LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Efter tystnaden i kungahuset: Victorias första ord efter händelsen

01 dec, 2023 
AvLotta Karinsdotter
prins daniel och kronprinsessan victoria
Kronprinsessan Victoria har gjort något mycket unikt och ovanligt.
Men varför har det har varit tystnad från kungahusets sida?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Carina Bergs möte med kungen: ”Jag smiter nu”Brand logo
Carina Bergs möte med kungen: ”Jag smiter nu”

När kronprinsessan Victoria, 46, häromveckan besökte Tyskland chockade hon alla – med att tala flytande tyska! Det är ytterst sällan som vår kronprinsessa talar sin mamma Silvias, 79, modersmål.

Och det har varit tystnad kring hennes goda språkkunskaper inom kungahuset. I stället är det oftast engelska som Victoria använder i möten med utlandet.

Därför är det unikt att kronprinsessan talade tyska i sitt tal som hölls på minnesdagen för stupade och skadade i krig.

Annons

Victorias rörande ord: ”Mina känslor för Tyskland är varma och djupa”

På plats i talarstolen i det tyska parlamentet sade Victoria dessutom sina första ord om händelsen i Ukraina. I plenisalen satt politiker, diplomater och representanter för Försvarsmakten och kyrkan och lyssnade.

– Jag är hedrad över att få delta i denna tyska sorgedag över offren för krig och tyranni. Det är svårt att tänka sig en värdigare plats att samlas kring offrens minne än här. Denna byggnad har spelat en så viktig roll i Tysklands dramatiska historia, och är i dag symbolen för det moderna, demokratiska Tyskland, sa kronprinsessan Victoria i sitt tal på flytande tyska.

Hon fortsatte:

– Mina starka familjeband till Tyskland och allt tyskt har varit en integrerad del av mitt liv sedan jag var barn. Mina känslor för Tyskland är varma och djupa.

– Detta är också en betydelsefull stund för mig som kronprinsessa och representant för Konungariket Sverige. Banden mellan mitt land och Tyskland är många, starka och går långt tillbaka i historien, sa kronprinsessan Victoria i sitt tal.

Annons
Kronprinsessan

Kronprinsessan Victorias tal beskrivs som unikt

Talet är unikt i sitt slag. Aldrig tidigare har vi hört kronprinsessan prata tyska såhär, och dessutom så varmt från hjärtat.

Som stöd under vistelsen i Tyskland hade hon prins Daniel, som stolt kunde se hur kronprinsessan möttes av kraftiga applåder efter de starka orden.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Annons

FOTO: TT

Annons