? Hänt svarar.

Albin i Melodifestivalen

Albin tävlade sin första gång i Melodifestivalen som låtskrivare år 2015. Han skrev låten Det rår vi inte för som framfördes av Behrang Miris.

Andra gången stod han själv på scen tillsammans med Mattias Andréasson år 2016. Duon Albin och Mattias tävlade med låten Rik och tog sig till Andra chansen, där de sedan åkte ut.

Albin och Mattias framför låten Rik i Andra chansen, Melodifestivalen 2016. FOTO: Karin Törnblom/TT

Succélåten Din soldat med Kristin Amparo

Albin Johnsén slog igenom med dunder och brak år 2014, i och med att låten Din soldat släpptes. Låten sjunger Albin tillsammans med sångerskan Kristin Amparo blev blev snabbt superpoppis.

Annons

Din soldat skrevs tillsammans med Mattias Andréasson, DMA, och toppade flera listor, exempelvis på Spotify och Itunes. Det tog bara två månader för superlåten att sälja platina och har streamats flera miljoner gånger. Din soldat låt fick en uppföljare: Vilken jävla smäll, som även den gästades av Kristin Amparo.

Albin Johnsén om psykisk ohälsa i TV4 Nyhetsmorgon

År 2017 så bytte Albin riktning gällande sin musik och la mycket mer fokus på sina låttexter. Artisten har varit musikkrönikör för tidningen Metro och skrivit en debattartikel om psykisk ohälsa, som blev otroligt uppmärksammad.

Detta är ett ämne som Albin brinner starkt för och även har lyft i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag har alltid tänkt att om jag kan leva på musik så kommer jag aldrig mer må dåligt. Det skulle liksom vara lösningen på allting. Och nu har jag ändå kunnat försörja mig på det här i några år och jag förstod att liksom alla de här externa grejerna är inte lösningen, utan bara en projicering att ‘får jag det så mår jag så’. Alltså det kommer liksom inte lösa någonting, för jobbet måste göras på insidan, säger Albin i programmet.

Annons

Albin Johnsén på sociala medier

På Instagram heter artisten @albinjohnsen och har 15 000 följare, och han delar frekvent med sig av både sitt privatliv och artistliv.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Eero Hannukainen/TT

Annons